Ma 2017. november 24. péntek,    
Emma napja van.    
Látogatók száma : 34563856    


Honlapkeszites

Világhódító bordalok

Az Eurovíziós Dalfesztivált bizonyára nem kell sokaknak bemutatni. No és az Eurovíziós Kórusfesztivált? Ha nem cseng ismerősen a név, talán az az oka, hogy az öreg kontinens kórusainak vetélkedőjét még csak egy alkalommal rendezték meg: idén először, július végén, Rigában. Magyarországot a pécsi Bartók Béla Férfikar képviselte – a baritonok sorában egy kanizsai fiatalemberrel, Gölles Martinnal.


Jó pár éve sokan „a Batthyány Lajos Gimnázium házi zeneszerzőjeként” emlegették Gölles Martint, persze, nem érdemtelenül. Nevéhez köthető például az iskola himnusza, de az idei ballagásra is komponált egy zeneművet. Mikor Martin öt évvel ezelőtt egyetemista lett, talán még meg sem szokta az új város, Pécs atmoszféráját, máris csatlakozott a több évtizedes múltra visszatekintő Bartók Béla Férfikarhoz. A művészeti együttes szinte minden évben vállalkozik egy-egy hosszú útra, az idei cél Lettország és az Eurovíziós Kórusverseny volt.

– Az európai kórusok vetélkedőjét idén rendezték meg először, kilenc ország részvételével – kezdi Martin a legelején. – A résztvevő országokban, így Magyarországon is felkérés útján dőlt el, melyik kórus utazhat. Így már önmagában a szereplési lehetőség is nagy elismerést jelentett nekünk.

Az együttesek mindössze hat percet kaptak az előadásra, de a rendezvény kritériuma volt az is, hogy olyan zeneművet válasszanak, amelyik jól reprezentálja a saját nemzetük kultúráját. A kórus semmit sem bízott a véletlenre, Kodály Zoltán férfikari műveinek egyikét választották.

– Hozzá amúgy is szorosan kötődünk, hiszen a Bartók Béla Férfikar az egyetlen, amely CD-n is kiadta Kodály összes, férfikarra írt művét. Rigába a Karádi nótákat vittük, amit sokan a Mátrai képek férfikari párjának is tartanak. Kodály ebben a művében úgy rakta egymás mellé a népdalokat, hogy azok egy önálló történetté állnak össze – magyarázza Martin. – A Karádi nóták sokféle hangulatot tükröz, hol búslakodós, hol bormámoros. És ha már szóba került a bor, mivel mindenki igyekezett egy kis pluszt vinni az előadásba, mi úgy döntöttünk, hogy – stílusosan – bordó ingben, kötényben, és egy-egy pohár vörösborral a kezünkben énekelünk.

A prof. dr. Lakner Tamás dirigálta Bartók Béla Férfikar mellett többek között belga, német és walesi kórus mutatkozhatott be a háromfős szakmai zsűri előtt. A versenyt végül a szlovén Carmen Manet nyerte meg, de a többiek sem csüggedtek, hiszen a kórusversenyek történetében egyedülálló lehetőséghez jutottak: a fesztivált eleve a tizennégyezer fő befogadására alkalmas Arena Rigában rendezték meg, ráadásul a műsort Európa-szerte élőben közvetítették.

– Csak nagyon kevés kórusnak adatik meg, hogy ekkora nyilvánosság előtt énekelhessen. A verseny bizonyára jót tett a műfaj és amúgy a férfi kórusmuzsika népszerűségének is, hiszen az már önmagában is különlegességnek számít. Például a rigai mezőnyben rajtunk kívül gyerek-, vegyes- és női kórusok szerepeltek.

Martin azt mondja, a fesztivál kétségtelenül mérföldkövet jelentett a Bartók Béla Férfikar életében, bár az 1945-ben alakult együttesnek, hosszú története alatt, bőven volt alkalma különleges helyeken fellépnie. Tavaly például Kínában turnéztak a kórustagok.

– Az ország keleti részét barangoltuk be egy több mint tízállomásos koncertsorozat részeként. Pekingben, Sanghajban, Senjangban, Hsziamenben, és Mingxiben vittük hírét a magyar bordaloknak, persze, azért komolyzenei műveket is énekeltünk. Valamennyi koncertünk telt házas volt, a résztvevők pedig nagyon élvezték azokat. Az egyik legemlékezetesebb szereplésünk pedig Mingxiben történt: idevalósi kórusunk egyik legfőbb támogatója, Kínai Csabi, aki megkért minket arra, hogy egy dalcsokorral köszöntsük fel a százéves nagymamáját.

A Bartók Béla Férfikar idén már nem vág bele hosszabb útba, de a 2018-as tervek közt Dél-Amerika és Argentína meghódítása is szerepel. Addig még azonban egyéb feladatok várnak az együttesre és Martinra is, aki – frissen diplomázott kóruskarnagyként – most azon dolgozik, hogy minél gazdagabb portfóliót állítson össze a doktori képzés jövő évi felvételijére.

Nemes Dóra

Az Eurovíziós Kórusfesztiválon - Gölles Martin a guggoló sorban jobbról a második

Egyedülálló élményben volt része a Bartók Béla Férfikarnak2017-09-10 07:05:00


További hírek:
A balatoni személyhajózás és a komp forgalma is nőtt
Indul a Filmklub
Egy gyújtogatót és egy verekedő bandát is bíróság elé állítanak holnap
Szabadidősport: a hangulatra sem lehetett panasz
Workania: a legrosszabbul fizetett ágazatokban nőttek a legjobban a bérek


KULTÚRA ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül

A nap vicceállás Nagykanizsa, munka Nagykanizsa, Jooble
jooble