Ma 2019. február 23. szombat,    
Alfréd napja van.    
Látogatók száma : 39992154    
Honlapkeszites

Szépnek látni a betont…

Felfedezni a betonban a lehetőséget az önkifejezésre: nem egyszerű feladat. A Budapesten tanuló Orbán Emesének azonban mégis sikerült, ráadásul olyan ötletesen, hogy anyagkísérletét nemrég Németországban, egy nemzetközi kiállításon is bemutatták.


Harminc darab betonkocka képviselte Magyarországot – és az alkotó révén Nagykanizsát is – az idei Talentén. A Münchenben megrendezett nemzetközi kiállítás a harminc év alatti tervezőknek teremt lehetőséget arra, hogy szélesebb közönség előtt is bemutatkozzanak, és tapasztalatot cseréljenek egymással. Orbán Emese, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem végzős hallgatója egy iskolai projekttel jelentkezett az expóra.

– Volt egy úgy nevezett anyagkísérleti kurzusom, amelyen a betonban rejlő lehetőségeket kutattuk. Ehhez teljesen szabad kezet kaptunk – meséli. – Engem elsősorban az foglalkoztatott, hogy a beton tényleg csak egy szürke, rideg anyag vagy ennél azért több?

Ennek kiderítéséhez Emese 5x5 centis betonkockákat készített. Az anyagkísérlet során volt, hogy eltérő felületű öntőformákat alkalmazott, máskor magát a betont színezte vagy elegyítette különféle anyagokkal, például viasszal és dekorhomokkal.

– A kísérlet eredményeként teljesen új anyagminőségek és -hatások jöttek létre. Kiderült, hogy a különböző beavatkozások kivétel nélkül megváltoztatják a beton karakterisztikáját, és a kockák egyedi tulajdonságokkal ruházódnak fel. Hogy ki mit lát bele az egyes darabokba, azt mindenkinek a saját fantáziájára bízom...

A Talentén való megjelenés nemcsak Emese pályafutásában, hanem a hazai designer életben is mérföldkő, hiszen az utóbbi pár évben nem válogatták be magyar tervező munkáját a kiállítás anyagába. Az idei expóra csaknem hatszázan jelentkeztek, végül harminckét ország százöt alkotóját hívták meg, köztük Emesét, aki a jövőben is folytatja a betonos kísérleteket.

– Most kezdtem el az utolsó félévemet a MOME fémműves mesterképzésén – mondja. - A szakdolgozatom témája szintén a beton: azzal foglalkozom, hogyan fejlődött az idők során a használata, és miként lehetne emberközelibbé tenni a jövőben? Ami pedig a diplomamunkát illeti: a Talentén megjelent ConcreteCube-projektet folytatom, csak más méretekben és újabb anyagkísérletekkel, mivel úgy érzem, a beton még mindig okozhat meglepetéseket.

Emese azt mondja, kiskora óta szeret barkácsolni, ezért is jelentkezett a batthyánys gimnáziumi évek után a Budapesti Műszaki Egyetem termék- és formatervező mérnök alapképzésére, majd a MOME-re. Az egyetemi évek alatt több projektben is részt vett, így dolgozhatott a Magyar Zsidó Múzeummal, legutóbb pedig az ő csapata nyerte meg azt a pályázatot, amelynek eredményeként a legnagyobb hazai távközlési szolgáltató Emeséék tervei alapján alakítja majd ki leendő székházának pihenőhelyiségeit. A fiatal lány az elmúlt években a szociális design területén is számos értékes tapasztalatot szerzett.

– Dolgoztam egy látássérülteknek készült segédeszköz továbbfejlesztésén, a BME-es diplomamunkámban pedig fogyatékkal élőknek terveztem egy speciális készüléket. Tavaly egy újabb nagyszerű lehetőség adódott: részt vehettem az e-NABLE Magyarország érzékenyítő programsorozatán. Ők egy nagy, nemzetközi önkéntes mozgalomhoz tartoznak, amely 3D-nyomtatással készít műkezet végtaghiányos gyerekeknek. Az e-NABLE a legújabb technikai vívmányokat ötvözi a designer-szemlélettel annak érdekében, hogy megkönnyítsék a gyerekek integrációját. Néhányukkal találkoztunk is, és mondhatom, felemelő élmény volt.

Nemes Dóra

A betonnak napjainkban már nemcsak az építőiparban van helye: bő tíz éve a designerek is felfigyeltek a benne rejlő lehetőségekre. Ma már evőeszközök, vázák, sőt, még ruhák is készülnek beton felhasználásával - ez utóbbiban ráadásul mi, magyarok úttörők is vagyunk. Egy budapesti házaspár által alapított start-up, az IVANKA Stúdió előbb bőrbeton táskáival hódított, majd 2012-ben bemutatta egyedülálló újítását, a beton-textilt. A különleges anyagötvözetből készült ruhakollekció a párizsi divathéten debütált – nagy nemzetközi sikerrel. A ruhadarabok és a kiegészítők elsősorban színükben, letisztultságukban és a geometrikus mintákban hordozzák magukon a beton sajátosságait.2017-03-25 09:36:00


További hírek:
A balatoni személyhajózás és a komp forgalma is nőtt
Indul a Filmklub
Egy gyújtogatót és egy verekedő bandát is bíróság elé állítanak holnap
Szabadidősport: a hangulatra sem lehetett panasz
Workania: a legrosszabbul fizetett ágazatokban nőttek a legjobban a bérek


KULTÚRA ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül

A nap vicceállás Nagykanizsa, munka Nagykanizsa, Jooble
jooble