Ma 2019. április 23. kedd,    
Béla napja van.    
Látogatók száma : 40773846    
Honlapkeszites

A csonthéjba zárt egészség

A dióbél nemcsak a bélműködést serkenti, de bőséges vitaminforrás is. Megtalálható benne a tartós egészség és az örök szépség titka, legalábbis így tartják. Most kell szedni, mert javában potyog a fákról – főleg, hogyha meg is rázzák azt a fát…


A dió tipikusan az a csonthéjas, amit módjával kell fogyasztani, és így tökéletes táplálékunk lesz még magas olaj-, és kalóriatartalma ellenére is. Ezt olvastam róla egy 19. század közepén íródott könyvben: „Végy a halra diót, húsra kell enni sajtot, egy dió jó hasznos, árt kettő, három halálos.” Vagyis nem az egyszeri, nagy adag a célravezető, hanem a rendszeres, kisebb mennyiség elfogyasztása. És ha így teszünk, megtapasztalhatjuk, hogy a dió az egészségre többszörösen kedvező hatású: nemcsak csemege, élvezeti cikk, táplálék, hanem gyógynövény is.

A dióbél gyakorlatilag teljesen nátriummentes, ezért kitűnő vérnyomáscsökkentő, és jó hatással van az agyi erekre. Magas kalcium-tartalma erősíti a fogakat és a csontokat. A gyermekgyógyászatban kifejezetten ajánlatos vérszegénység és sápadtság esetén, valamint ösztönzőleg hat a gyerkőcök csontnövekedésére is. Mivel a dióbél fehérjetartalma nagyobb, mint a húsé, vagy a tojásé, ezért fogyókúrázóknak, sportolóknak is ajánlott a napi fogyasztása, emellett serkenti a máj működését. Cukorbetegek is fogyaszthatják, mert cukor és poliszaharidtartalma alacsony, a létfontosságú aminosavak és olajok nagyobb részét mégis tartalmazza, ezért igen tápláló. A dióbél rendszeres fogyasztása rendben tartja a beleket, normalizálja a bélműködést. Idegnyugtató hatása is bizonyított, ami a benne lévő B-vitaminnak köszönhető. Foszfortartalma javítja a memóriát, értékes magnézium-tartalma pedig oldja a mai, rohanó világunkban ránk leselkedő egyik legnagyobb veszélyt, a stresszt. Nem mellesleg növeli a nemi vágyat is.

Dr. P. A.2017-10-03 09:50:00


További hírek:
A balatoni személyhajózás és a komp forgalma is nőtt
Indul a Filmklub
Egy gyújtogatót és egy verekedő bandát is bíróság elé állítanak holnap
Szabadidősport: a hangulatra sem lehetett panasz
Workania: a legrosszabbul fizetett ágazatokban nőttek a legjobban a bérek


MAGAZIN ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül

A nap vicceállás Nagykanizsa, munka Nagykanizsa, Jooble
jooble