Ma 2019. április 23. kedd,    
Béla napja van.    
Látogatók száma : 40773638    
Honlapkeszites

A kereszténység a legüldözöttebb vallás

Megrázó látvány az a Krisztus-fej szobortöredék, amely Karamlesből származik, a tárgyat a káld katolikus egyház ajánlotta fel a tárlat számára. A festett szoborfej arca olyan látványt nyújt, mintha sírna, szomorú tekintete rendkívüli hatással van a látogatóra.


Napjaink egyik aktuális témáját dolgozza fel fotókon, tárgyakon, táblázatokon keresztül a Magyar Nemzeti Múzeum (MNM) Kereszt-tűzben - Keresztényüldözés a Közel-Keleten címmel kedden megnyílt kiállítása.

Ez a rendhagyó kiállítás kilép a történelem és a művészettörténet keretei közül, és egy napjainkban zajló eseménysorral foglalkozik - hangsúlyozta a keddi megnyitón Varga Benedek, az MNM főigazgatója.

Varga Benedek hozzátette: a tárlat célja, hogy szembesítse a közönséget a vallásra hivatkozó intolerancia tébolyával. Mindegyik tárgy története egy-egy 'vádirat', legtöbbjük ráadásul nemrég még a Közel-Keleten volt - hívta fel a figyelmet.

Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára emlékeztetett arra, hogy azok számára, akik az európai kultúrában nőttek fel, a vallásszabadság magától értetődő: eszükbe sem jut, hogy a közel-keleti keresztényeknek minden nap az erőszaktól kell tartaniuk.

A kiállítás ezért egyfajta 'felkiáltójel', amely azt mutatja meg mindenkinek, hogy a kereszténység ugyan a legnagyobb, de egyben a legüldözöttebb vallása is a világnak - jegyezte meg az államtitkár, hozzátéve: nem volt még olyan kor, amelyben ennyi kereszténynek kellett volna üldöztetést elszenvednie.

Rétvári Bence elmondása szerint ma is akad olyan ország, ahol akár egy Biblia birtoklása is bűncselekmény, a muszlim hitről a kereszténységre áttérés pedig sok helyen halálos bűn. Mint hangsúlyozta: a kiállítás arra is felhívja a figyelmet, hogy ha valaki segíteni akar az üldözötteknek, az a legnagyobb támogatást szülőföldjükön tudja nyújtani, az utak, templomok, városok újjáépítéséhez való hozzájárulással. Magyarország erején túl nyújt segítséget a közel-keleti keresztényeknek - számolt be az államtitkár.

A Magyar Nemzeti Múzeum kiállítása bemutatja a Közel-Kelet országainak keresztény felekezeteit, a közelmúltban elszenvedett üldöztetéseiket és a kulturális örökségükön végrehajtott pusztítást és rövid kitekintést nyújt a jövőre is.

 

A tervek szerint október végéig látható, magyar és angol nyelvű tárlat főkurátora a kanizsaiak által már ismert  Speidl Bianka, a Migrációkutató Intézet munkatársa volt. Szakértő, kurátor: Horváth- Sántha Hanga (Migrációkutató Intézet) és a nagykanizsai Mércz András (Avicenna Közel-Kelet Kutatások Intézete), aki a mai nap, 16 órakor tart tárlatvezetést az Ars Sacra Fesztivál szervezésében.

MTI – magyarkurir - Kanizsa2017-09-22 15:36:00


További hírek:
A balatoni személyhajózás és a komp forgalma is nőtt
Indul a Filmklub
Egy gyújtogatót és egy verekedő bandát is bíróság elé állítanak holnap
Szabadidősport: a hangulatra sem lehetett panasz
Workania: a legrosszabbul fizetett ágazatokban nőttek a legjobban a bérek


SZÓRÓL SZÓRA ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül

A nap vicceállás Nagykanizsa, munka Nagykanizsa, Jooble
jooble