Ma 2017. október 21. szombat,    
Orsolya napja van.    
Látogatók száma : 34239092    


Honlapkeszites

Sokan soha többé nem térhettek vissza otthonukba

A kiállás és az emlékezés a legnagyobb erő, amit egy közösség felmutathat minden arctalan hatalommal szemben. A vasútállomáson tartott megemlékezésen olyanok is részt vettek, akik maguk is megtapasztalták a deportálás borzalmait.


Sok családra az éjszaka leple alatt törtek rá, és percek alatt hasadtak ketté álmok és életek, amit 65 év múltán is nehéz megemészteni. „Nagyon nehezen dolgoztam fel – képzelje csak el, egy hétéves gyereket egyszer csak deportálnak, Kócspusztán pedig megint elszakítják a szülőktől, ráadásul olyan körülmények között... ott még nem tudtuk, visznek-e a Szovjetunióba vagy sem, mert akkor az is elképzelhető volt, hogy kivisznek minket a ruszkikhoz. Hál’ Istennek, nem” - mondta Szántó Gábor.

A megemlékezésen Cseresnyés Péter államtitkár, Nagykanizsa és térsége országgyűlési képviselője hangsúlyozta: a kiállás és a hősökre való emlékezés a magyarok sajátságos, nemzeti karaktere, amely napjainkban is meghatározza identitásunkat. „Emlékezni jöttünk, emlékezni azokra a meggyötört emberekre és családokra, amelyeket a kommunista rezsim meg kívánt fosztani az otthonuktól, és ezáltal a múltjuktól és a jövőjüktől. A mai nap, a mi közös emlékezésünk azonban bizonyíték arra, hogy a felejtés mélységéből is fel lehet emelkedni, és újra élővé lehet tenni mindazt, amit eltüntetni kívántak. Ez a nap így az emlékezés hatalma folytán válik szentté, amely tiszteletet és szeretet kíván meg tőlünk, visszhangozva mindannyiunk szívéből: vagyunk, akik vagyunk – mindörökké magyarok” - hangsúlyozta Cseresnyés Péter államtitkár, országgyűlési képviselő.

A vasútállomáson egy mementó őrzi azoknak az emlékét, akiket a nagykanizsai állomásról hurcoltak el a hortobágyi és kunsági kényszermunkatáborokba. Az emléktáblánál a jelenlévők koszorúkat és mécseseket helyeztek el.

Kanizsa TV - Kanizsa2017-06-18 18:40:00


További hírek:
A balatoni személyhajózás és a komp forgalma is nőtt
Indul a Filmklub
Egy gyújtogatót és egy verekedő bandát is bíróság elé állítanak holnap
Szabadidősport: a hangulatra sem lehetett panasz
Workania: a legrosszabbul fizetett ágazatokban nőttek a legjobban a bérek


KRÓNIKA ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül

A nap vicceállás Nagykanizsa, munka Nagykanizsa, Jooble
jooble