Ma 2017. október 21. szombat,    
Orsolya napja van.    
Látogatók száma : 34233353    


Honlapkeszites

Érik a kivi Becsehelyen

A gyümölcs egy áruházlánc polcaira kerül, de egy jótékonysági akció keretében a tavaly októberi szüret után a becsehelyi családok is napokig kivit ettek.


Az ültetvényt egy fiatalember szüleivel és családjával alakította ki. A szőlőhegyen található hat hektáros területből négy a kivié, a többin egyéb, mérsékelten fagytűrő gyümölcsök meghonosításával próbálkoznak.

Miklós Ákos Mártont nem riasztotta el az eddigi hazai próbálkozások kudarca, szerinte a mérsékelten fagyveszélyes zalai dombságok ideális élőhelyei lehetnek a gyümölcsnek. A fiatalember azt mondja, a kivi lehetne Zala új háztáji növénye és hasznos vitaminforrása, megfelelő helyre ültetve pedig akár a porták dísze is.

A kivifáknak nem kell sok gondoskodás, nem kell őket permetezni, hiszen nincs természetes kártevőjük, és bő terméssel hálálják meg a helyet, amit kapnak. A kivi eredetileg a Jangce folyó erdeinek növénye volt, de érdekes módon Új-Zélandon vált sztárgyümölccsé.

"Hozzánk úgy került, hogy még az 1980-as években volt vele kísérletezés, eleve halálra ítélt próbálkozások voltak, mert elsősorban az Alföld közepén kísérletezzek vele először. Aztán pedig elvitték Siklósra, de ott pedig nem volt meg egyrészt a vízbázis, a talaj pedig lúgos-meszes kémhatású volt, amit mély-forgatással még felszínre is hoztak, tehát szintén egy nem túl sikeres próbálkozás volt, pedig, hogyha mondjuk itt próbálkoztak volna vele, akkor nagyobb sikere is lehetett volna" - mondta Miklós Ákos Márton.

Kanizsa TV - Kanizsa2017-08-10 05:01:00


További hírek:
A balatoni személyhajózás és a komp forgalma is nőtt
Indul a Filmklub
Egy gyújtogatót és egy verekedő bandát is bíróság elé állítanak holnap
Szabadidősport: a hangulatra sem lehetett panasz
Workania: a legrosszabbul fizetett ágazatokban nőttek a legjobban a bérek


GAZDASÁG ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül

A nap vicceállás Nagykanizsa, munka Nagykanizsa, Jooble
jooble