Ma 2019. április 23. kedd,    
Béla napja van.    
Látogatók száma : 40773980    
Honlapkeszites

Péter Árpád: Holy Mother

„Teljesen összeomlottam. A szobámba visszahúzódva segítségért könyörögtem. Fogalmam sem volt, kihez beszélek egyáltalán, csak azt tudtam, hogy az erőim végéhez értem… Térdre rogytam, és feladtam. Pár nap telt el, és rájöttem (…), hogy találtam egy helyet, ahova mindig fordulhatok, egy helyet, amiről mindig is tudtam, de nem akartam hinni benne, vagy nem volt rá szükségem, hogy higgyek benne. Attól a naptól fogva mindig imádkozom reggel: letérdelek, és segítségért könyörgök; és minden este hálát adok az életemért, és legfőképp azért, hogy felhagytam az ivással.”

Így vall Eric Clapton a The Autobiography című, 2007-ben megjelent önéletrajzában a Szűzanyával való találkozásáról, amelynek élménye ihlette 1987-ben, egy rehabilitációs otthonban, a Holy Mother című világhírű szerzeményt, ami egy mélyről jövő rockfohász, hálaadás és hitvallás egyben.


S ahogyan az alkohol bűvkörébe került rockikon, úgy mindannyian, bármely pillanatban találkozhatunk égi édesanyánkkal, aki hív, vár, szólít bennünket, és azt ígéri, szószólónk, védelmezőnk, patrónánk lesz az égben, s „cserébe” csak annyit kér: imádkozzunk és szüntelen, buzgón keressük Istent.

Idén úgy alakult, hogy – a mindennapi imák mellett - a szegedi, a csíksomlyói, a mátraverebély-szentkúti ferenceseknél, Máriapócson, görögkatolikus barátainknál és Pásztón, könnyező szobrainál is találkoztunk a Szűzanyával, Szeplőtelen Szívébe téve lelki terheinket, hálát adva és oltalmát, segítségét kérve.

A zarándokutakon nem a csodát reméljük – bár abból is akad szép számmal minden kegyhelyen, amit köszönő táblák, gyógyulások, eldobott mankók, szemüvegek, megfogant életek, tanúságtételek jeleznek -, hanem az anyai jóság legapróbb, erőt adó rezdüléseit, azt az érzést és tudatot, amit Clapton is megfogalmazott: van, aki meghallgat, még a legreménytelenebbnek tűnő helyzetben is.

Jól tudta ezt első szent királyunk, aki halálos ágyán – mit ad Isten?!, hangsúlyos szimbólumként Nagyboldogasszony napján, vagyis Mária mennybevételének, égi születésnapjának ünnepén - kimondta azt a mondatot, amely egy évezredre már bizonyítottan, de ne kételkedjünk, az utolsó ítéletig biztosította országa és nemzete megmaradását.

Hartvik püspök későbbi, XII. századi leírása szerint István élete művét, a keresztény Magyarországot így ajánlotta a később Patrona Hungariae-ként is illetett szeplőtelen szent szűznek: „Ég királynője, e világ jeles újjászerzője, végső könyörgéseimben a szentegyházat a püspökökkel, papokkal, az országot a néppel s az urakkal a te oltalmadra bízom; nékik utolsó istenhozzádot mondva lelkemet kezedbe ajánlom.” Mit mondjunk?! Bejött. Az ország, bár dúlták és szabdalták, ma is áll, István pedig a szentek sorába vétetett.

S ha a jelen bizonytalanságai közt fogódzót keresünk, bátran fordulhatunk mi is a Rózsafüzér Királynéjához, a fátimai csodás jelenések évszázados ünnepén mai választ is kapunk az 1917-es ígéret (s a fátimai Mária-dal egyik szakasza) szerint.

A jó hír haldd így hangzik: „lesz újra béke”/ Ha szívetek szüntelen esdekel érte. Ave, ave, ave Mária.

Amúgy a Biblia nem egy ókori mesekönyv, s akik a szerint élnek, nem idióták, még ha egy dékás senkiházi nyári léleksüllyedésében ennek ellenkezőjét is állította. Ha igaza lenne, s mindannyian így gondolnánk, akkor egyúttal Szent Istvánt is szembeköpnénk, aki az Evangélium szellemében teremtett hazát a múlt, a ma és a jövő magyarjainak – köztük a liberálnihilista provokátoroknak is. Az ilyeneket István vélhetően lefejeztette volna, de a Tízparancsolat és a píszí jegyében ezt ma nem kívánhatjuk, bár igény, mondjuk, lenne rá.

Jó szívvel egyet tehetünk – s ezt kéri üzeneteiben tőlünk a Mindenkor Segítő Szűz Mária is (e megszólítás a Szűzanyának a török elleni harcokban: 1571-ben Lepantónál, 1683-ban Bécsben és 1686-ban Budán megtapasztalt segítségére utal) -: imádkozhatunk. Értük is.

Most segíts meg, Mária, ó irgalmas Szűzanya. Keservét a búnak-bajnak, eloszlatni van hatalmad. Hol ember már nem segíthet, a Te erőd nem törik meg. Hő imáit gyermekidnek, nem, Te soha nem veted meg. Hol a szükség kínja nagy, mutasd meg, hogy anya vagy. Most segíts meg, Mária, ó irgalmas Szűzanya.

 

Jel és figyelmeztetés. Itthon Győr és Máriapócs után ezúttal Pásztón könnyezik a Szűzanya: a temetői kápolnában két Mária-szobor szeme is könnybe lábadt. Képünkön a Rosa Mystica (Fotó: Varga Lívia)2017-08-20 04:54:00


További hírek:
A balatoni személyhajózás és a komp forgalma is nőtt
Indul a Filmklub
Egy gyújtogatót és egy verekedő bandát is bíróság elé állítanak holnap
Szabadidősport: a hangulatra sem lehetett panasz
Workania: a legrosszabbul fizetett ágazatokban nőttek a legjobban a bérek


JEGYZET ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül

A nap vicceállás Nagykanizsa, munka Nagykanizsa, Jooble
jooble