Ma 2017. október 21. szombat,    
Orsolya napja van.    
Látogatók száma : 34233285    


Honlapkeszites

Luther is szerette - A reformáció és a sör

„Isten gabona formájában adta az embernek a két alapvető élelmiszert, a kenyeret és a sört. Akinek nincs söre, annak nincs mit innia.” „A sörhamisítás olyan vétek, mint a házasságtörés vagy az uzsora.” „Itt ülök és iszom a jó wittenbergi sört, és Isten országa magától eljön.”

Íme néhány bölcs gondolat Luther Márton tollából. A reformáció atyja ugyanis nagyon szerette sört. Az asztali beszélgetéseinél nem hiányzott a folyékony kenyér, amit több korabeli ábrázolás is bizonyít és Makoviczky Gyula is megerősít. Az evangélikus lelkész egy évet töltött Wittenbergben, ahol közelebbről is megismerte Luther szokásait és természetesen a jó német söröket is megkóstolta.


Ötszáz évvel ezelőtt azonban nem a lerészegedés miatt fogyasztották a sört, hanem a téli vitaminbevitel okán, ráadásul melegen itták az emberek, s Luther Márton Ágoston-rendi szerzetes is gyakran fogyasztott sört a hideg téli estéken. A nedűnek azonban nem volt olyan ereje, mint manapság, inkább laktató hatása volt.

A reformációt egy évvel megelőzte egy „sörtörvény”, 1516-ban Németországban leszögezték azt, hogy tiszta árpából, malátából, komlóból és forrásvízből szabad kizárólag készíteni ezt az italt. Először letisztázták a sört, a következő évben pedig kirobbant a reformáció, meséli Makovicky Gyula. Egyébként a legkiválóbb német sörökön a mai napig rajta van, hogy megfelel az 1516-os tisztasági törvénynek.

A legjobb sört azonban nem Luther, hanem felesége, Bóra Katalin készítette. Manapság pedig egy balatonszárszói férfi, aki Makoviczky Gyula barátja. A reformáció 500 éves évfordulójára megalkotta a reformátor italokat, vagyis a kézműves Luther és Kálvin sört.

Marosi Gábor2017-03-19 13:03:00


További hírek:
A balatoni személyhajózás és a komp forgalma is nőtt
Indul a Filmklub
Egy gyújtogatót és egy verekedő bandát is bíróság elé állítanak holnap
Szabadidősport: a hangulatra sem lehetett panasz
Workania: a legrosszabbul fizetett ágazatokban nőttek a legjobban a bérek


MAGAZIN ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül

A nap vicceállás Nagykanizsa, munka Nagykanizsa, Jooble
jooble