Ma 2017. november 18. szombat,    
Jenő napja van.    
Látogatók száma : 34532897    


Honlapkeszites

Péter Árpád: Ámen

Napra pontosan az első fátimai jelenés századik évfordulóján szentelték fel Varga Lászlót, a Kaposvári Egyházmegye új püspökét, aki a reá bízottakat – az egész egyházmegyét, így a kanizsaiakat is - a Szűzanya oltalmába ajánlotta. A hitetlenek azt mondanák, véletlen. Mi, hívők, tudjuk: nem az.


Fátima a remény és a vigasztalás jelképe. A Szűzanya pedig az, aki – Szent István felajánlása révén – megtartotta Magyarországot, miközben népek vesztek el a történelem süllyesztőjében (belátom: ez közhelyes, de igaz!), s akinek Szent II. János Pál pápa, saját bevallása szerint, az életét köszönhette; azt, hogy túlélte az ellene elkövetett merényletet.

Mindez több mint hit. Mindez bizonyíték. (S amúgy: tovább is van, mondjam még?!)

Erre jön az új püspök, és első beszédében kijelenti: „Az idők jeleit vizsgálva tapasztaljuk, hogy a keresztények a vér ökumenéjét élik napjainkban. Ezért egy radikálisabb Krisztus-követésre hívok mindenkit, ha kell, a vértanúságra is. Imádkozzatok értem, hogy ne hátráljak meg, ha ez bekövetkezik. Szükségem van rátok, kérem az imáitokat, a bizalmatokat és a szereteteteket, mert meghaladja az erőmet a rám bízott feladat. Szükségem van a Szentlélekre!”

Mondatai összecsengenek kedves plébánosom szavaival, aki szörnyű időket jövendöl, amelyben üldözik majd azokat, akik a kereszt jelét magukra vették – máris teszik! -, s nem alkusznak akkor sem, amikor minden veszni látszik, ’mikor könnyebb lenne az antikrisztus seregébe beállni, tagadni mindazt, amit hiszünk és megtapasztalunk: az isteni irgalmat, szeretetet és kegyelmet. Ő, mármint kedves plébánosom azt mondja – ha jól értem -, hogy az ima, a zarándoklat s a magunkon/magunknál/otthonunkban lévő megáldott szentkép, olvasó, feszület, Benedek-kereszt(…) segít. Nem megúszni. Vállalni.

És talán erről beszél az egyházmegye új főpásztora is, akit a píszi jegyében, lehet, illő lenne püspök úrnak szólítani, de a püspök atya kifejezés helytállóbb, kifejezőbb, szeretetteljesebb. (Amikor egy közéleti kávéházi rendezvényen, beszélgetőtársként, ezen elméletem nyomán Márfi Gyulát érsek atyaként mutattam be Hévízen, azt mondta: szerencséd, hogy öregapádnak szólítottál…!)

Varga László, ha kell, vállalja a vértanúságot, és erre hív bennünket is. A mi hitünk azonban, félő, kisebb, mint az övé. Mi (még) félünk.

De kompromisszumként - az ő szavaival: a „radikálisabb Krisztus-követés” jegyében –, ha azonnal a vértanúságot nem is vállaljuk, a tanúságot, helyesebben a tanúságtétel örömét a vállunkra vehetnénk. (A kép összetett, értelmezése megér néhány másodpercet!)

S nemcsak úgy, ahogyan a Szűzanya kérte, imádsággal és bűnbánattal, hanem a létező irgalom és kegyelem cselekvő, élő bizonyítékaként. A hit ugyanis – az istentagadó, közkeletű liberális és őskomcsi értelmezéssel ellentétben – nem magánügy, hanem a legszemélyesebb közügy. Mert vállalni kell, pláne vérzivataros időkben („a keresztények a vér ökumenéjét élik napjainkban”, by Varga László).

A publicista általában bort iszik – én most papáét, de erről később… -, s helyesen teszi, ha ezzel párhuzamosan nem vizet prédikál. Nos, ha a vértanúságot nem is, a nyilvános tanúságtételt szívesen kezdem a püspöki beszéd után, és remélem, egyre többen tesznek így. Mert ennek ereje van, amitől félnek a „másik oldalon”.

1. Csíksomlyón tíz éve kértem valamit – de leginkább valakit – a Szűzanyától. S bár minden (értelem, földrajzi távolság, racionalitás…) az ügy ellen szólt, ő lett a földi társam, akivel – ha jól értem plébánosomat – az örökkévalóságban is együtt maradunk. Mert ott – ha eljutunk oda egyáltalán – azok lesznek együtt, akik szeretik egymást.

2. Az, hogy ezt a jegyzetet ebben a lapban megírhatom, kizárólag annak köszönhető, hogy, magammal is viaskodva, kaptam erőt kimondani, de legfőképp így is gondolni… (még decemberben): legyen meg a Te akaratod! (Így hát ez a jegyzet most megjelenhet...)

3. Bár nem mondtuk ki, de mindannyian azért imádkoztunk: akiért a fohászunk száll – még ha nekünk fáj is a földi búcsú - mentesüljön a kíntól, a szenvedéstől, a fájdalomtól. Tavasszal még megmetszette a szőlőt. Május tizenharmadikán, az első fátimai jelenés 100. évfordulóján, amikor Varga László azt mondta, vállalja akár a vértanúságot is, eltemettük. Az egyházközség világi elnökét.

A megmetszett szőlőből – mint oly’ sokszor az elmúlt évtizedekben – misebor (is) lesz.

Ámen.2017-05-20 06:21:00


További hírek:
A balatoni személyhajózás és a komp forgalma is nőtt
Indul a Filmklub
Egy gyújtogatót és egy verekedő bandát is bíróság elé állítanak holnap
Szabadidősport: a hangulatra sem lehetett panasz
Workania: a legrosszabbul fizetett ágazatokban nőttek a legjobban a bérek


JEGYZET ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül

A nap vicceállás Nagykanizsa, munka Nagykanizsa, Jooble
jooble