Ma 2017. november 18. szombat,    
Jenő napja van.    
Látogatók száma : 34532917    


Honlapkeszites

Az egyházi szolgálatok tavasszal is segítenek

A jótékonysági szervezetek leginkább télen, karácsony idején vannak a figyelem középpontjában. De vajon mit csinálnak más évszakokban, mondjuk tavasszal? A Kanizsa kiderítette: a szeretet lángja ilyenkor sem ég halványabban… Igaz, bűnös lelkek mindig vannak: nemrégiben a felsőtemplomi karitászt meglopták, s elvitték az összes tartós élelmiszert.


MEGFIZETHETETLEN MOSOLY

A Református Szeretetszolgálat nemcsak a nagyobb ünnepek előtt, hanem egész évben tárt kapukkal várja a segítségre szorulókat és a segíteni szándékozókat. Szinte nincs olyan nap, hogy ne csörrenne meg ilyen ügyben a vezető, Gaál Éva telefonja.

– Mára olyan sokan megismerték a Szeretetszolgálat tevékenységét, hogy azok is megkeresnek minket, akik nem tagjai a gyülekezetnek – mondja. – Ruhaneműket, tartós élelmiszert, bútorokat és műszaki cikkeket is kapunk. Mivel folyamatosan érkeznek a felajánlások, ha valaki betegség, munkahely elvesztése vagy természeti csapás miatt krízishelyzetbe kerül, mi jó eséllyel azonnal tudunk neki segíteni.

A Szeretetszolgálat nem csak egy hangzatosan csengő név: a közösség tagjai valóban igyekeznek mások szolgálatára lenni.

– A gyülekezetünk nagyon összetartó és sokszínű: mindenki ért valamihez. Volt már olyan, amikor valakinek szerelőre vagy ügyvédi tanácsra lett volna szüksége, mi pedig a Szeretetszolgálaton keresztül megkerestük azt a gyülekezeti tagot, aki ebben tudott segíteni. Ez egy nagyon hálás munka, egy-egy mosoly, amit kapunk érte, megfizethetetlen. Ráadásul minél többet gyakoroljuk az önzetlenséget, annál jobban az életünk részévé válik.

BETÖRŐK

Nehéz szívvel fogtak hozzá a húsvéti élelmiszercsomagok gyűjtéséhez a Felsőtemplomkatolikus karitász szervezeténél. Arra ugyanis még nem volt példa, hogy nulláról kellett indítaniuk a gyűjtést, mert egy kis „maradékot” mindig tartalékoltak, fogalmaz Barbarits Józsefné.

Nemrégiben betörők látogatták meg a Deák tér 5. szám alatt lévő raktárukat, ahonnan magukkal vitték az összes tartós élelmiszert. A nehézségeket csak fokozza, hogy áruházakban nem gyűjthetnek, mivel az országos központ nem tud szerződést kötni a multi cégekkel, pedig az önkéntesek a legszegényebbek. Nem pályázhatnak, csak adományokból élnek, teszi hozzá a szervezet vezetője.

Nagyböjt idején három templomban gyűjtenek élelmiszert, a perselybe helyezett pénzadományokból pedig cukrot, lisztet étolajat, száraztésztát, konzervet és apró csokinyulakat vásárolnak.

Az ünnepekre 150 családnak tudnak némi örömöt szerezni a 9 kilogrammos csomagokkal, amelyeket a nagyhét elején, hétfőn és kedden vehetnek át a rászorulók. Az idős, egyedülálló embereknek, akik nem tudnak bemenni, kiszállítják autóval a tartós élelmiszert.

A ruhákat és a cipőket hétfőnként fogadják és osztják ki a rászorulóknak a raktárban.

FIATALOKAT VÁRNAK

A kiskanizsai Sarlós Boldogasszony Katolikus Karitász évente több akciót – jótékonysági vásárt, rendezvényt – szervez, és természetesen a felajánlások, az adományok nagyban segítik az eredményes munkát.

- Éves ütemterv szerint dolgozunk. A nagyközönség leginkább talán az ünnepekhez kötött jótékonysági ruhavásárainkat ismeri, de ezek az akciók csupán egy részét képezik ténykedésünknek – szögezi le Tulman Gézáné, a Sarlós Boldogasszony Katolikus Karitász vezetője.

A kiskanizsai szervezet legnagyobb feladata az idén az lesz, hogy frissítse adatbázisát. Az aktivisták nélkülözhetetlen munkájával újra feltérképezik, kik azok, akik segítségre szorulnak a városrészben.

- Kiemelt figyelmet fordítunk a nagycsaládosokra és a betegekre. Most is van egy 54 éves hölgy, aki szklerózis multiplex-ben szenved, most rajta szeretnénk segíteni. Konkrétan egy ágyat keresünk számára – mondta el Tulman Gézáné.

A Sarlós Boldogasszony Katolikus Karitász minden hónap első szerdáján 17 és 18 óra között tart fogadóórát a templom melletti közösségi házban. Ilyenkor várják azokat is, akik nem segítségre szorulnak, hanem éppen ellenkezőleg, adományt szeretnének átadni.

- Nem mindenki jön el ide, pedig sokan vannak, akikről tudjuk, segítségre lenne szükségük. Csak hát, az emberi büszkeség… - folytatja Tulman Gézáné. - Éppen ezért hangsúlyos az aktivistáink munkája. A 20-21 tagunknak megvan a saját körzete. Az egy utcában élők ismerik egymást, nem idegenek, bekopognak azokhoz, akikről tudják, hogy elkél náluk a segítség. De kezdünk kiöregedni, szükségünk lenne fiatalokra. Nem a 20-30 évesekre gondolok, mert ők nem fognak eljönni hozzánk, hanem a 45-esekre, 50-esekre. Szerencsére most van két új jelentkező.

 

Az összeállítást készítette: Bakonyi Erzsébet, Jancsi László, Nemes Dóra, Vincze Adél

Fotó: A segítő reformátusok a Szeretethíd-akcióban is rendszeresen részt vesznek2017-03-26 11:27:00


További hírek:
A balatoni személyhajózás és a komp forgalma is nőtt
Indul a Filmklub
Egy gyújtogatót és egy verekedő bandát is bíróság elé állítanak holnap
Szabadidősport: a hangulatra sem lehetett panasz
Workania: a legrosszabbul fizetett ágazatokban nőttek a legjobban a bérek


KÖZÉLET ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül

A nap vicceállás Nagykanizsa, munka Nagykanizsa, Jooble
jooble