Ma 2019. február 19. kedd,    
Zsuzsanna napja van.    
Látogatók száma : 39942624    
Honlapkeszites

Kodály-hét

Kodály Zoltán zeneszerző, zenepedagógus mellszobrának avatójával és emlékkiállítás megnyitójával vette kezdetét a Kodály-hét a VOKE Kodály Zoltán Művelődési Házban.


Szmodics Józsefné, a hivatal Művelődési és Sportosztályának vezetője ünnepi köszöntőjében kiemelte:
– Az idén kettős Kodály-évfordulót ünneplünk. Az emlékév hivatalosan március 3-án, a zeneszerző halálának 40. évfordulóján kezdődött, és születésének 125. évfordulóján december 16-án zárul. Országosan és nemzetközi szinten is méltó módon emlékeztek meg a XX. század kiemelkedő zeneszerzőjéről, népzenekutatójáról, zenepedagógusáról. Mit is jelent számunkra Kodály Zoltán munkássága? – A legfontosabb, hogy műveivel és főként zenepedagógiai munkáival hozzájárult ahhoz, hogy Magyarországot komolyzenei nagyhatalomnak tekintse a világ. A Kodály Emlékhéttel a művelődési ház méltó módon tiszteleg a kiváló zeneszerző emlékének – folytatta Szmodics Józsefné. Őrizzük ezt a Kodály által feltárt ősi kincset, hiszen semmi nem hat ránk olyan mélyen, mint az emberi hang. A közös éneklés összetartó ereje, személyiséget formáló és lelket gyönyörködtető mivolta nem vitatható. „Európa nem arra kíváncsi, hogyan utánozzuk, hanem arra, amit mi – Magyarország adhatunk hozzá az európai kultúrához” – mondta Kodály Zoltán. Ő megtette, most már rajtunk múlik, hogy mit és hogyan örökítünk tovább – mondta befejezésül, majd Kámánné Szép Terézia intézményigazgatóval leleplezték Kodály Zoltán mellszobrát, Csávás Csaba szobrászművész alkotását.

A Kodály Zoltán emlékkiállítást Kocsis Katalin, a Halis István Városi Könyvtár zenei részlegének vezetője nyitotta meg. Élménydús előadásában Kodály által gyűjtött népdalok is elhangzottak. Az ünnepségen közreműködött a Kodály Zoltán Vasutas Énekkar és Kollár Judit előadóművész.

A keddi programban Kodály Zoltán Háry János című daljátékát tekinthették meg az érdeklődők. Csütörtökön zenei vetélkedőt szervezett az intézmény Kocsis Katalin vezetésével. A Kodály-hét Ünnepi Gálaműsorral zárul szombaton este 18 órakor. Ünnepi köszöntőt mond: Dr. Lauter Éva, a Balassi Bálint Kulturális Intézet főigazgatója, Cseresnyés Péter alpolgármester, országgyűlési képviselő, Kovács Kálmán, a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium államtitkára, országgyűlési képviselő. Az állófogadáson Göndör István országgyűlési képviselő mond pohárköszöntőt. Közreműködik: A Parlament kórusa, a Szená-Torok, Nagykanizsa Város Vegyeskara, a Mondschein Vonósnégyes, a Kodály Zoltán Vasutas Énekkar és Kollár Judit előadóművész. A Kodály-hét rendezvényeinek háziasszonyi teendőit Kámánné Szép Terézia intézményvezető látja el.

Bakonyi Erzsébet2007-12-17 09:21:11


További hírek:
A balatoni személyhajózás és a komp forgalma is nőtt
Indul a Filmklub
Egy gyújtogatót és egy verekedő bandát is bíróság elé állítanak holnap
Szabadidősport: a hangulatra sem lehetett panasz
Workania: a legrosszabbul fizetett ágazatokban nőttek a legjobban a bérek


KULTÚRA ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül

A nap vicceállás Nagykanizsa, munka Nagykanizsa, Jooble
jooble