Ma 2019. április 23. kedd,    
Béla napja van.    
Látogatók száma : 40773701    
Honlapkeszites

Konzorcium létrehozását javasolják a zalaegerszegi tesztpálya megvalósításához

Konzorcium létrehozását javasolják a zalaegerszegi tesztpálya projekt minél gyorsabb megvalósításához az érintett vállalatok - tájékoztatta a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) az MTI-t.


A közlemény szerint a minisztériumban tartott egyeztetésen elhangzott: az építkezés a terveknek megfelelően halad, egy éven belül már folyhatnak a kísérletek a pályán. Jelentős a hazai és nemzetközi érdeklődés, amelyet a V4 országokkal már aláírt, illetve az Ausztriával és Szlovéniával tervezett szándéknyilatkozat is megerősít.     

A tárca közlése szerint a kormány ezt követően is kiemelten támogatja a projektet, de elsődlegesen a piaci igények határozzák meg annak tényleges tartalmát. A hatékonyabb megvalósítás érdekében a minisztériummal már megkötött szándéknyilatkozaton túl még szorosabb együttműködést vállalnak az érintett vállalatok. Ezáltal nemcsak sokkal nagyobb versenyelőnyre tehetnek szert, hanem a konzorcium tagjai között is eredményesebb munka kezdődhet.     

Az NGM közleményében kiemelte: a résztvevő szervezetek - az Autóipari Próbapálya Zala Kft., a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, a Thyssenkrupp Presta Hungary Kft., az AVL Autókut Mérnöki Kft., a Knorr-Bremse Kft., a Budapesti Elektromos Művek Nyrt., az IBM Hungary Kft., a Valeo Auto-Electric Hungary Kft., a Valeo-Siemens eAutomotive Hungary Kft., az Ericsson, a BASF Hungária Kft., a Continental Automotive Hungary Kft., az Audi Hungaria Zrt. és a T-Systems - képviselői ismét üdvözölték a hazai autóipar egészére pozitívan ható kezdeményezést, illetve bíznak annak sikeres megvalósításában.     

A mintegy 40 milliárd forintból megépülő zalaegerszegi tesztpálya felépítését az idén májusban jelentették be. A pályán egyebek mellett önjáró, tehát vezető nélküli autókat tesztelnek majd. Az építkezéshez a kormány mintegy 35 milliárd forint támogatást biztosít.     

A tervek szerint olyan központot építenek ki benzinkutakkal, szállodával és egyéb kiszolgáló létesítményekkel, amelyek lehetővé teszik, hogy a térség országaiban működő járműgyártók tesztelhessék autóikat, akár hetekre, hónapokra ideköltözve. Közép-Európa egyik legnagyobb ilyen beruházása lesz a zalaegerszegi.

MTI - Kanizsa2017-10-03 08:04:00


További hírek:
A balatoni személyhajózás és a komp forgalma is nőtt
Indul a Filmklub
Egy gyújtogatót és egy verekedő bandát is bíróság elé állítanak holnap
Szabadidősport: a hangulatra sem lehetett panasz
Workania: a legrosszabbul fizetett ágazatokban nőttek a legjobban a bérek


GAZDASÁG ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül

A nap vicceállás Nagykanizsa, munka Nagykanizsa, Jooble
jooble