Ma 2018. március 21. szerda,    
Benedek napja van.    
Látogatók száma : 35642762    


Honlapkeszites

Csalók, embercsempészek, hamisan tanúzók állnak ma bíróság elé

A költségvetést 51 millió Forinttal megkárosító – egyébként két nagykanizsai székhelyű céget is vezető – csalót, aztán egy embercsempészt, valamint egy 10 tagú csalóbandát állítanak ma bíróság elé a megyeszékhelyen, míg Keszthelyen pedig, egy hamisan tanúskodó társaság tagjainak kell számot adniuk tetteikről.


A Zalaegerszegi Törvényszéken dr. Gergye Tamás büntetőtanácsa Z. D. büntetőügyében ítélkezik, aki a vád szerint 51 millió 275 ezer Forinttal rövidítette meg az államkincstárat. A költségvetési csalás bűntettével megvádolt férfi– aki két nagykanizsai székhelyű céget is vezetett – 2011-ben kukorica szállításra szerződött két partnerrel, 37 millió 718 ezer Forint értékben. A vádlott a beérkezett utalások jelentős részét készpénzben felvette, ám a vonatkozó évre adóbevallást nem készített, áfa fizetési kötelezettségét nem teljesítette, s így 7 millió 524 ezer Forint vagyoni hátrányt okozott a költségvetésnek. A következő évben, 2012-ben viszont két másik cégtől 187 millió 272 ezer Forint értékben befogadott olyan, takarmánybeszerzésről szóló számlákat, amelyek mögött nem volt gazdasági teljesítés. Így könyvelésében jogtalanul vonta le ennek áfa-tartalmát. Ugyanezen évben három, 18 millió forintot meghaladó, teljesített számlát viszont nem szerepeltetett a cég könyvelésében.Mindezzel a vádlott – két gazdasági társaság képviselőjeként –összességében 51 millió 275 ezer 534 Forintnyi kárt okozott az állami költségvetésnek.

Szintén a Zalaegerszegi Törvényszéken egy embercsempész áll dr. Rupa Melinda másodfokú büntetőtanácsa elé. A fellebbezett büntetőügy vádlottja, I. S. és egy szintén szerb állampolgárságú ismerőse 2014 októberében megállapodott, hogy megfelelő úti okmányokkal nem rendelkező személyeknek segítenek átjutni Magyarországról Olaszországba. Ennek érdekében vettek egy Mercedes Sprintert, amellyel társa a vádlott útmutatása alapján 2014. október 31-én Budapestre ment, s 25 afgán állampolgárt vett fel a szellőztetés, ülő- és kapaszkodó alkalmatosság nélküli raktérbe. A Sprintert a vádlott egy Renault típusú autóval „előfutóként” kísérte. Őt nem, de a társát megállították ellenőrzésre az M70-es zalai szakaszán. A vádlott ezt észlelve elhagyta az országot. Az utasok fejenként 400 eurót fizettek a fuvarért. Az embercsempészés ügyében ma jogerős ítélet meghozatala várható.

A Zalaegerszegi Járásbíróságon a csalással vádolt F. V. és kilenc társa kényszerülnek ma számot adni tettükről dr. Gaider Bálint büntetőbíró előtt. A vád szerint F. V. vádlott még a 2014. évben vásárolt egy zalaegerszegi székhelyű kft.-t. Ezt követően rokonai, ismerősei felkeresték, hogy részükre valótlan tartalmú munkáltatói igazolást állítson ki. A hamis munkáltatói igazolásokat felhasználva,a kilenc vádlott társa egy Zalaegerszegen lévő áruházlánc boltjában hitelkártyát vagy áruhitelt igényeltek, majd műszaki cikkeket vásároltak. Úgy igényeltek hiteleket,hogy a hitelösszeg visszafizetésére se képességük, se pedig készségük nem volt, összességében 1 millió 271 ezer 820 Forintnyi kárt okozva cselekményükkel.

Keszthelyen dr. Sinkó Vilmos büntetőtanácsa ítélkezik ma a hamisan tanúskodó K-né L. Zs. és társai ügyében. A vádlott és férje 2014-ben albérletet vett ki Cserszegtomajon. Mikor néhány hónappal később a főbérlő elhunyt, a vád szerint a halála után, a nevében, a vádlott hamis végrendeletet készített, melyben önmagát tüntette fel örökösnek. Az iratot a II. és a III. rendű vádlottakkal tanúként íratta alá, cserébe egymillió forintot ígért nekik a közreműködésért. A dokumentumot 2015 januárjában a vádlott bemutatta a hagyatéki leltár ügyében eljáró jegyzőnek, akinek azonban gyanús lett a végrendelet, ezért feljelentést tett a nyomozó hatóságnál a hagyatéki ügyben. A rendőrök fényt derítettek a büntetőügy részleteire, ezért kell most a vádlottaknak felelni a Balaton-parti város járásbíróságán.

Papp Attila2017-09-19 07:17:00


További hírek:
A balatoni személyhajózás és a komp forgalma is nőtt
Indul a Filmklub
Egy gyújtogatót és egy verekedő bandát is bíróság elé állítanak holnap
Szabadidősport: a hangulatra sem lehetett panasz
Workania: a legrosszabbul fizetett ágazatokban nőttek a legjobban a bérek


REND-ŐR ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül

A nap vicceállás Nagykanizsa, munka Nagykanizsa, Jooble
jooble