Ma 2017. november 19. vasárnap,    
Erzsébet napja van.    
Látogatók száma : 34537681    


Honlapkeszites

Vigyázzunk egymásra a locsolkodás napján!

Vigyázzunk magunkra és figyeljünk egymásra, különösen a tapasztalatlan fiatalokra, hogy a vidám húsvéthétfői népszokások ne váljanak féktelenné, ne vezessenek tragédiákhoz! – mondja Elek Márton, a Borháló Borkereskedés stratégiai igazgatója. A kereskedésekben ezekben a napokban kétszer annyi bor fogy, mint máskor, ezért külön is felhívják a figyelmet a mértékletességre.


Óvatos alkoholfogyasztásra buzdít a Borháló Borkereskedés, sőt annál is többre: húsvéthétfőn oda kell figyelnünk azokra, akiknek nincs rutinjuk, mikor kell leállni, ezért különösen ki vannak téve a mértéktelen alkoholfogyasztás veszélyeinek.

Mindenekelőtt ne kínáljunk alkohollal 18 év alatti locsolókat! És ne csapjuk be magunkat azzal se, hogy két korty nem árt meg: számos locsoló került már alkoholmérgezéses állapotba, jóllehet mindenütt csak két kortyot ivott. A húsvét sajnos indokolatlanul sok esetben végződik az árok szélén és a detoxikálóban. A hagyomány az ünnepet az újrazsendüléshez, a böjti önmegtartóztatás utáni első „kihágásokhoz” köti, de ez sem lehet indok arra, hogy részeg emberek – köztük sok fiatalkorú – csapatostul járják a településeket locsolkodás címszó alatt.

Sok múlik a kínálón. Ha a betoppanó vendég már részeg, semmiképpen se kínáljuk alkohollal, se könnyebbel, se nehezebbel – ez alapszabály. Ha a locsoló nem ittas, nyugodtan kínáljuk meg, de semmiképpen se töménnyel. A bor, a fröccs a legjobb választás, de annak is adjuk meg a módját. Ne olcsóból itassuk nyakra-főre, inkább tartsunk otthon valamit a finomabból, amiről egy-két szót is tudunk mondani: ezzel is emelhetjük a délelőtt fényét, a locsoló pedig megbecsüli magát, nem egy hajtásra vedel, hanem kóstolgatva, apránként élvezi az italt. Adjuk meg módját, lassítsuk le a folyamatot. Ha így járunk el, nem kell tartanunk attól, hogy vendégünk zokon veszi a kelletlen kínálást, sőt megtisztelve érzi majd magát a háznál.

Ehhez persze nem árt, ha magunk is tudunk mondani ezt-azt a kínált borról. „A szakkereskedésben a hozzáértő eladó mindig tud pár érdekességet mondani a vásárolt tételről, aminek a háziasszony jó hasznát veszi a kínálás során – mondja Elek. Ha nem palackozott bort veszünk, mert vigyázunk a pénztárcánkra, akkor a locsolók kínálásához töltsük ki a bort karafba vagy üvegkancsóba: így illik az alkalomhoz, ráadásul a nedű színe sokat elárul – egy szép vörösbor például kifejezetten kelleti magát.

„A napokban számos család szerzi be nálunk a húsvéti menühöz – sonkához, bárányhoz, süteményhez – az ünnepi bort – mondja a Borháló igazgatója. – 18 éven aluliakat természetesen sohasem szolgálunk ki, de ebben az időszakban felnőtt vásárlóinkat is emlékeztetjük arra, hogy mindannyiunknak oda kell figyelnünk a fiatalokra, különösen a hétfői locsolkodás során."

Forrás: borhalo.com2017-04-16 12:00:00


További hírek:
A balatoni személyhajózás és a komp forgalma is nőtt
Indul a Filmklub
Egy gyújtogatót és egy verekedő bandát is bíróság elé állítanak holnap
Szabadidősport: a hangulatra sem lehetett panasz
Workania: a legrosszabbul fizetett ágazatokban nőttek a legjobban a bérek


SZÓRÓL SZÓRA ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül

A nap vicceállás Nagykanizsa, munka Nagykanizsa, Jooble
jooble