Ma 2017. november 19. vasárnap,    
Erzsébet napja van.    
Látogatók száma : 34535560    


Honlapkeszites

Kligl Rákócziját tegnap avatták Zboróban

Nagykanizsán jól ismerik – szeretik a Szegeden élő szobrászt: a Piarista Iskola udvarán, a város felé fordulva 2010-ben állították föl a Mamma Bella, azaz Szűzanya szobrát. Tegnap a Bártfa és a lengyel határ közti Zboró (Zborov) vártemploma, a Szent Zsófia előtt az egészalakos Rákóczi Ferenc szobrát leplezte le Soltész Miklós, az Emberi Erőforrások Minisztériumának egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkára.


Előzőleg Pásztor Zoltán, a kassai érsek helynöke az Antióchiai Szent Margit templomban Peter Bučko plébánossal mutatott be szentmisét. A szoboravatáson az anyaországi politikus mellett a két házigazda: Ján Lukáč, Zboró polgármestere és Dankó Dénes, a Zempléni Fiatalok Határok Nélküli Együttműködéséért Egyesület tagja is beszédet mondott. Majd magyar és német nyelvű emléktáblák leleplezése következett a község déli határában található I. világháborús katonatemetőben.

Befejezésül testvértelepülési együttműködési megállapodást írtak alá Sátoraljaújhely Város Önkormányzata és Zboró Község Önkormányzata között fönt, Zboró várában.

„Két, múltja tekintetében összefonódott és teljes mértékben egymásra utalt nemzet kapcsolatában rendkívül fontos, hogy a történelmi emlékek közös ápolásának a mostanihoz hasonló példáival is hozzájáruljanak az egymáson, sokszor nagyhatalmi játszmák következtében ejtett sebek begyógyításához.” - mondta Soltész Miklós a szobor leleplezése után az MTI-nek nyilatkozva. Hozzátette: ezekre az apró lépésekre a jövő tekintetében azért is szükség van, mert most, amikor a magyar közösségek által is lakott szomszédos országokkal javulnak a kapcsolatok, vannak olyan külső igyekezetek, amelyek ezeknek a nemzeteknek az „összeugrasztását” célozzák.

MTI – felvidek.ma – szegedma.hu - Kanizsa2017-07-10 09:49:00


További hírek:
A balatoni személyhajózás és a komp forgalma is nőtt
Indul a Filmklub
Egy gyújtogatót és egy verekedő bandát is bíróság elé állítanak holnap
Szabadidősport: a hangulatra sem lehetett panasz
Workania: a legrosszabbul fizetett ágazatokban nőttek a legjobban a bérek


KRÓNIKA ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül

A nap vicceállás Nagykanizsa, munka Nagykanizsa, Jooble
jooble