Ma 2017. november 24. péntek,    
Emma napja van.    
Látogatók száma : 34563630    


Honlapkeszites

Európa Amazonasa - Több százmillió forintból fejlesztik a Mura mentét

A cél, hogy megmentsék a természeti örökséget - hangzott el Letenyén, a Mura-Dráva-Duna Bioszféra Rezervátum bővítéséről és megóvásáról tartott sajtótájékoztatón. A jövőben ötoldalúvá bővítenék a biorezervátum kezdeményezést, valamint számos turistacsalogató beruházást is terveznek.

Elképesztő gyönyörben lehet része annak, aki ellátogat a Mura mentére. Az Európa Amazonasának is nevezett folyó és környezete ugyanis számtalan látványosságot tartogat a turistáknak és a környéken élőknek. A Mura mente ráadásul a következő években megújulhat. Ártéri tanösvényt és vízitúra-megállóhelyeket, valamint egy úgynevezett River School, magyarul „folyó iskola” hálózatot alakítanának ki, ahol több, természetet is érintő témával foglalkoznának. „Mint bioszféra rezervátum, mint helyszín azért is fontos számunkra, mert ugyanúgy, mint a világörökségi helyszíneket, gyakorlatilag mindenki ismeri. Az UNESCO örve alatt a bioszféra rezervátumok, a geoparkok hasonló fontosságú projektek. És a bioszféra rezervátumok minden tudomásom szerint és látványosan fejlődnek, és a megismertetése az többek között a nemzeti parkok és a természetvédelemnek a feladata” - mondta Puskás Zoltán, a Balaton-felvidéki Nemzeti Park igazgatója.


A témában rendezett sajtótájékoztatón elhangzott: a terület mint bioszféra rezervátum 5 évvel ezelőtt egy kétoldalú horvát-magyar kezdeményezésként indult el. A tervek szerint ezt a jövőben ötoldalúvá bővítenék, kiegészülve a szlovénekkel, osztrákokkal és szerbekkel. „Az lenne a jó, ha tényleg így történne, mert egy olyan kies vidék, természeti kincsekben gazdag vidék jönne létre, amelyik többnapos programot tudna adni az ide látogató, akár Európa távoli vidékéről ide látogató turistáknak is. Mi ennél kisebb célt tűztünk akkor, amikor a Mura-programban a gazdaságfejlesztés egyik fontos ágaként határoztuk meg a turizmus fejlesztését, hisz ez a program pontosan ezt segíti” - fogalmazott Cseresnyés Péter államtitkár, országgyűlési képviselő.

Magyarországon egyébként a 2014 és 2020 közötti Európai Uniós ciklusban több mint 60 milliárd forint áll rendelkezésre természetvédelmi beruházásokra, fejlesztésekre. „Épp egy hónappal ezelőtt indult el egy 470 millió forint értékű fejlesztés kifejezetten itt a Mura mentén. Ennek a programnak az a célja, hogy megőrizzük a természeti örökséget, a valamikor hagyományos állattartást, legeltetést visszahozzuk a térségbe. Hiszen itt a zárt terülten ez volt évszázadokon keresztül a jellemző őshonos magyar háziállat fajtával” - mondta Rácz András környezetügyért felelős helyettes államtitkár.

A bioszféra rezervátum évfordulójára egy kisebb fesztivált is szerveztek Letenyén, ahol számos program mellett helyi ételeket is lehetett kóstolni.

Kanizsa TV - Kanizsa2017-07-14 05:07:00


További hírek:
A balatoni személyhajózás és a komp forgalma is nőtt
Indul a Filmklub
Egy gyújtogatót és egy verekedő bandát is bíróság elé állítanak holnap
Szabadidősport: a hangulatra sem lehetett panasz
Workania: a legrosszabbul fizetett ágazatokban nőttek a legjobban a bérek


GAZDASÁG ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül

A nap vicceállás Nagykanizsa, munka Nagykanizsa, Jooble
jooble