Ma 2017. november 18. szombat,    
Jenő napja van.    
Látogatók száma : 34532933    


Honlapkeszites

Mindszenty : Aki tizennégy évig volt az USA budapesti nagykövetségének foglya

Üldözték a nyilasok, majd fegyházban akarták életfogytig látni a kommunisták is. Sok évet töltött börtönbe, majd a vérbefojtott 1956-os forradalom után nem kevesebb, mint 14 évet tartózkodott az USA budapesti nagykövetségén, az V. kerületben. Az amerikaiak így tudták csak megóvni Kádártól, míg a kommunisták partizánakcióval készültek kicsalogatására és elfogására. Százhuszonöt évvel ezelőtt született Mindszenty József esztergomi érsek.


Pehm József néven látta meg a napvilágot Csehimindszenten, 1892. március 29. napján. Kispapként a szombathelyi püspöki szemináriumban nevelkedett, majd 1917-ben Zala megyébe, Zalaegerszegre költözött, és a főgimnázium tanáraként hittanra és latinra oktatta a diákokat. Egész életére meghatározta egyébként mindvégig konzervatív, politikai irányvonalát és általában a gondolkodását az Osztrák – Magyar Monarchia szétesése, a királyság megszűnése, de még inkább a Tanácsköztársaság vörös terrorja, majd pedig a román megszállás és végül, leginkább, az igazságtalan, trianoni békediktátum.

Horthy hatalomra jutásával, 1919. októberétől a zalaegerszegi Mária Magdolna templomba kapott kinevezést, mint plébános. Rendkívül aktív társadalmi életet élt, fontos szereplője volt Zalaegerszeg közéletének. Templom, szeretetotthon és kolostorépítés fűződik a nevéhez, majd a zalai megyeszékhelyre hívta a Notre Dame nővéreket, a helyi leányok tanítására és a város lakosságának segítésére. Közben apátplébánosi, majd 1937-től prelátusi kinevezést kapott. Két héttel Magyarország német megszállása előtt nevezte ki veszprémi püspökké XII. Piusz pápa.

Mikor a front elérte a Dunántúlt, 1944 őszén memorandumban tiltakozott a nyilas kormánynál a harcok beszüntetéséért a háború ellen, a zsidóüldözés ellen, az ország teljes elpusztítása ellen. Ezért a nyilasok letartóztatták, és a sopronkőhidai fegyházba zárták, ahonnan Sopronba, egy kolostorba került házi őrizetbe, majd csak a szovjet bevonulással nyerhette vissza szabadságát, 1945. április első napján.Még áprilisban visszatért veszprémi püspöki hivatalába, majd fél év múlva, két évtizedes munkája elismeréseképpen, az 1945 márciusában elhunyt Serédi Jusztinián hercegprímás helyére került: 1945. szeptemberében esztergomi érsekké nevezte ki XII. Pius. A következő év februárjában már bíboros volt. Szembehelyezkedett az egyre erősödő kommunistákkal, elsősorban Rákosi nézett rá egyre nagyobb gyűlölettel. Továbbra is kiállt az elesettek mellett, felemelte szavát az egyházellenesség és a szovjet befolyás miatt, továbbá a németek kitelepítésével szemben, de bátor nyilatkozatokat tett a Rákosi-féle diktatúra kiépítése ellen is. Rendre elítélte a Péter Gábor vezette politikai rendőrség kegyetlen, törvénytelen, embertelen eszközeit, módszereit is.

Rákosiék komplett, jól kifundált tervet eszeltek ki félreállítására, amely gépezet 1948 karácsonyán indult be. Hűtlenség, kémkedés és a köztársaság megdöntésére irányuló bűncselekmények, valamint valutaüzérkedés gyanúja miatt letartóztatták, az ÁVH fővárosi, Andrássy út 60. -ban lévő főhadiszállására vitték és a beismerő vallomás érdekében többször is megkínozták. A Budapesti Népbíróság öttagú különtanácsa 1949. februárjában bűnösnek mondta ki a hamis vádakban, és életfogytig tartó fegyházbüntetésre ítélte: az utolsó szó jogán sem kért mást, csak békét az egyháznak, a magyar államnak és a lelkének. XII. Piusz erre kiközösített mindenkit, aki részt vett Mindszenty elítélésében, ami a kommunistákat nem hatotta meg. Évekig raboskodott, ami egészségi állapotát nagyon kikezdte, ezért 1955. júliusának közepétől házi őrizetbe került.

A forradalom kitörése után, 1956. október 30-án az Újpesti Nemzeti Bizottság fegyveres csoportot küldött Mindszenty József bíboros kiszabadítására, majd november 1. napján, a bíboros kiszabadítása után tartott sajtókonferencián készült egy filmfelvétel, amikor beszédet is mondott, amit a szabad Kossuth Rádió november 3-án este Budapestről, illetve a Szabad Petőfi Rádió Győrből közvetített. A forradalom eltiprása napján, 1956. november 4-én az USA nagykövetségén keresett menedéket, és akkor még nem tudhatta, hogy 14 évig lesz hányattatott életének színtere a budapesti, V. kerületi épület. Tizennégy év…

Kádárék szovjet segítséggel még egy volt partizánokból álló csoportot is szervezett az épületből való kicsalogatására és elrablására, amelyről a végén lemondtak. A naptár lapjai már az 1970-es éveket kezdték mutatni, mikor elhagyhatta Mindszenty az amerikai nagykövetséget, majd 1971. szeptemberében, a Szentszék és Kádár Jánosék megállapodása alapján, végül eltávozhatott Magyarországról. Járt Rómában, az amerikai kontinensen végiglátogatta a magyar kolóniákat, majd Bécsben telepedett le. VI. Pál pápa a bíboros haláláig nem nevezett ki új esztergomi érseket. Végül idegen földön, 83 évesen hunyt el 1975. május 6. napján a bécsi Irgalmasok Kórházában. Holttestét végakarata szerint Mariazellben helyezték el. Földi maradványait csak a rendszerváltás után, 1991. május 4-én helyezték végső nyugalomra Esztergomban.

Dr. Papp Attila2017-03-29 16:25:00


További hírek:
A balatoni személyhajózás és a komp forgalma is nőtt
Indul a Filmklub
Egy gyújtogatót és egy verekedő bandát is bíróság elé állítanak holnap
Szabadidősport: a hangulatra sem lehetett panasz
Workania: a legrosszabbul fizetett ágazatokban nőttek a legjobban a bérek


SZÓRÓL SZÓRA ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül

A nap vicceállás Nagykanizsa, munka Nagykanizsa, Jooble
jooble