Ma 2017. október 21. szombat,    
Orsolya napja van.    
Látogatók száma : 34239071    


Honlapkeszites

Ezüstmiséjére készül Bojtor Róbert

Június 25-én jövő vasárnap 16 órakor tartja ezüstmiséjét Bojtor Róbert, a Miklósfai Nagyboldogasszony-templom plébánosa. A szentmisére a helybéliek mellett az ország szinte minden tájáról érkeznek vendégek.


– Mint minden szentmisén, a 25 éves papi évfordulómon is az Úr Jézust ünnepeljük – fogalmaz Bojtor Róbert. - A Jóistennek adok hálát elsősorban az életemért, hogy létbe hívott, hogy kegyelmével megtart, és a gondoskodó szeretetében élhetek. Megajándékozott a papi hivatással, és immár negyedszázada a szolgálatot végezhetem, teljesíthetem a rám bízott kötelezettségeket.

Róbert atya gyermekkorától vallásos nevelésben részesült a szülei, nagyszülei révén. A vegyes vallású somogyi falucskában, Nemesdéden aktív keresztény életet éltek az emberek, minden vasárnap megtelt a templom, a hívek rendszeresen járultak szentáldozáshoz. Az akkori lelkipásztoroknak nagy örömet jelentett a papi szolgálat. Ez a miliő meghatározó szerepet játszott későbbi életében.

Az érettségit követően egy évig sorkatonai szolgálatot teljesített, utána került be a papnevelő intézetbe. Tanulmányi évei alatt Szendi püspök úr jóvoltából egy szemesztert eltölthetett Ausztriában. 1992. június 24-én szentelték pappá négy diakónussal együtt Veszprémben.

A miklósfai plébános örömmel emlékszik vissza első káplános helyére, Pápára, ahol egy évet töltött el a Szent István plébánián. Mint mondja, sokat tanult a plébános atyától, aki a betegsége ellenére nagyon jószívű, jó szándékú, szeretetre méltó paptestvér volt, valamint a mellette lévő 89 éves kisegítő lelkésztől, a nagy tudású egykori teológiai tanártól, és nem utolsó sorban a háztartást vezető kedves nővértől is.

1993-ban, a Kaposvári Egyházmegye megalakulása után Szendi érsek és Balás Béla püspök döntése alapján Nagykanizsára került az Alsótemplomba. Itt is örömteli légkör vette körül, első kedden, a Szent Antal-misékre és a búcsúk alkalmával megtelt a templom. Innen egy év szolgálat után a püspök a Felsőtemplomba helyezte, ahol akkor már nagyon beteg volt a plébános. Egyedüli káplánként rengeteg lelkipásztori feladat várta, amit örömmel teljesített.

– Mindig hálát adtam a Jóistennek a kapott erőért, kegyelemért, hogy segített a nehéz helyzetekben is – fogalmaz az esperes. – ’95 májusában kerültem az első önálló helyemre, Somogysámsonba, ahol eleinte 9, majd 12 falu tartozott hozzánk. Azért mondom többes számban, mert volt egy nős diakónus munkatársam. Mint ajándékot köszönöm meg a Jóistennek, hogy 10 éven keresztül szinte családtagként teljesíthettem szolgálatot a hatgyermekes család közelségében. Nekem nagyon-nagy élményt jelentett, hogy a gyerekek a szemem előtt cseperedhettek fel. 2005. augusztus 1-jén kerültem a mostani állomáshelyemre, Miklósfára. Egyházmegyénkben főképpen a zalai lelkipásztori szolgálat öröm, mert sok jó, vallását gyakorló ember vesz körül.

A 12 év alatt a plébánosnak bőven akadt feladata az egyházi épületek felújításával is.

– Megtörtént a műemléktemplomunk teljes felújítása. A kőtemplom a Jóisten dicsőségét hirdeti. A hozzánk tartozó liszói templomban is történt felújítás, illetve Surdon is sikerült a 25 éves évfordulóra széppé tenni a templomot - sorolja. - Most a beleznai Isten háza felújítása tart, amit már az elődöm elkezdett. Időközben műemlékké nyilvánították a templomot, ami plusz nehézségekkel jár a munkálatok során.

Ezek az úgymond látványos teendők egy pap életében. Örömteli, ha egy épület felújítását követően, vagy azzal párhuzamosan, a lélek templomai is megújulnak, új lendületet kap az adott egyházközség és kézzelfogható a Jóisten szeretete a mindennapi életben, teszi hozzá.

Az ezüstmise résztvevői útravalóul Simon András grafikusművész alkotását ábrázoló szentképet kapnak ajándékba Bojtor Róberttől. A plébános az egész életére szóló újmisés jelmondatát adja tovább a római levélből vett idézettel: „Minden belőle, általa és érte van. Dicsőség neki mindörökké! Ámen”

- A Jóistennek köszönhetjük a létet, amelyben élünk, a saját életünket, és azért kaptuk a Jóistentől az életet mi, a teremtés koronái, az emberek, hogy a Jóistent megismerjük, és őt mindinkább tudjuk követni, a szeretetet meg tudjuk élni. És az Úr nevét ezzel megdicsőítjük, és ez sikerüljön, mindörökké, amíg ember él a földön – értelmezi kicsit bővebben papi jelmondatát.

Bakonyi Erzsébet

Bojtor Róbert: A Jóistennek köszönhetjük a létet… (Fotó: Bakonyi Erzsébet)2017-06-18 15:01:00


További hírek:
A balatoni személyhajózás és a komp forgalma is nőtt
Indul a Filmklub
Egy gyújtogatót és egy verekedő bandát is bíróság elé állítanak holnap
Szabadidősport: a hangulatra sem lehetett panasz
Workania: a legrosszabbul fizetett ágazatokban nőttek a legjobban a bérek


KRÓNIKA ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül

A nap vicceállás Nagykanizsa, munka Nagykanizsa, Jooble
jooble