Ma 2017. november 24. péntek,    
Emma napja van.    
Látogatók száma : 34563769    


Honlapkeszites

Egy évszázada született Losonczy Géza újságíró, Nagy Imre kormányának államminisztere

Száz évvel ezelőtt, 1917. május 5-én született, és rövid élet adatott meg neki. A halálakor mindössze 40 esztendős publicista a Nagy Imre-per előkészítése során, tisztázatlan körülmények között fejezte be életét budapesti börtönében, valószínűleg halálra kínozták.


Érsekcsanádon látta meg a napvilágot, egy református lelkészcsalád gyermekeként. Már a debreceni egyetem magyar–francia szakos hallgatójaként magával ragadta a sajtó világa: „Tovább” címmel újságot szerkesztett. Franciaországi tanulmányai befejezése után hazatért, és 1940-ben állást kapott a Népszavánál. Részt vett a lap híres, 1941-es karácsonyi számának megszerkesztésében: ebben jelent meg Szekfű Gyula írása, miszerint „Valahol utat tévesztettünk”. Losonczy Géza 1942-ben illegalitásba vonult, és csak 1945 márciusában, mint a Szabad Nép főmunkatársa tért vissza a közéletbe.Losonczy karrierje gyorsan ívelt felfelé: előbb a Magyar Kommunista Párt tagja, 1947-től országgyűlési képviselő, majd 1949-től államtitkár lett a Révai József által irányított Közoktatási Minisztériumban.

A Rákosi-diktatúra őt sem kímélte: a publicista 1951-ben börtönbe került, és összesen három évet töltött az ÁVH fogságában, amibe lelkileg teljesen belerokkant. Miután Nagy Imre első miniszterelnöksége idején, 1954-ben szabadlábra kerülhetett, pszichés zavarokkal kellett kezeltetnie magát, amely baja hátralevő rövid életében végig megmaradt. A terror ugyanakkor mégsem törte meg Losonczyt, ugyanis szabadulása után részt vett a Petőfi Kör szervezésében, Nagy Imre 1955-ös kibuktatása után pedig a pártellenzék egyik vezető alakja lett. Ez idő alatt Losonczy Géza a Magyar Nemzet szerkesztőjeként dolgozott.

 

Miután 1956. október 23-án, Budapesten kitört a forradalom, az újságíró a felkelőkhöz csatlakozott, a következő napokban pedig a pártban is jelentős erőfeszítéseket tett azért, hogy a hatalom ne tekintse ellenségnek az utcára vonuló embereket. Nagy Imre 1956. október 30-án éppen abban a beszédében nevezte ki Losonczyt államminiszternek, melyben elismerte a forradalmat, és bejelentette az egypártrendszer megszűnését is. A bársonyszék birtokosaként a publicista elsősorban a kormány sajtójáért felelt, így például ő volt az egyik vezetője a Nagy Imre-kabinet utolsó, november 3. napi tájékoztatójának.

Losonczy Géza a forradalom vérbe fojtása után osztozott Nagy sorsában: november 4-én a feleségével, Haraszti Máriával és leányával együtt a jugoszláv követségre menekült, onnan pedig később a romániai Snagovba került. Miután Budapesten megkezdődött a miniszterelnök és társai elleni bírósági eljárás előkészítése, Losonczyékat visszaszállították Magyarországra, és 1957 áprilisától a fővárosban tartották őket fogva. A koncepciós perben a publicistát másodrendű vádlottként akarták felelősségre vonni, és minden bizonnyal az akasztófa várt volna rá is. Azonbana fogságban kiújultak pszichés zavarai, súlyosbodott első bebörtönzése során szerzett tüdőbetegsége, és éhségsztrájkba kezdett, mígnem 1957. december 21-én – máig tisztázatlan körülmények között – váratlanul életét vesztette, valószínűleg egy kihallgatása során bántalmazták, amelyet nem bírt tovább gyengélkedő szíve.Az Új köztemető 301-es parcellájába temették el, szigorú titokban és 32 évig feküdt ott elfeledve, mígnem az 1989-es kutatások során exhumálták, és azonosították földi maradványait. Losonczy Géza holttestét – Nagy Imrével és mártírtársaival együtt – 1989. június 16-án, a Hősök terén ravatalozták fel, ahonnan ezrek kísérték őt vissza a mára emlékhellyé vált 301-es parcellához.

Dr. Papp Attila2017-05-20 05:48:00


További hírek:
A balatoni személyhajózás és a komp forgalma is nőtt
Indul a Filmklub
Egy gyújtogatót és egy verekedő bandát is bíróság elé állítanak holnap
Szabadidősport: a hangulatra sem lehetett panasz
Workania: a legrosszabbul fizetett ágazatokban nőttek a legjobban a bérek


KRÓNIKA ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül

A nap vicceállás Nagykanizsa, munka Nagykanizsa, Jooble
jooble