Ma 2019. április 23. kedd,    
Béla napja van.    
Látogatók száma : 40773656    
Honlapkeszites

Látványos múltidézés - Múlt és jövő találkozása a Kultúr Korzón

Látványos múltidézés volt a Kultúr Korzó negyedik napján. A tematikus programban szerepelt minden, ami a 19-20. század fordulójának megidézéséhez szükséges, de a jövő is megjelent.


Volt verklibemutató, illetve „Szobor a múltból és jövőből” elnevezésű performance is a Kultúr Korzó csütörtöki programjában. Ezzel egyrészt felidézték az 1900-as évek divatvilágát, másrészt megidézték az Ady utcára készülő új köztéri alkotást is. A szoborállítás ötlete és annak finanszírozása is Velenczei Ferenc nevéhez köthető, aki Nagykanizsa fényes kereskedővárosi múltjának szeretne örök emléket állítani. Mint azt híradónknak elmondta: „A párommal, Ozorai Andreával határoztuk el, hogy valamiféle nyomot hagyunk magunk után, és egy emléket állítunk a kereskedőknek. Az ő szülei is kereskedők voltak, én is ebből élek itt, Nagykanizsán."

A „Szobor a múltból és jövőből” előadás Zöldvári Klaudia ötlete volt. „Két hete hallottuk a rádiban a riportot a Velenczei úrral, a magyar rádió valamelyik csatornáján. Innen jött az ötlet, hogy miért ne, ha egyszer itt lesz a mi utcánkban – mi csak így hívjuk, a mi utcánk az Ady utca – akkor próbáljuk meg a meglévő régi ruháinkkal kicsit felidézni, hogy vajon milyen lesz ez a szobor" – fogalmazott.

A divatbemutatóban és a szoborhoz kapcsolódó műsorban az Eraklin fiatal táncosai is részt vettek. Mint arra Lekszikov Csaba, a táncegyesület vezetője rámutatott: „Úgy gondolom, hogy még jól is érzik magukat benne, sőt, „elbohóckodnak”, elnevetgélnek egymáson. S hát valljuk be őszintén, nekünk felnőtteknek is egy nagyon jó érzés picit tényleg visszarepülni a múltba, és felhúzni azokat a ruhákat, amelyeket dédanyáink, dédapáink hordtak."

A jelenlévők nemcsak a száz évvel ezelőtti divatot és zenét ismerhették meg, hanem velocipédre is pattanhattak a Kanizsai Oldtimer Kerékpáros Szövetség jóvoltából. „Vannak, akik ápolják ezt a hagyományt és folyamatosan próbálják meg bemutatni akár működőképes állapotban, akár csak ruhaként is, hogy milyenek voltak a régi viseletek, milyenek voltak a régi technikák. Ez egy óriási élmény, főleg egy érdeklődő részéről" – véli Dene Tibor, a KOKSZ elnöke. A Kultúr Korzó zárónapján, ma a dallamoké volt a főszerep.

Kanizsa TV - Kanizsa2017-09-30 05:22:00


További hírek:
A balatoni személyhajózás és a komp forgalma is nőtt
Indul a Filmklub
Egy gyújtogatót és egy verekedő bandát is bíróság elé állítanak holnap
Szabadidősport: a hangulatra sem lehetett panasz
Workania: a legrosszabbul fizetett ágazatokban nőttek a legjobban a bérek


MAGAZIN ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül

A nap vicceállás Nagykanizsa, munka Nagykanizsa, Jooble
jooble