Ma 2017. november 19. vasárnap,    
Erzsébet napja van.    
Látogatók száma : 34537689    


Honlapkeszites

Az állattartás hagyományait mutatják be Zalaegerszegen a Göcseji Falumúzeumban

Az egykori állatvásárok hangulatát, a paraszti világ állattartó hagyományait idézik meg a Nálatok laknak-e állatok? című rendezvényen, szombaton és vasárnap a zalaegerszegi Göcseji Falumúzeumban.


A kétnapos program célja, hogy felnőttek és gyerekek közelről is megismerjék mindazon állatokat, amelyek egykoron szervesen hozzátartoztak a paraszti élethez - mondta el Kaján Imre múzeumigazgató a programismertető sajtótájékoztatón.     

Hozzáfűzte: a 21. században megváltozott a világ, az apróbb falvakban is csak elvétve található egy-két haszonállat, a tollfosztás pedig egyre ritkább eseménynek számít.      

A múzeumnak kötelessége bemutatni, miként működött a gazdaság a régi világban, hogy kapcsolódott az épített környezet az életmódhoz, és ezen keresztül az állattartáshoz - hívta fel a figyelmet a múzeumigazgató.     

Szombaton a kutyáké lesz a főszerep: felvonultatják a hungarikummá nyilvánított, kilenc magyar kutyafajtát. A vadászkutyák a munkabemutatókon is részt vesznek, így a látogatók azt is megfigyelhetik, hogy milyen módszerekkel lehet kiképezni a négylábúakat - erről már Orbán Sándor, a Zala Megyei Kynológiai Egyesület elnöke beszélt.     

Kitért arra is, hogy az egyesület célja az állatok megszerettetése, és ezen keresztül a felelős állattartás kialakítása - hangsúlyozta Orbán Sándor.     

A portákat a magyar kutyafajták mellett őshonos állatok - ló, magyar tarka tehén, mangalicák, szamarak, hagyományos cigája, rackajuh - népesítik majd be - ismertette Varjú András, a falumúzeum osztályvezetője.     

Lesznek simogatható nyuszik és ez alkalommal különleges állatokat is lehet majd látni a skanzenben. Több nyúl-, galamb- és kutyatenyésztő is elfogadta a múzeum meghívását, és állataikkal érkeznek a városkörnyékén élő gazdálkodók is.     

Az állattartáshoz kapcsolódnak a kézműves foglalkozások és a zenei programok is.     

Május 20-án A hátsó udvar hősei című rajzpályázatra érkezett alkotásokból nyílik kiállítás, a program népszerűségét jelzi, hogy a felhívásra csaknem 300 pályamunka érkezett.

MTI - Kanizsa2017-05-17 15:29:00


További hírek:
A balatoni személyhajózás és a komp forgalma is nőtt
Indul a Filmklub
Egy gyújtogatót és egy verekedő bandát is bíróság elé állítanak holnap
Szabadidősport: a hangulatra sem lehetett panasz
Workania: a legrosszabbul fizetett ágazatokban nőttek a legjobban a bérek


PROGRAMAJÁNLÓ ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül

A nap vicceállás Nagykanizsa, munka Nagykanizsa, Jooble
jooble