Ma 2018. március 21. szerda,    
Benedek napja van.    
Látogatók száma : 35642733    


Honlapkeszites

GasztroKanizsa: Vaníliás cukorperec, galamboki grillázs galambokkal

A Galamboki Hagyományőrző Alapítvány Édes nagyik csoportja süteménnyel, édességgel mutatkozott be a bor- és dödöllefesztiválon. A sokféle sütemény között nagy népszerűségnek örvendett a vaníliás cukorperec, ami főként lakodalmakban kerül az asztalra. Nem sokan készítik manapság ezt a finomságot, hiszen kemence is szükséges a kisütéséhez – magyarázza kiszolgálás közben a három galamboki hölgy, Bacs Ferencné, Tar Lászlóné és Bálint Jánosné.


De a sütésnek van még egy titka, amit azon nyomban be is mutattak az asszonyok: miután betesszük a kemencébe a tésztát, hátat fordítunk neki, kicsit előrehajolunk, néhányszor fellebbentjük a bő szoknyánkat, s közben határozottan ismételgetjük a varázsszavakat: így gyűjjön fel, így gyűjjön fel! – oktattak ki nevetve.

Tar Lászlóné Ilonka néni az anyósától tanulta a pereckészítést.

Hozzávalók:

20 tojás, 20 kanál pálinka, 20 kanál szalakáli, 15 kanál étolaj és annyi liszt, amennyit felvesz. A 20 tojás fehérjéből 12-t félreteszünk a perec tetejére, a többit a tésztához keverjük.

A cukormáz hozzávalói:

Vaníliás cukor és 1 kanál 10 százalékos ecet, hogy a máz fényes legyen. Ha gőz felett verjük fel a tojásfehérjét, akkor 1 tojáshoz 2 púpos kanál porcukrot, ha nem, akkor 3 púpos kanál porcukrot tegyünk.

A hozzávalókból lágy tésztát gyúrjunk, mert különben kemény lesz a perecünk, és addig kell kidolgozni, amíg hólyagos nem lesz. Ezután a tálból a gyúródeszkára tesszük, a tetejét meglisztezzük, fél ujjnyi vastagságra kisodorjuk, és 4 ujjnyi négyzetekre felvagdaljuk. A széleit bevagdossuk, kicsipkézzük, majd a belső széleit visszafordítjuk a tészta aljára. A végeit összenyomjuk, a közepét megnyújtjuk, és úgy helyezzük bele a tepsibe. Miután megsült a tészta, a kihűlt pereceket megkenjük cukros, gőz felett felvert tojáshabbal. Ha szép a tojás, akkor 18-20, de ha kicsi, akkor csak 16 perecünk lesz.

Bacs Ferencné, Tar Lászlóné és Bálint Jánosné igazi különlegességet készített a fesztiválra (Fotó: Bakonyi Erzsébet)2017-09-23 07:52:00


További hírek:
A balatoni személyhajózás és a komp forgalma is nőtt
Indul a Filmklub
Egy gyújtogatót és egy verekedő bandát is bíróság elé állítanak holnap
Szabadidősport: a hangulatra sem lehetett panasz
Workania: a legrosszabbul fizetett ágazatokban nőttek a legjobban a bérek


MAGAZIN ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül

A nap vicceállás Nagykanizsa, munka Nagykanizsa, Jooble
jooble