Ma 2017. október 20. péntek,    
Vendel napja van.    
Látogatók száma : 34219379    


Honlapkeszites

Felvitetett magas mennyországba…

Napos napján parancsolt ünnep – templombúcsúként előrehozva. Nagyboldogasszony, azaz Szűz Mária mennybevétele azon kevés katolikus ünnepek közé tartozik, melyet még munkanapon is kötelesek vagyunk szentmisén történő részvétellel megtartani. Nagykanizsán nem is egy templom titulusa is – Miklósfán a plébániatemplomban 13-án, vasárnap fél 9-kor, Bagóhegyen a kápolnában 12 órakor kezdődik a búcsúi mise.


A szóhasználat is megkülönböztet: a mennybevétel (assumptio) nem azonos a mennybemenetellel (ascensio). Előbbi Isten Anyjára vonatkozik, akit érdemeiért, kiváltságképpen halála után testestől-lelkestől azonnal felvette Isten magához. Halála is elszenderülés, dormitio, mert a testnek és a léleknek nem az a fájdalmas elválása volt, ami Ádám ivadékainak büntetés jellegű halála. Halálával lelke Isten boldog színelátására jutott, teste nem indult oszlásnak, hanem azonnal a megdicsőült test állapotára emelkedett – ahogy III. Sándor pápa a 12. században leszögezte. Hiszen az a test, amely az Úr Jézust hordozta nem szenvedhet romlást.

Zárójelben: az említett, nem összekeverendő mennybemenetel pedig nyilván csak az Úr Jézusra vonatkozhat. Feltámadása után 40 nappal (régi magyar nevén Áldozócsütörtökön) ugyanis azt a tényt ünnepeljük, hogy Jézus Krisztus megdicsőülésének utolsó földi állomásaként az Olajfák hegyéről tanítványai szeme láttára a maga isteni erejével fölment az Atyához a mennybe.

S minthogy Szent István királyunk 1038-ban Nagyboldogasszony ünnepén hunyt el, utód híján neki ajánlva föl országát, ez az ünnep bensőséges magyar ünneppé is vált. Alkalmat adva azonban arra, hogy összekeveredjen az október 8-án ünnepelt Magyarok Nagyasszonya (Patrona Hungariae) nappal. Az ország-felajánlásra, az augusztus 20-án ünnepelt államalapító, apostoli király nemzetünk sorsát elrendező tettére azonban mégse most emlékezzünk, inkább a címbeli ősi népénekkel https://www.youtube.com/watch?v=BSjbFjOfu4U ünnepeljünk.

P.J.2017-08-13 05:10:00


További hírek:
A balatoni személyhajózás és a komp forgalma is nőtt
Indul a Filmklub
Egy gyújtogatót és egy verekedő bandát is bíróság elé állítanak holnap
Szabadidősport: a hangulatra sem lehetett panasz
Workania: a legrosszabbul fizetett ágazatokban nőttek a legjobban a bérek


KULTÚRA ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül

A nap vicceállás Nagykanizsa, munka Nagykanizsa, Jooble
jooble