Ma 2019. február 19. kedd,    
Zsuzsanna napja van.    
Látogatók száma : 39942427    
Honlapkeszites

Írással foglalkozni felemelő érzés

Közel egy éve alakult meg a Takács László Irodalmi Kör. Az eltelt időszak eseményeiről, eredményeiről, az együvé tartozás folyamatáról beszélgettünk Dezső Ferenc nyugalmazott pedagógussal, a kör vezetőjével.

– Decemberben múlott egy éve, hogy felvetettem pár gondolatot arról, hogy egyesíteni kell a különálló csoportokat, és egy közösséggé kell kovácsolni az irogatókat, mert csak az együvé tartozással leszünk erősek, kapunk támogatást, tanulhatunk egymástól, léphetünk fel érdekeinkért. Nyomot hagyni – ez a szándék vezeti az egyént s a közösséget egyaránt, ahogy Váci Mihály írja Eső a homokra című versében.


Az elmúlt időszak alatt botorkáltunk, kóstolgattuk, keresgéltük az útirányt. Hét hónapra készítettünk programot, ami bizony akadozott. Sok volt a tévesztés, de elindultunk az akadályokkal teli úton. Minden hónap második keddjén összejöttünk – hol többen, hol kevesebben – a Halis István Városi Könyvtárban. Köszönetünket és elismerésünket kell kifejezni a város önkormányzatának, hogy a Kanizsai Antológiának immár a 6. száma jelent meg, amikor a Somogy című irodalmi lap lassan megszűnik, és különböző írói közösségek mennek tönkre. A karácsonyi ünnepi műsorunkon megjelent városvezetőktől is azt kértük, támogassák a város kulturális életének gazdagodását szolgáló művek megjelentetését. Azt gondolom, hogy egy város kulturális színvonalát is jelzi milyen és mennyi kiadványt jelentet meg, mert szól a jelennek, de szól a jövőnek is, megőriz valamit a korról. Még azt megemlíteném, ami alakulásunkkor is felvetődött, hogy személyemet nem választották, Halmos Csaba, a Művelődési Osztály kulturális referensének felkérésével kerültem e posztra. Az eddigiek során sem választottak soha vezetőt, ők is csak lettek, de ez nem mentség. Nem egyedül vagyok vezető, jelenleg Deliné Csere Andrea és Kardos Ferenc segítségével közösen végezzük munkánkat. Az irodalmi közösségnek azonban Nagykanizsán múltja is van, így természetesen meg kell köszönnünk a közösségért végzett munkáját Pék Pálnak, Szoliva Jánosnak, Bakonyi Erzsébetnek és Rirsch Zoltánnak is.

– Mit jelent az egyén, a tagok számára a versírás, és milyen pluszt ad a közösséghez tartozás?

– Írással foglalkozni felemelő érzés, de nagy felelősség is. Amikor a mű kikerül az alkotó keze közül, kiszáll a szellem a palackból és önálló életet él. Nem mindegy mi kerül ki tőlünk, mit írunk le. Kertészek vagyunk, fát nevelünk – vagy csak csemetét –, botorkálunk a gondolatok között, hibázunk, vétünk, bármennyire is tiszta a szándékunk. Ezért kell vigyázni minden szóra, amit leírunk. A szónak hatalma van, ahogy Nagy László írta: ha van pártatlan ítélet a költőről, az a verse. „Mert megnyugtat e bizonyosság: Hiszek a szóban. Kötelességem figyelni a szóra. Bánnom a szóval, odaadás és felelősség. Hiszem azt is, elvezet a pecsétek mögé, ahol éppen ránk várnak a titkok.” Ez legyen valamenynyiünk hitvallása, vezérmotívuma. Legyen példa, mert csak a nagyok példáját szabad követni. Elérni úgy sem tudjuk, de legalább próbáljuk meg. Akarat és folyamatos önképzés – ebben segít a tizenegy hónappal ezelőtt megalakult Takács László Irodalmi Kör.

– Kik mutatkoztak be eddig a havi összejöveteleken?

– Kiemelném Bakaja Zoltán hegedűvel kísért verses bemutatkozását. Tulok Teréz és jómagam részt vettünk a Kardos Ferenc által vezetett olvasótábor foglalkozásán. Meghallgattuk Fa Ede verselemzéseit, valamint Kókainé Hámorszki Éva, Tóth Árpád Isten oltó kése című versének elemzését. Minden tagunk részt vett Csónakázó-tavi kirándulásunkon, ahol nyári verseket olvastunk fel.

Bakonyi Erzsébet2008-01-31 09:49:58


További hírek:
A balatoni személyhajózás és a komp forgalma is nőtt
Indul a Filmklub
Egy gyújtogatót és egy verekedő bandát is bíróság elé állítanak holnap
Szabadidősport: a hangulatra sem lehetett panasz
Workania: a legrosszabbul fizetett ágazatokban nőttek a legjobban a bérek


KULTÚRA ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül

A nap vicceállás Nagykanizsa, munka Nagykanizsa, Jooble
jooble