Ma 2019. február 23. szombat,    
Alfréd napja van.    
Látogatók száma : 39992127    
Honlapkeszites

Forgalomba helyezték a 74. számú főút Palint elkerülő szakaszát

A műszaki átadást követően csütörtökön forgalomba helyezték a 74. számú főút új, négy és fél kilométeres, Palint elkerülő szakaszát. A közel kétmilliárd forintos beruházás nyolcvanöt százalékát az EU finanszírozta, a maradék tizenöt százalék hazai forrás volt.

A 74. számú főút Vasvár és Zalaegerszeg kapcsolatát biztosítja Nagykanizsával. A város Palin településrészén átvezető útszakasz az utóbbi években erős forgalmat vezetett le, balesetveszélyessé vált. Az új elkerülő szakasz 4,5 kilométeren, kétszer egy forgalmi sávval épült meg Palint nyugatról kerülve. Az út az M7-es autópálya Nagykanizsa-Észak csomópontjától indul, és a Principális-csatorna hídjánál csatlakozik a 74. számú főúthoz, közvetlenül a Nagykanizsa-Zalaegerszeg vasútvonal mellett haladva, észak-déli irányban.


A kivitelezést végző Terrag-Asdag Kft-t a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. (NIF) nyílt közbeszerzési eljáráson választotta ki. A munka során a kivitelező 66 ezer köbméter kavicsot terített le és tömörített az ingoványos altalajon. 49.500 négyzetméter felületen történt aszfaltbeépítés. Az útszakaszon három csomópont került kialakításra, gyalogos vasúti átjáró létesült, és a projekt részeként megépült a zsigárdmajori bekötőút csatlakozása is.

A palini elkerülő út megépítése két évet vett igénybe. A környéken élők számára az elkerülő út a lakott környezet tehermentesítését, a gyorsabb, biztonságosabb közlekedés feltételeit teremti meg. A NIF Zrt. számítása szerint az új út közvetlenül és közvetve naponta nyolcezer helybeli és átutazó életébe hoz kedvező változást.
A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával valósult meg az Új Magyarország Fejlesztési Terv égisze alatt, a Közlekedés Operatív Program közúthálózat-fejlesztés prioritásán belül.
Az átadási ünnepségen megjelenteket Knausz Péter, a NIF beruházási mérnöke köszöntötte, majd Cseresnyés Péter alpolgármester, országgyűlési képviselő adott tájékoztatót a beruházás településre gyakorolt hatásáról: „A 74-es út átadása egy újabb lépés mind a város, mind a térség közlekedésének fejlesztésben. Fellélegezhetnek a paliniak és a Magyar utca északi részén élők, mert lényegesen kevesebb nehézgépjármű fog a belső utakon áthaladni, így ezt a területet közvetlenül, a belvárost közvetetten tehermentesíti a nagy forgalom alól. Kevesebb lesz a környezetkárosító hatás, kevesebb por, kisebb zaj – és lehetne még folytatni a felsorolást –, éri az itt lakókat. A közlekedés szempontjából is jelentős előrelépés a használatbavétel, mert lakott terület érintése nélkül, biztonságosan lehet elérni az ország közlekedésének egyik ütőerét, az M7-es autópályát, s a 61-es elkerülő segítségével a délkeleti irány is egyszerűbben, lakott terület érintése nélkül lesz elérhető. Mindez már nem csak a város, hanem a megye, és a régió szempontjából is fontos tényező. A 74-es elkerülő a meglevő ipari parkunk közelében csatlakozik rá az M7-es autópályára, feltárva új lehetőségeket, új területeket térségünk számára. Az eredmény tehát kézzel fogható, jótékony hatását a későbbiekben fogjuk érezni és értékelni. Ezért köszönetet kell mondanunk, mondanom mindenkinek, akik az elkerülő út megvalósításában részt vettek.”
Beszédében Horváth Norbert projektvezető kiemelte, a zöldmezős beruházásként épült útszakaszt nem volt egyszerű megépíteni. A tőzeges, lápos területen különleges technológiával lehetett az altalaj-tömörítést elvégezni ahhoz, hogy egyáltalán utat lehessen építeni. A két évből közel egy évig azért dolgoztak, hogy közlekedni lehessen a munkagépekkel.

B.E.2010-08-19 16:03:20


További hírek:
A balatoni személyhajózás és a komp forgalma is nőtt
Indul a Filmklub
Egy gyújtogatót és egy verekedő bandát is bíróság elé állítanak holnap
Szabadidősport: a hangulatra sem lehetett panasz
Workania: a legrosszabbul fizetett ágazatokban nőttek a legjobban a bérek


GAZDASÁG ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül

A nap vicceállás Nagykanizsa, munka Nagykanizsa, Jooble
jooble