Ma 2018. március 22. csütörtök,    
Beáta napja van.    
Látogatók száma : 35647930    


Honlapkeszites

Múltidéző: Szabács, 1476

Mátyás király 1474-ben éppen Sziléziában hadakozott, mikor Ali szendrői bég egy nagyobb sereg élén betört a déli végeken, és egészen Nagyváradig nyomult, felprédálva azt.A török támadást Hunyadi Mátyás nem hagyhatta annyiban, hiszen, ha megtorlatlanul hagyja a betörést, a török vérszemet kap, és tovább dúlja-rabolja a déli országrészt. A magyar király 1474 decemberében három esztendei békét kötött a Jagellókkal, így lehetősége adódott arra, hogy zsoldosseregével egy büntetőhadjáratot vezessen a Délvidékre.


1475 őszén egy tekintélyes, 10 ezer fős, kiválóan képzett és felszerelt, a nyugati hadszíntereken edződött zsoldos had indult meg Nándorfehérvár irányába. A déli végvárrendszer legerősebb magyar várát elérve délnyugati irányba folytatták útjukat, így érkeztek meg a törökök által birtokolt Szabács vára alá. Szabács egy klasszikus földvár volt, mely a Száva mocsaras árterében épült. Favázas szerkezetét földel töltötték fel, a várat kívülről árok, földsáncok és az azokat védő, kihegyezett karókból álló, többsoros cölöpakadály is védte. A széles várárokba belevezették a Száva vizét. Külső és belső várát is nagy, kerek bástyákkal védelmezte a török. A helyőrség zömmel, puskákkal és szablyákkal felfegyverzett janicsárokból állt, akik a várvédelemre kiválóan alkalmasak voltak.

 

Mátyás a vár alá érkezése után egy belső ostromsánccal keríttette be félkörívben Szabácsot – hiszen a földvár másik oldalát a Száva védte. A magyar király táborát külső földsáncokkal és cölöpsorokkal, valamint egy északi és egy déli castellóval, azaz mobil favárral is védte egy esetleges felmentő sereg hirtelen támadásától, míg a Száva felöl pedig magyar folyami gályák zárták el a menekülés útját. Az ostromló sereg táborának déli részén egy megerősített hadikikötőt is építettek Mátyás zsoldosai, amelyen keresztül folyamatosan érkezhetett az utánpótlás a magyar katonáknak.Az ostrom elsődleges színtere az északi szektor volt: 18 nagy faltörő ágyú kezdte meg a bombázást, de a puha földsáncokban csak kevés kárt tudott okozni a tüzérség és az egyéb ostromgépek. Mátyás ezért földel töltette fel a várárok északi részének egy jó részét, majd sáncokat és töltéseket építettek a magyar utászok egészen a falak tövéig, amely mesterséges dombokat pedig kihegyezett fakarók segítségével védték egy esetleges várból való kitörés ellen. A töltések segítségével egyre közelebb kerülő magyar tüzérség egyre eredményesebben ágyúzta Szabácsot, míg a hajítógépek az ágyúknál is nagyobb kárt okoztak, mikor 10 – 20 kilogrammos kőgolyóik, íves röppályát leírva a vár belsejében csapódtak be.

1476. február 2. napján az Ali bég vezette felmentő sereg látótávolságra közelítette meg Szabács várát. A zsoldosok gyorsan reagáltak: most látták igazán hasznát a megerősített, külső sáncrendszernek, és a castellóknak. A földsánc és a kihegyezett karók védelméből Mátyás zsoldosai pusztító tűzzel és nyílzáporokkal árasztották el a török felmentő sereget, míg az ostromgépek és ágyúk egy részét ugyancsak megfordították, és Ali bég hadoszlopát kezdték el lőni vele. A törökök így tulajdonképpen harc nélkül vonultak el a vár alól: meg sem tudták közelíteni a magyar tábor külső sáncrendszerét, míg ők maguk érzékeny veszteségeket szenvedtek a tűzfegyverektől és hajítógépektől.

 

Ali bég csapatainak elvonulása után az ostrom folytatódott, de a török janicsársereg a nehéz körülmények ellenére is kitartott. Ekkor Mátyás király cselhez folyamodott. A magyarok színleg feladták a további ostromot, és nekiláttak az ostromtüzérség szétszerelésének, valamint a zsoldosok is szedelőzködni kezdtek. A törökök azt hitték, győztek, és ünnepléshez fogtak, figyelmük lankadt. A magyar király másnap hajnalban egy válogatott zsoldosokból álló, erős ostromcsapatot rendelt a vár kevésbé támadott, déli végéhez, majd a hajnali szürkületben támadást vezényelt nekik. Az örömmámorban úszó törökök csak későn ocsúdtak fel, de akkor már késő volt: Mátyás zsoldosai egyetlen rohammal bejutottak Szabács várába. A külső vár védőit felkoncolták, a belső várba szorult oszmánok pedig megadták magukat: a teljes, 1500 fős janicsársereg megsemmisült.Mátyás jól számított: egyrészt a déli végvárrendszerét egy új, közepes erősségű, de jól védhető erőddel gazdagította, ami jelentősen megnövelte Nándorfehérvár védhetőségét is, és évtizedekig szolgálta a Magyar Királyság védelmét. Másrészt csattanós választ adott Nagyvárad elpusztításáért a töröknek.

Dr. Papp Attila2017-09-12 13:09:00


További hírek:
A balatoni személyhajózás és a komp forgalma is nőtt
Indul a Filmklub
Egy gyújtogatót és egy verekedő bandát is bíróság elé állítanak holnap
Szabadidősport: a hangulatra sem lehetett panasz
Workania: a legrosszabbul fizetett ágazatokban nőttek a legjobban a bérek


KRÓNIKA ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül

A nap vicceállás Nagykanizsa, munka Nagykanizsa, Jooble
jooble