Ma 2019. április 25. csütörtök,    
Márk napja van.    
Látogatók száma : 40791132    
Honlapkeszites

Kossuth Zsuzsanna emléksarkot avattak a Kanizsai Dorottya Kórházban

A Magyar Ápolók Napja alkalmából emléksarok avatással tisztelegtek Magyarország első főápolónője, Kossuth Zsuzsanna – Kossuth Lajos húga – emléke előtt a kórház főépületének bejáratánál. Kossuth Zsuzsanna portrészobrát, Laczik Csaba szobrászművész alkotását Dénes Sándor polgármester és dr. Brünner Szilveszter, a kórház főigazgató főorvosa leplezte le.


A Magyar Ápolási Egyesület, folytatva az ápolók, szakdolgozók erkölcsi elismeréséért végzett tevékenységét, a 2017-es évre Kossuth Zsuzsanna születésének 200. évfordulója alkalmából Kossuth Zsuzsanna Emlékévet hirdetett. Az emlékév során helyileg és országosan is több, a nevéhez és munkásságához kötődő rendezvényt szerveznek abból a célból, hogy az ápolási hivatás gyakorlói mellett minél szélesebb társadalmi körben is megismerhessék Kossuth Zsuzsanna szellemi örökségét, a magyar történelem azon nőalakját, aki az 1848-49-es forradalom és szabadságharc idején az események véres káoszában, mint országos főápolónő olyan minőségű, előremutató változást hozott létre, ami a világon elsőként hazánkban valósult meg.

Az 1989-ben alakult Magyar Ápolási Egyesület 1999-ben hirdette meg a Kossuth Zsuzsanna missziót. Florence Nightingale, a világ összes ápolójának példaképe, de kevesen tudják, hogy a mi Kossuth Zsuzsannánk történelmi jelentőségű tettével, négy évvel megelőzte Nightingale tevékenységét. Hősies, önfeláldozó tettei alapkövei voltak a hazai ápolás fejlődésének – emlékeztetett beszédében Boros Károlyné, az egyesület Zala megyei elnöke.

Az ünnepi megemlékezés folytatásaként a városvezetés nevében Dénes Sándor polgármester köszönetet mondott az ápolónőknek, akik nélkül nem működik az egészségügy. Fontos szerepe van az ápolónőknek – hangsúlyozta, hiszen először ővelük találkoznak a gyógyulás reményében bízó betegek.

Köszöntőjében dr. Brünner Szilveszter főigazgató Magyarország első főápolónőjének önfeláldozó munkáját méltatva kitért arra is, hogy Kossuth Zsuzsanna 1854. június 26-án, életének 37. évében New Yorkban hunyt el. Bár a nyughelye távol van szeretett hazájától, a Magyar Ápolási Egyesület méltó emléket kívánt állítani születésének 200. évfordulója tiszteletére. Felvázolta azt is, milyen szakmai elvárásoknak kell megfelelnie ma egy ápolónőnek, majd hozzátette: az egészségügyi infrastruktúra korábban nem látott fejlődésen ment keresztül az elmúlt időszakban. Az elmúlt évben végrehajtott egészségügyi közalkalmazotti béremelés – melynek folytatását ígérték a következő 3 évben is–, a szakma megbecsültségének a javulását mutatja.

Az ünnepségen dicsérő oklevelet vehetett át: Balassáné Horváth Erzsébet, a letenyei rendelőintézet főnővére, Szíjártóné Gódor Teréz, a traumatológiai osztály főnővére, Molnár Tiborné, az általános sebészeti osztály főnővére, Farkas Istvánné, a központi labor munkatársa, Koltainé Szabó Gabriella, a pszichiátriai osztály ápolója, Pető Kornélia a krónikus belgyógyászati osztály ápolója, Takács Margit, a neurológiai és stroke osztály ápolója és Temesvári Judit, az intenzív osztály diplomás ápolója. A Magyar Ápolási Egyesület elismerő díszoklevelét Bóháné Kovács Katalin szülésznő vehette át Boros Károlyné megyei elnöktől. A rendezvény szakmai nappal zárult a délutáni órákban.

B.E.2017-03-03 15:24:00


További hírek:
A balatoni személyhajózás és a komp forgalma is nőtt
Indul a Filmklub
Egy gyújtogatót és egy verekedő bandát is bíróság elé állítanak holnap
Szabadidősport: a hangulatra sem lehetett panasz
Workania: a legrosszabbul fizetett ágazatokban nőttek a legjobban a bérek


KRÓNIKA ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül

A nap vicceállás Nagykanizsa, munka Nagykanizsa, Jooble
jooble