Ma 2019. február 19. kedd,    
Zsuzsanna napja van.    
Látogatók száma : 39942486    
Honlapkeszites

Költészet Napja Miklósfán

Rendhagyó irodalom-történelem órára került sor a Miklósfai Általános Iskolában a Költészet Napja alkalmából hétfőn délelőtt.

A diákoknak dr. Vigh Kálmán történész, egyetemi docens beszélt az irodalom és a történelem összefüggéseiről a történelmi regények kapcsán, hogy miképpen jelennek meg a történelem eseményei az irodalmi művekben. Az előadó az elején leszögezte, nem előadást jött tartani, hanem beszélgetni szeretne a diákokkal.


A történelmi regények idealisztikusan, szép leírásokkal körítve énekelik meg a múltat. – mondta, majd hozzátette: minden történelmi regénynek van egy alapsémája, miszerint a főhős az olvasó számára megfoghatatlan, hiszen olyan cselekedeteket hajt végre, melyeket mi nem tennénk. Itt említette meg A kőszívű ember fiai című regény „farkaskalandját”. Hiszen „ki merne Oroszországból mindössze egy szánnal, farkasokkal teli útvonalon Magyarországra jönni?” S mindig van egy mellékszál: a szerelem – gondoljunk csak Gergőre és Vicuskára az Egri csillagokból.
- Nagyon örültünk, hogy a diákok olyan programon vehettek részt iskolánkban, amikor egy gyakorlatilag számukra idegen előadó mellett ők maguk is megszólalhattak, s különösképp fontos, hogy két tárgyuk, az irodalom és a történelem egy kicsit összefonódva jelent meg az életükben. – mondta Tulman Géza, a program szervezője.
S.E.2010-04-13 10:05:25


További hírek:
A balatoni személyhajózás és a komp forgalma is nőtt
Indul a Filmklub
Egy gyújtogatót és egy verekedő bandát is bíróság elé állítanak holnap
Szabadidősport: a hangulatra sem lehetett panasz
Workania: a legrosszabbul fizetett ágazatokban nőttek a legjobban a bérek


KULTÚRA ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül

A nap vicceállás Nagykanizsa, munka Nagykanizsa, Jooble
jooble