Ma 2017. november 19. vasárnap,    
Erzsébet napja van.    
Látogatók száma : 34534589    


Honlapkeszites

Az államalapítás ünnepe

A hagyományoknak megfelelően a Deák téren kezdődött az államalapítás nagykanizsai ünnepe.


„Augusztus 20. annak méltó tanúsága, hogy bármilyen kíméletlen viharokat is kell kiállnunk a történelemben, mi magyarok egy évezrede meghatározó részei vagyunk az európai és az emberi kultúrának” – ezt Dénes Sándor polgármester mondta az államalapítás ünnepén, Nagykanizsán.

A hagyományoknak megfelelően a Deák téren kezdődött az államalapítás nagykanizsai ünnepe. A hagyományőrzők bevonulását követően felvonták a nemzeti lobogót. Az ünnepség az Erzsébet téren folytatódott, ahol Dénes Sándor polgármester azt mondta: Szent István intelmeiben a hit megőrzését emelte az első helyre – ezt kell szem előtt tartaniuk a magyaroknak akkor is, amikor a nemzeti érdekeikért kell kiállniuk. „A nem-létből létezést teremtett szent királyi akaratával és döntésével. Ez a tette máig hatóan határozza meg népünk életét és sorsát, és olykor felelős feladatát, erkölcsi kötelességét is. Hiszen több alkalommal e Szent István-i nép nézett szembe a létezésünket, vallásunkat és kultúránkat veszélyeztető fenyegetéssel” - tette hozzá Dénes Sándor polgármester.

Az ünnepségen a történelmi egyházak képviselői megáldották és megszentelték a nemzeti színű szalaggal átkötött új kenyeret, amit aztán Dénes Sándor polgármester és Cseresnyés Péter államtitkár, országgyűlési képviselő szegett meg.

Az augusztus 20-i programok délután is folytatódtak az Erzsébet téren, itt például a Drávagyöngye néptáncosai táncoltatták meg a kanizsaiakat. A zenepavilon környékén játékok sokasága várt a gyerekekre, az igényes szórakoztatásról pedig olyan együttesek gondoskodtak, mint a Cimbaliband és a Magashegyi Underground. A programokat a hagyományok jegyében állították össze a szervezők. „Úgy, hogy minden korosztály számára szerethető, élvezhető legyen, megmutatva, hogy élő tud lenni az az ezeréves tradíció, amely meghatároz minket Szent István óta” - mondta Lehota János polgármesteri kabinetvezető.

Este ünnepi szentmisét mutattak be az Alsótemplomban. Csorba Tamás plébános azt mondta, az államalapító műve jó alapot vetett népének. „Szent István Krisztust tette meg sziklának, melyre az életét és a magyarok életét is építette” - fogalmazott Csorba Tamás plébános.

Az államalapító példája arra tanít: mi is merjük életünket, sőt, egész társadalmunkat Jézusra alapozni, az oktatástól kezdve az idősellátáson át a házasság intézményéig, hangzott el a szentmisén.

Kanizsa TV - Kanizsa2017-08-22 04:43:00


További hírek:
A balatoni személyhajózás és a komp forgalma is nőtt
Indul a Filmklub
Egy gyújtogatót és egy verekedő bandát is bíróság elé állítanak holnap
Szabadidősport: a hangulatra sem lehetett panasz
Workania: a legrosszabbul fizetett ágazatokban nőttek a legjobban a bérek


KRÓNIKA ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül

A nap vicceállás Nagykanizsa, munka Nagykanizsa, Jooble
jooble