Ma 2019. április 23. kedd,    
Béla napja van.    
Látogatók száma : 40773765    
Honlapkeszites

A hobbi-látványtervező álomotthona

Nagykanizsán és környékén a legtöbb háza Németh Bernadettnek van – igaz, most még csak papíron, de azok az épületek, amelyeket a szabadidejében rajzol, az első ceruzavonástól az utolsóig az övéi. A látványtervek nem csak vonalak és méretarányok összessége: mindegyikből Bernadett álomotthona köszön vissza.


A Kanizsai Dorottya Kórházban szeptember elején megnyílt kiállításon, amely az egészségügyi dolgozók alkotásaiból, gyűjteményeiből adott ízelítőt, az egyik tablóra – a fotók, a portrék és a természetrajzok mellett – látványtervek is kerültek.

A húszas évei elején járó Németh Bernadett különleges hobbija még gyerekkorában kezdődött: művészeti iskolába járt, ahol az emelt számú rajzórákon sok más mellett épületeket is tervezett az osztály. Meglepő módon, a tanulók nem riadtak meg a kihívástól, ami a geometriai ismeretek mellett elsősorban jó térlátást igényelt. Bernadett különösen élvezte és várta is ezeket a feladatokat – neki már akkoriban is az egyik, lakáskultúrával foglalkozó magazin volt a kedvenc olvasmánya.

– Amióta dolgozom, nem nagyon van időm épületek tervezésére, de iskolásként a szüneteim nagy része ezzel telt. Mindig is szerettem nézegetni az ilyen témájú újságokat, közben pedig óhatatlan, hogy az ember ne képzelje el, milyen lenne az ő álmai otthona? Innen is jött az ötlet: ha úgyis csak egy álom, akkor legalább megrajzolom magamnak. Ebben nagy segítséget jelentettek a rajzórán tanultak.

A téma iránti érdeklődése ellenére Bernadettet nem foglalkoztatta az építész pálya, de egy időben gondolkodott azon, hogy lakberendező lesz. Az élet aztán másfelé sodorta, szenvedélyéről azonban nem mondott le: nemrég költözködött, így most minden lehetőség adott ahhoz, hogy kiélje az ilyen jellegű kreativitását.

– Az asztalosunkat már a közös munka elején mindenféle tervvel elhalmoztam, de nem vette zokon – örült, hogy végre nemcsak a saját vázlataira kell támaszkodnia, hanem egészen konkrét elképzelések szerint dolgozhat – meséli nevetve. – Persze, mivel nem újonnan épült házba költöztem, ezért bizonyos értelemben meg van kötve a kezem az épület adottságai miatt, de végeredményben ez is egy kihívás.

S hogy milyen is egy hobbi-látványtervező álomotthona? Nos, ami azt illeti, több is van neki belőle, de a közös jellemzők alapján elmondható, hogy Bernadett a modern irányzatokért rajong.

– A magas tetőket például nem szeretem, de ennek igazából praktikus okai is vannak: a látványterveken elég nehéz megrajzolni őket, főleg az én házaim esetében, ahol az egyes lakrészek majdhogynem önálló elemként kapcsolódnak egymáshoz. Szóval, a lapos tetők híve vagyok, és a sok-sok ablaké, hogy minél több fény jusson a helyiségekbe. Szintén külső sajátosság a téglaburkolat, az ilyen típusú díszítőelem szinte egyik épületről sem hiányzik, szerintem nagyon feldobja egy ház kinézetét.

Bernadett általában egy ültő helyében, néhány óra alatt elkészül egy tervvel. Az ihletet a magazinokból vagy az életből meríti, aztán ceruzát ragad: akkor még fogalma sincs, hány emeletnél köt ki, lesz-e beltéri medence a lakásban, vagy épp mélygarázs.

– Rendszeresen buszozom, és sokakkal ellentétben én általában nem a telefonomat nyomogatom utazás közben, hanem azokat a házakat figyelem, amik mellett elhaladunk. Az új építésűeknél mindig felcsillan a szemem – hátha egyszer nekem is lesz egy. Persze, ilyenkor azt is alaposan megnézem, milyen az épület környezete, hiszen az is rengeteget hozzátesz egy otthon atmoszférájához.

A lány néha tovább is megy a tervezgetésben, és alaprajzot fabrikál, hogy minden szobának és berendezésnek meglegyen a pontos szerepe. Arra a felvetésre, hogy az álomotthonba saját alkotókuckónak is szorítana-e helyet, mosolyogva felel: ha a munka mellett marad idő a tervezgetésre, mi sem természetesebb.

Nemes Dóra

Németh Bernadett: A lapos tetők híve vagyok, és a sok-sok ablaké, hogy minél több fény jusson a helyiségekbe (Fotók: Gergely Szilárd)

Álomotthon luxuskivitelben. Egy házterv a sok közül.2017-10-01 09:04:00


További hírek:
A balatoni személyhajózás és a komp forgalma is nőtt
Indul a Filmklub
Egy gyújtogatót és egy verekedő bandát is bíróság elé állítanak holnap
Szabadidősport: a hangulatra sem lehetett panasz
Workania: a legrosszabbul fizetett ágazatokban nőttek a legjobban a bérek


MAGAZIN ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül

A nap vicceállás Nagykanizsa, munka Nagykanizsa, Jooble
jooble