Ma 2017. október 21. szombat,    
Orsolya napja van.    
Látogatók száma : 34233180    


Honlapkeszites

India: korlátlan lehetőségek

India népessége évente 7-8 százalékkal növekszik, és a kontinensnyi ország lesz hamarosan a világ harmadik legnagyobb gazdasága. Tulajdonképpen nincs is olyan vállalat, amelynek termékeire, szolgáltatásaira ne lenne igény, fogalmazott lapunknak adott exkluzív interjújában Rahul Chhabra, India magyarországi nagykövete a Nagykanizsán rendezett üzleti fórum és a nagysikerű kulturális est után.

- Kicsit hihetetlen, hogy India, gazdasági tekintetben, érdeklődik Nagykanizsa iránt…

- A magyar vállalatoknak megvan az a szaktudása, szakértelme és tapasztalata, amire Indiának most szüksége van – szögezte le Rahul Chhabra. – És azt is tudjuk, hogy számunkra értékes partnerek nemcsak Budapesten vannak, hanem például Nagykanizsán is. Az üzleti fórumon, amelynek célja az volt, hogy megismerjük egymást és kapcsolatot teremtsünk, bemutatkoztak vízkezeléssel foglalkozó cégek is, ami az együttműködés egyik fontos területe lehet, hiszen Indiában jelenleg körülbelül egymilliárd ember nem jut hozzá tiszta ivóvízhez, és azokon a településeken, ahol ők élnek, nincs megfelelő csatornázottság. A lehetőségek gyakorlatilag korlátlanok más területeken is, az útépítéstől a megújuló energiaforrásokig.


- Indiában nemcsak a népesség gyarapodik, hanem a gazdaság is rohamléptekkel fejlődik, a GDP bővülése például majdnem kétszámjegyű. Mi a titok?

- Valóban, hét-nyolc százalékkal nő a gazdaság is évente, de nincs szó titokról. Nálunk most kezdődik egy intenzív fejlődési folyamat, s a fejlett országokhoz képest mélyről indulunk. A prognózisok szerint a gazdaság bővülésének üteme a következő 30 évben megmarad. Nekünk mindenre szükségünk van: utakra, gyógyszerre, élelmiszerre, elektromos energiára, tiszta vízre. Kína három évtizeddel ezelőtt kezdte ezt a fejlődési folyamatot, és azóta folyamatosan tör előre; nálunk most jött el az idő, de nagy különbség, hogy Indiában belső piaci igények jelennek meg. Nálunk rohamosan bővüla középosztály, s így a fogyasztás is folyamatosan nő. A középosztály ma körülbelül 300 millió embert jelent az 1,3 milliárdos népességből. Hogy csak egy példát mondjak: Indiában havonta több mint egymillió mobiltelefont értékesítenek, s ez így megy majd a következő tíz évben is, de még akkor sem lesz mindenkinek mobil készüléke. Ilyen piacról, ilyen keresletről beszélünk. Mi nem próbáljuk meg mindennel elárasztani a világot, akkora a belső kereslet, hogy a nálunk működő cégek ezt szeretnék kielégíteni. A magyar vállalatoknak sem kell gondolkodni azon, hol találnak piacot. Oda kell menni, és el fogják adni termékeiket, szolgáltatásaikat.

- Nem lenne egyszerűbb a nagy államokkal, mondjuk Német- és Franciaországgal, az Egyesült Államokkal üzletelni? Ők talán könnyebben kielégítik a számunkra szinte felfoghatatlan mértékű igényeket.

- Pont erről szól a történet, ugyanez van Németország, Franciaország, Japán, Korea és Kína viszonylatában is, de korlátlanok az igények, kielégíthetetlen a kereslet, semmi sem elég. A Fortune magazin top 400-as listáján számon tartott valamennyi világcég jelen van nálunk, akárcsak a jelentősebb német családi vállalatok, de képzelje csak el, adott 1,3 milliárd ember, akinek nincs elég cipője, zoknija, öltönye – és venni akar... S hogy miért Magyarország? Mert itt megvan a minőség, az árak pedig olyanok, amik megfelelnek az indiaiaknak.

- Beláthatatlan távlat…, de India nemcsak a gazdasági lehetőségek miatt érdekes. Ha egy kanizsai turistának csupán egy dolgot mondhatna, miért érdemes felkeresni az országot, mivel csábítaná?

- Annyi mindent mondhatnék… Aki odaérkezik, teljesen más világban találja magát, mintha egy másik bolygón lenne. Az életérzés, a spiritualitás, ami körülveszi az embert, nagyon különleges, semmihez sem hasonlítható. A finom ételek, a színek, a környezet… Ha megy az ember az utcán, lehet, hogy körülötte tíz különböző nyelvjárásban beszélnek. India teljesen más élményt nyújt, mint ami bárhol máshol megszerezhető. Azt is mondják, aki odalátogat, vagy imádja, vagy utálja az országot – de szerencsére nagyon kevés olyan turista van, akit ne ragadna magával az atmoszféra, s ezt nem azért mondom, mert nagykövet vagyok…

Péter Árpád

Rahul Chhabra: A magyar vállalatoknak sem kell gondolkodni azon, hol találnak piacot (Fotó: Gergely Szilárd)2017-03-19 08:37:00


További hírek:
A balatoni személyhajózás és a komp forgalma is nőtt
Indul a Filmklub
Egy gyújtogatót és egy verekedő bandát is bíróság elé állítanak holnap
Szabadidősport: a hangulatra sem lehetett panasz
Workania: a legrosszabbul fizetett ágazatokban nőttek a legjobban a bérek


GAZDASÁG ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül

A nap vicceállás Nagykanizsa, munka Nagykanizsa, Jooble
jooble