Ma 2017. október 21. szombat,    
Orsolya napja van.    
Látogatók száma : 34239186    


Honlapkeszites

Van csoda, tarts ki, magyar! – Illyés: Hunyadi keze, ma

A túlerő felett aratott 1456-os nándorfehérvári diadal - melynek emléknapját július 22-én tartjuk - a hazafiságnak, önfeláldozásnak, emberi helytállásnak, az európaiságnak, európai összefogásnak és a kereszténységnek máig élő példaképe. Erre a győzelemre emlékezik azóta minden keresztény templom déli harangszava. Európa most ismét veszélyben van, ismét meg kell védenünk határainkat, kultúránkat. Most viszont egy más jellegű veszély, nem fegyveres seregek, hanem bevándorlók özöne fenyegeti Európát. A közép-európai országok érzik a veszélyt és egy állásponton vannak Magyarországgal, meg akarják őrizni az európai értékközösséget.


Magyarország mindent megtett és megtesz, hogy az illegális bevándorlókat megállítsa. Brüsszel azonban egy jogszerűtlenül meghozott döntést is megpróbál ránk kényszeríteni, amely szerint kötelező lenne befogadni migránsokat, és a magyarok nem mondhatnák meg, kikkel akarnak együtt élni. Meg kell értetni Brüsszellel, hogy nem politizálhat saját polgárai ellen, mert azzal halálra ítéli az egész kontinenst.

Illyés Gyula 1956 nyarán jelentette meg Hunyadi keze című versét. Kötetben azonban csak a 60-as évek végén adták ki. Melyik sora/sorai szúrták a cenzor szemét? „Mélyre bukott a magyar, de dicső ügy bástyafaláról.” Vagy: „Lett csoda. Percnyi csoda! Legalább az!” – 1956 után veszedelmesnek számított. „csodakéz, odafenn, szórd a remény aranyát!” Ítéljék meg Önök.

A befejező sornak van egy eredeti (képünk) és egy hatvanas évekbeli változata http://nandorfehervaridiadal.kormany.hu/nandorfehervar-hoseinek-emlekezete-az-irodalomban. Vasy Géza mutatott rá, hogy „Az eredeti verszáró sor az 1848-as szellemet, a nemzeti ellenállás képzetét fejezte ki egy igen érzékletes paradoxonnal.”

Ellentmondásosnak tűnhet Illyés viszonyulása a versben a csodához is. Előbb elragadtatással szól „a múlasztott napi munkát egyre csodával helyre-ütő hősök”-ről. Majd kimondja: „veszve a nép, aki lustán, mástól – akár a /mennybeli Istentől várja a ’boldogulást’.” Illyés itt ugyanarra gondol, mint miniszterelnökünk: a lehetetlen a gyengék mentsége a tétlenségre.

A közép-európai összefogás napjainkban is időszerű üzenete pedig ekként szól: „Pajzsodat öt haza hőse gyanánt hordozta, Szabadság! /Szép leckénk, hogy ezért ötszörösen – magyarabb!”

Fotó: Illyés versének befejezése az Irodalmi Újság 1956. augusztus 11-i számának címlapján

Papp János2017-07-22 06:34:00


További hírek:
A balatoni személyhajózás és a komp forgalma is nőtt
Indul a Filmklub
Egy gyújtogatót és egy verekedő bandát is bíróság elé állítanak holnap
Szabadidősport: a hangulatra sem lehetett panasz
Workania: a legrosszabbul fizetett ágazatokban nőttek a legjobban a bérek


JEGYZET ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül

A nap vicceállás Nagykanizsa, munka Nagykanizsa, Jooble
jooble