Ma 2019. február 23. szombat,    
Alfréd napja van.    
Látogatók száma : 39992327    
Honlapkeszites

Polgármesteri libikóka

Nagykanizsán a polgármester fogyóeszköz, az eddigi öt ciklusban senkinek sem sikerült két ciklust irányítania. Hol keresendőek az okok?

Ahhoz, hogy folyamatosság alakuljon ki a polgármestereknél, legalább három alapvető kritérium-csomagnak kell egyszerre megfelelni:
1. A polgármester személyes tulajdonságai: szakmai hozzáértés, vezetői képesség, ambíció, pozitív személyiségjegyek.
2. A munkáját segíteni tudó, szakmailag felkészült, politikai tapasztalattal bíró alpolgármester(ek), valamint egységes polgármesteri hivatal, együttműködő jegyzővel.


3. Kedvező politikai légkör, folyamatos, cikluson átívelő közgyűlési többség (egy párttal, vagy koalíció), eredményes első négy év.

Hogyan alakultak ezek eddig:
1990-94
(Kormány: jobboldali)
Polgármester: Dr. Kereskai István (1942) SZDSZ
A polgármestert (48 éves korában) a közgyűlés választotta, jelentős létszámú többséggel, SZDSZ-FIDESZ liberális koalícióban.
A FIDESZ alpolgármestere Farkas Zoltán volt.
Kezdő önkormányzatként lerakták az önkormányzatiság alapjait, sok munkát végeztek, sikeres ciklust zártak. Az 1994-es parlamenti választásoknál az MSZP előretört, kormányt alakított, így várható volt az őszi önkormányzati választásokon az MSZP sikere.
Az MSZP Suhai Sándor mellett döntött a jelöltállításnál, akinél személyiségjegyei miatt várható volt a bukás. Az SZDSZ részéről történtek kezdeményezések új jelölt személyére, de az MSZP nem változtatott. Ennek megakadályozására jött létre a Röst-Tarnóczky paktum, aminek az eredménye egy ötpárti megállapodás volt (MDF-SZDSZ-FIDESZ-KDNP-FKgP) Mayer Ferenc polgármesterjelölttel. Az MDF részéről Marton István volt az ajánlott jelölt, de az SZDSZ mereven elzárkózott Marton Istvántól, már akkor is alkalmatlannak tartották a polgármesteri posztra (rajta kívül a telefonkönyvből is elfogadtak volna bárkit). Mayer Ferencet megfenyegették (rendőrségi védelem lett kérve), aki ezek után visszalépett a jelöléstől. A választást 44 %-os szavazati aránynyal Suhai Sándor nyerte, Marton István és Dr. Kereskai István előtt.
1994-97
(Kormány: baloldali-liberális)
Polgármester: Suhai Sándor (1944) MSZP, 50 éves korában.
Az MSZP-nek a huszonhat fős testületben (a polgármesterrel együtt tizenegy fő) a Városvédők és a Munkáspárt képviselőjével együtt sem volt többsége. Az MSZP nem tudta befolyásolni Suhai Sándort, aki nem kívánt szövetséget kötni az SZDSZ-szel (ez kölcsönös volt), így az első költségvetést Suhai Sándor ellenében az MSZP az SZDSZ-szel fogadta el. Időközben a Vásárcsarnok körüli botrányok miatt a közgyűlés a működőképesség határára sodródott, Palotás Tibor (KDNP) átállt Suhai Sándor oldalára (Vásárcsarnoki funkciója miatt), így egy darabig többsége volt Suhai Sándornak, de Kovács Tamás (MSZP) lemondása után (az időközi választást az SZDSZ nyerte) ismét patt-helyzet alakult ki.
Suhai Sándor kvalitásait nem lehetett kétségbe vonni, de személyiségjegyei miatt az idő előtti botrányos távozása kódolva volt. Az 1997-es időközi választást a korábbi MSZP-és alpolgármester Tüttő István MSZP-SZDSZ koalíciós jelöltként 52 %-kal nyerte, Marton István (akit hat párt támogatott: FIDESZ, KDNP, FKgP, MDF, MDNP, MIÉP) és a független Szányiné Kovács Mária előtt.
1997-98
(Kormány: baloldali-liberális)
1. Polgármester: Tüttő István (1944) MSZP-SZDSZ közös jelöltként 53 évesen.
Az SZDSZ Krémer Józsefet jelölte alpolgármesternek. A jelentős többség és Tüttő István kompromiszszumképessége miatt aránylag kiegyensúlyozott önkormányzati munka folyt, de a Vásárcsarnok körüli botrányt (több MSZP-s érintettsége miatt) a két párt nem tudta kezelni, és ez az 1998-as önkormányzati választási együttműködést ellehetetlenítette. A két párt külön indult, a polgármester választást Tüttő István nyerte 40 %-kal, öt jelölt előtt.
2. Törőcsik Pál (FIDESZ) lett, a 3. Marton István (MDF-KDNP-FKgP).
Marton István különutas indulása megakadályozta Nagykanizsán a jobboldali győzelmet (ennek lehettek egyéni okai, de politikai alku – az MSZP-vel – eredménye is), majd 2002-ben a ciklus végén Marton Isván a frakcióból történő kilépésével feloszlatta az MDF-KDNP-FKgP frakciót is.
1998-2002
(Kormány: jobboldali)
Polgármester: Tüttő István (1944) MSZP, 54 évesen.
Alpolgármesterek: Törőcsik Pál, Tarnóczky Attila, mindkettő FIDESZ.
Sokáig titkolták az írásos koalíciós szerződést az MSZP-FIDESZ között.
Bizottsági elnöki szinten az MSZP felügyelte a gazdasági, pénzügyi területeket, a FIDESZ pedig a humán területeket.
Külön-külön egyik pártnak sem volt többsége, de a FIDESZ külön alkukkal az MDF-KDNP-FKgP frakció egyes tagjaival jobboldali többséget tudott elérni, ami személyi kérdésekben és vagyonkezelési, értékesítési kérdésekben volt tetten érhető.
Az önkormányzat működését a Tüttő-Tarnóczky együttműködés határozta meg, de a legtöbb esetben egymást kioltó döntések születtek az MSZP és a FIDESZ között.
A helyzet nehezebbé vált Törőcsik Pál botránya és lemondása, valamint az MSZP részéről történő koalíciós szerződés felmondásának nyilvánosságra hozása után.
2002-2006
(Kormány: baloldali-liberális)
Polgármester: Litter Nándor (1953) MSZP-SZDSZ közös jelöltként 48 évesen.
Alpolgármester: Röst János SZDSZ
Az MSZP-SZDSZ koalíciós kormányzás előtérbe helyezte a helyi koalíció lehetőségét.
Kovács Kálmán miniszterként Göndör Istvánnal együtt sokat tett a helyi konfliktusok elsimításában, a koalíció létrejöttében. Litter Nándor személyében megtalálták a megfelelő közös nevezőt, aki garancia volt az együttműködésre. Litter Nándor a választást az addigi legnagyobb fölénnyel, 60 %-os szavazati aránnyal nyerte meg. A koalíció jogosságát igazolta vissza, hogy példátlan módon, mindössze egy körzetben nem nyert a két párt jelöltje.
A polgármester-alpolgármester együttműködés példaértékű volt, nagyon kevés konfliktussal a négy év alatt.
Kedvezően hatottak Litter Nándor liberális gazdaságpolitikai elképzelései az együttműködésre. Az MSZP-ben kiéleződő hatalmi harcok (a jelenlegi vezetés vs. Göndör-Litter kettős) oda vezetett, hogy először feloszlatták a helyi MSZP alapszervezetét, majd jelentős tagsági kilépés után a kilépők megalakították új baloldali pártként az MSZDP-t.
A tizenhárom fős frakcióból három fő kikiáltotta magát MSZP frakciónak, kirúgva ezzel a másik 10 főt.
A Litter-Röst többséget ez érdemben nem befolyásolta, hiszen az SZDSZ frakcióval és a Vállalkozók-Városvédők egy-egy képviselőivel tudták biztosítani a többséget.
Jelentős kormányzati lobbi (valamint önerő+hitel) eredményeképpen tizenöt milliárdos fejlesztés valósult meg a térségben. Messze a legsikeresebb ciklust zárva az előzőekhez képest. Litter Nándor rendelkezett mindazon személyes képességekkel, amik a sikeres polgármesterséghez kellettek, minden adott volt ahhoz, hogy a következő ciklusban is sikeres polgármester lehessen.
Ez a helyi MSZP vezetőin bukott meg, akik képtelenek voltak kiegyezni Litter Nándorral és Göndör Istvánnal, ezzel Nagykanizsának beláthatatlan károkat okoztak.
Göndör István elleni háborújuk egyébként a mai napig tart. A választásokon az MSZP óriásit bukott, polgármesterjelöltje messze harmadik lett, és az MSZP elvesztett hat képviselői mandátumot.
A választást kakukk-tojásként Marton István FIDESZ-KDNP nyerte 44 %-os eredménnyel, Litter Nándor függetlenként, SZDSZ-MSZDP támogatással 33 %-ot ért el.

2006-
(Kormány: baloldali-liberális, az utolsó időszakban csak baloldali)
Polgármester: Marton István (1943) FIDESZ, 63 éves korában.
Alpolgármester: Cseresnyés Péter FIDESZ
(folytatás a 6. oldalon)
(folytatás az 5. oldalról)
Egyértelmű többség alakult ki egy párt részéről, hiszen a huszonhat fős testületben a FIDESZ a polgármesterrel együtt tizenöt fővel rendelkezett. Már az első évben jelentkeztek Marton István személyiségjegyeiből fakadó problémák, amelyek másfél év elteltével robbantak. Először Marton István fordított hátat annak a FIDESZ-nek, akinek a hátán polgármester lett, megpróbálva megfenyíteni Cseresnyés Pétert, a FIDESZ alpolgármesterét, majd magához édesgetett további két FIDESZ-es képviselőt, közös frakciót alakítva, akik kiválásával a FIDESZ elvesztette többségét a testületben. Ezzel ex-lex állapot jött létre, hiszen az a polgármester, akinek nincs többsége, az olyan, mint a papírtigris (karmolni ugyan tud), csak papíron polgármester, viszont a jogosítványaival élve és azzal visszaélve jelentős káoszt tudott okozni.
Bonyolította a helyzetet, hogy az MSZP Marton István mellé állt, abban bízva, hogy a parlamenti választásokon Marton István háborúja a FIDESZ ellen számukra hasznot hozhat.
Ez a taktika nem vált be, mert a FIDESZ fölényesen nyert, az MSZP pedig 1994 óta a legnagyobbat bukta Nagykanizsán.
Ez a ciklus Marton István sorozatos botrányairól szólt, és a még viszszalévő időszakban is ez fog folytatódni. Marton István hét párttal került társas viszonyba, ezek a pártok átok alatt állhattak, mert közülük hat (MSZMP, MDF, KDNP, MDNP, FKgP, MIÉP) eltűnt a helyi közéletből, de jelentős károkat szenvedett el a FIDESZ és nagyot bukott az őt politikai érdekből támogató MSZP is.
Marton István a bevezetőben megfogalmazott alapvető polgármesteri kritériumok közül egynek sem tudott megfelelni.
A jelenlegi politikai helyzet egyértelmű. A FIDESZ 50 % feletti támogatottsággal bír.
Ez azt jelenti, hogy az őszi választást mindenestől, polgármesterestől nagy fölénnyel nyeri meg a FIDESZ.
Ha a beterjesztett önkormányzati törvény elfogadásra kerül, akkor pedig még jobban megnyeri, és a következő 18 fős testületben több mint 2/3-a lesz a FIDESZ-nek.
Ha a fentiek alapján valaki még most is azt gondolja, hogy Marton István ismét lehet polgármester, az nem ezen a földön él, és ufó, vagy Marton István kísérteteként járja be Nagykanizsát!
Röst János2010-05-27 11:10:24


További hírek:
A balatoni személyhajózás és a komp forgalma is nőtt
Indul a Filmklub
Egy gyújtogatót és egy verekedő bandát is bíróság elé állítanak holnap
Szabadidősport: a hangulatra sem lehetett panasz
Workania: a legrosszabbul fizetett ágazatokban nőttek a legjobban a bérek


POLITIKA ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül

A nap vicceállás Nagykanizsa, munka Nagykanizsa, Jooble
jooble