Ma 2017. október 19. csütörtök,    
Nándor napja van.    
Látogatók száma : 34212204    


Honlapkeszites

Nápolyi magyar hadjáratok: az 1348 és 1350 közötti időszak történései

A Nápolyi Királyság nemesei nem nyugodtak bele az1348. januári, capuai vereségbe, és titkon szervezkedésbe kezdtek. Ebben az időszakban történt, hogy a genovai kereskedőhajók rágcsálóinak a bolhái a fekete halált kezdték terjeszteni szerte Európában. Eközben a Capuánál megvert sereg vezére, Tarantói Lajos és felesége, Johanna egérutat nyertek. Tarantói a nápolyiak szervezkedésének az élére állt, míg Johanna Avignonba utazott, hogy VI. Kelemen pápától kérjen segítséget: tagadott minden, a magyarok által ellene felhozott vádat.


A terjedő pestisjárvány miatt Nagy Lajos nem akarta a seregét a helyszínen állomásoztatni, ezért a fontosabb dél-itáliai erődöket mind megszállták a magyar katonák, valamint a német és itáliai zsoldosok. Lajos parancsnoknak a megbízható Ulrich Wolfhardtot jelölte ki, akinek rendelkezésére bocsátott 1200 zsoldost Nápoly Castel Nuovo erődjében, illetve élelmiszerrel és pénzel is bőven ellátta a zsoldosvezért, hogy katonáit kordában tudja tartani, és azok ne kezdjenek a környék fosztogatásába. Nagy Lajos ezután, 1348 májusában szállt hajóra Barlettában, és a Zárába vezető tengeri úton távozott a Nápolyi Királyságból. Ulrich Wolfhardtnak köszönhetően a Nápolyi Királyságot felügyelő zsoldossereg nem kezdett kegyetlenkedésbe és a térség fosztogatásába, így a magyar király távozása után, 1348 nyarán a nápolyiak nagy ünnepség keretei között köszönthették a városba visszatérő Johannát és férjét, Tarantói Lajost. A pár, közel másfélezer német és olasz zsoldossal tért vissza, akiket egy Werner nevezetű német zsoldosvezér „nagy compagniajának” hívtak. Mivel Nápoly erődjei magyar kézben voltak, a királyi pár egy magánházban szállt meg, derögvest hozzáfogott a város visszaszerzésének megtervezéséhez. Wolfhardt tartott a nápolyiak cselvetésétől és a csapatai összegyűjtését tartva célszerűnek, kiürítette a nápolyi Castel dell’ Ovot, és a Castel Capuanot, majd a Castel Nuovó erődbe vonult vissza zsoldosaival. Ezen felbátorodtak Tarantói Lajos hívei, és a „nagy compagnia” segítségével lerohanták Nápolyt, majd megostromolták az utolsó magyar erődítményt, de nem értek el sikert. Ezután a nápolyi előkelők Wolfhardt megvesztegetésével próbálkoztak: 6000 aranyat és grófi címet ajánlva fel neki, de a német zsoldosvezér nem állt kötélnek. Ezért Tarantói Lajos összeszedetett jó néhány, a Nápoly környékén pusztító pestisben elhunyt hulláját, és katapultok segítségével bedobatta azokat az erődbe. A védők azonban összegyűjtötték a holttesteket, és kidobálták azokat a várból. A sikeres védekezés ellenére egyre nagyobb problémát jelentett az élelmiszer rohamos fogyása, amely miatt a zsoldosok döntésre szánták el magukat, hiszen felmentésükre egyhamar nem számíthattak. Ezért 1349. január 11-én, a hajnal leple alatt elvonultak a várból. Majd egy hét eltelt, mireaz ostromlók észrevették a szokatlan csendet, és mikor felderítőik közel merészkedtek, akkor látták csak meg a nyitott kapukat.

 

 

Ulrich Wolfhardt Nápolyt elhagyva, serege egy részével Magyarországra ment, és beszámolt Nagy Lajosnak az eseményekről, míg a zsoldosaiból alakított másik csapatot pedig a magyar kézen lévő Foggia alá küldte. A király, jutalomból a hűségéért, neki adományozta Óvár várát és környékét. Miután Nápoly elesett, hamar az olaszoké lett ismét a még magyar kézen lévő Accera, Aversa, Capua és Lucera is. Csak a Nápolytól északkeleti irányba, mintegy 150 kilométernyi távolságra eső foggiai magyar erőd tartotta magát. Az utolsó magyar erődtől 40 kilométerre, keletre, az Adria partján feküdt Manfredonia. Itt szállt partra 1348 késő őszén Lackfi István erdélyi vajda, aki a nápolyi védők megsegítésére érkezett seregével. Bár a Nápolynál folyó küzdelembe már nem tudtak beavatkozni, de egyesülve Wolfhardt időközben beérkező zsoldosaival, Foggia környékét teljes mértékben magyar ellenőrzés alá tudták vonni. Lackfi erről a baráti vidékről kiindulva Tarantói Lajos ellen indult, akinek jóval nagyobb seregét 1349. január 23-án verte szét Troiánál, majd a városka erődjének elfoglalása után, 1349 tavaszára ismét magyar királyi lobogót lengetett az itáliai szél Lucera, Barletta és Trani várain is. A magyarok április 22-én foglalták el Capuát, majd Aversánál ismét megverték Tarantói Lajos seregét, aki Nápolyba szorult vissza. Ám Lackfi nem kockáztatta meg a városállam ékének ostromát, ugyanis VI. Kelemen pápa zsoldosokat és pénzt küldött Lajos megsegítésére, amely aranyak hatására a magyar zsoldban harcoló katonák egy része elvonult Nápoly alól. Lackfi keleti irányba vonult vissza, és ahogy serege elvonult egy-egy erősség alól, annak olasz lakossága nemsokára a magyar helyőrség ellen fordult, távozásra kényszerítve azt. Az erdélyi vajda belátta, hogy Nagy Lajos nélkül képtelen a helyzet tartós rendezésére, így visszaindult a Magyar Királyságba, de megígérte a Foggia környékén maradó magyar királyi híveknek, hogy egy év múlva magával az uralkodóval fog visszatérni a Nápolyi Királyság földjére.

Eközben a pestis elérte hazánkat is, és Erdélyben különösen kegyetlenül tombolt. Nagy Lajos király maga utazott a tartományba, hogy személyesen győződjön meg a pusztulás mértékéről. Nagy valószínűséggel mind ő, mind pedig kísérete itt kaphatta el a halálos ragályt, majd visszatérve Visegrádra, megfertőzte vele családját, így Margit királynét is. A fiatal és erős király szervezete végül legyűrte a halálos kórt, de mind a királyné, mind pedig a királyi udvar sok tagja belehalt a pestis fertőjébe. A király a gyász és az országban még mindig dúló fekete halál ellenére, 1349 őszén nekifogott az újabb nápolyi hadjárata megszervezéséhez.

Dr. Papp Attila2017-08-12 05:30:00


További hírek:
A balatoni személyhajózás és a komp forgalma is nőtt
Indul a Filmklub
Egy gyújtogatót és egy verekedő bandát is bíróság elé állítanak holnap
Szabadidősport: a hangulatra sem lehetett panasz
Workania: a legrosszabbul fizetett ágazatokban nőttek a legjobban a bérek


KRÓNIKA ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül

A nap vicceállás Nagykanizsa, munka Nagykanizsa, Jooble
jooble