Ma 2019. március 20. szerda,    
Klaudia napja van.    
Látogatók száma : 40328629    
Honlapkeszites

Horvátországban a turisztikai szezonon kívüli autópályadíjak léptek érvénybe

A turisztikai szezonon kívüli, tíz százalékkal olcsóbb autópályadíjak léptek ismét érvénybe Horvátországban október 1-jétől - közölte a horvát autópályákat kezelő vállalat (HAC).


Az idén július 1-jétől szeptember 30-ig nyári tarifát vezetett be a HAC a horvát autóutakon, de októberben ismét visszatértek a szezonon kívüli díjszabásra.     

A Zágráb-Split közötti autópályaszakasz díja ismét 181 kuna (mintegy 7580 forint) lett, szemben a 200 kunás nyári tarifával. A Zágráb-Rijeka útszakaszon 70 kuna (2930 forint) a jegy ára. A magyar határtól a Zágrábig tartó autópályán pedig 44 kunát (1840 forint) kell fizetni.     

Aki az ország keleti feléből utazik az Adriai-tengerre és Udvarnál vagy Drávaszabolcsnál lépi át a határt, valamint Eszéknél hajt fel az autópályára, Zágrábig most csak 122 kunát (5110 forint) fog fizetni.     

A horvát kormány március közepén fogadta el az autópálya-kezelő vállalatok átszervezésére irányuló reformtervezetet, amely egyben az autópályadíjak növekedését vonta maga után. Az átalakítás április 3-tól öt százalékos autópályadíj-növekedéssel járt, valamint lehetőséget adott további 10 százalékos drágulásra a turisztikai főszezonban.     

A horvát autópályák karbantartását és az útdíjszedést végző vállalat (HAC-ONC) adatai szerint a szezonális emelés nem csökkentette a forgalmat az autópályákon, a tavalyi évhez viszonyítva 5,6 százalékkal nőtt a forgalom és 13,6 százalékkal több bevételt könyvelt el a vállalat.     

"Az említett intézkedések pozitív eredménye javított a vállalat likviditásán, és így önerőből tudta fizetni a hitelei egy részét, ezzel csökkentve az adósságot" - közölte a HAC-ONC.     

Az emelés hátterében az állt, hogy a HAC kötelezettségei 5,2 milliárd euróra rúgnak. A cégnek csak az idén 1,14 milliárd euró törlesztőrészletet kell visszafizetnie, jövőre pedig még többet.

MTI - Kanizsa2017-10-02 13:20:00


További hírek:
A balatoni személyhajózás és a komp forgalma is nőtt
Indul a Filmklub
Egy gyújtogatót és egy verekedő bandát is bíróság elé állítanak holnap
Szabadidősport: a hangulatra sem lehetett panasz
Workania: a legrosszabbul fizetett ágazatokban nőttek a legjobban a bérek


KRÓNIKA ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül

A nap vicceállás Nagykanizsa, munka Nagykanizsa, Jooble
jooble