Ma 2017. november 19. vasárnap,    
Erzsébet napja van.    
Látogatók száma : 34537570    


Honlapkeszites

Szöllősi: Baskíria kedves nekem, hasonlít Erdélyre

Czigóth Sándor, a Kanizsa TV operatőre Őseink nyomában a Dél-Urál vidékén című dokumentumfilmjének – melyet az idén elhunyt dr. Márton Alfréd emlékének ajánlott - márciusban volt díszbemutatója. Portálunkon azóta nem egyszer olvashattak Türk Attila pázmányos régészhallgatóiról. Az PPKE-BTK és az MTA-BTK Magyar Őstörténeti témacsoportjának 5. Orosz-Magyar Uráli Régészeti Expedíciója idén július 4. és 24. közt Délnyugat-Szibéria és Baskíria területén kutatott. Fotósuk, Szöllősi Mátyás szóban és képben számolt be a nullahategy.hu oldalon.


A következő öt napot aztán a városhoz közeli, Giljevo 2. elnevezésű régészeti lelőhelyen izzadtuk át, ahol a helyi ásatásba kapcsolódott be a csapat. A három kurgán, melynek feltárásán dolgoztak, a vaskori Szargatzkaja-kultúrához tartozik, mely a Kr. e. 5. és a Kr. u.-i 4. század között virágzott. Ennek a korszaknak a leletanyaga eddig kevéssé ismert, és a Szargatszkaja-, Bakalszkaja- és Kusnarenkovszkaja-kultúra egymásba való átfejlődése a Kr. u. 4–7. században a magyar kutatás mindmáig egyik legkomolyabb problematikája.

A helyi régészek anyagismeret-óráinak és széles körű tudásának köszönhetően a magyar kutatók – mondta el Türk Attila, a csapat vezetője a beszélgetéseink folyamán – ez alatt a pár nap alatt is átfogó képet kaptak Délnyugat-Szibéria régészeti kutatásairól. A közös munka egy orosz-magyar minikonferenciával folytatódott, melyen többek között Alekszandr Zelenykov tartott előadást a kusnarenkovói kultúra kialakulásáról, Urálon túli gyökereiről.

…mégis nagy szerencse, hogy végül a Birszk határában zajló ásatáson vehettünk részt, mert régészeti szempontból ez egy legendás hely: a ‘80-es évektől kezdve, egészen 1991-ig több mint hétszáz sírt tártak föl itt, és sokféle kultúra nyomai bukkantak elő. Ez a temető jelentette korábban az Urál nyugati előtere kora középkori régészetének kronológiai alapjait, és ezért a lelőhely további kutatását ettől az évtől a Baskír Állami Egyetem célul tűzte ki.

Magyar szempontból pedig azért érdekes, mert a legújabb kutatások alapján az elődökhöz kapcsolt kusnarenkovói kultúra az Uráli nyugati oldalán itt tűnik föl először a 6. század derekán. Másrészt pedig gyönyörű fekvése van: a temető fölötti dombról a Bjelaja-folyóra látni, mely Baskíria legnagyobb, összefüggő víztömege. Baskíria egyébként is kedves nekem, hiszen nagyon sok mindenben hasonlít Erdélyre. A kiterjedése is hasonló, források bukkannak föl szinte mindenütt, a domborzati adottságai pedig annyira emlékeztetnek a Kárpát-medence említett területére, hogy nagyon sokszor éreztem azt, mintha a Maros vidékén vagy épp a Sóvidéken járnék.

Bővebben: http://nullahategy.hu/sziberian-es-az-uralon-at-a-2017-es-5-orosz-magyar-urali-regeszeti-expedicio/

Még több kép: http://szollosimatyas.hu/portfolio/sziberian-es-az-uralon-at/2017-09-11 09:38:00


További hírek:
A balatoni személyhajózás és a komp forgalma is nőtt
Indul a Filmklub
Egy gyújtogatót és egy verekedő bandát is bíróság elé állítanak holnap
Szabadidősport: a hangulatra sem lehetett panasz
Workania: a legrosszabbul fizetett ágazatokban nőttek a legjobban a bérek


MAGAZIN ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül

A nap vicceállás Nagykanizsa, munka Nagykanizsa, Jooble
jooble