Ma 2017. október 21. szombat,    
Orsolya napja van.    
Látogatók száma : 34233279    


Honlapkeszites

Kanizsa, szeretlek!

Nagykanizsán a Települési Értéktár Bizottság jogosítványaival a magyar nemzeti értékek és hungarikumok gondozásáról szóló kormányrendeletnek megfelelően az önkormányzat Humán Bizottsága rendelkezik. Így került már be a Települési Értéktárba: a dödölle, a kanizsai dödöllefesztivál, a miklósfaikerékrépa, a magyar szablya… A jövő héten felhívással és adatlappal állunk elő, hogy a helyi értéktár hivatalosan is bővüljön. Ehhez szeretnék néhány fogódzót adni.


Miért jó magyarnak lenni?! Bevallom, pozitív szemléletű tanáremberként nálam ez nem is kérdés, hanem egyértelmű állítás: jó legmeghatározóbb közösségünkhöz, a magyarsághoz tartozni. Egy ember minél több közösségi színtérhez tud tartozni, élete annál gazdagabb, színesebb. Az, hogy magyar vagyok, érték. Természetesen a másik néphez való tartozás is érték. De nem véletlenül vagyunk magyarok, van helyünk itt a világban. Aki számára ez Magyarországon nem fontos, az szegényebb; azt sajnálom, hogy ebben az élményben, a magyarsághoz való tartozás élményében nem részesül. De van segítség!

Ezek a kapaszkodnivaló segítségek lehetnek például a kanizsai, a zalai, a magyar jellegzetességek, karekterisztikumok, értékek:hungarikumok, zalaikumok, kanizsaikumok. Ezek természeti értékek, épített vagy tárgyi értékek és szellemi értékek lehetnek. Ezek mindegyike kis csoda lehet számunkra, ezért érdemes létrehozni a települési, megyei és nemzeti értéktárunkat.

Jó lenne, ha lenne közös európai értéktár, ihlet hagyományokban, élményközösségben. Ez még várat magára, ez jelenlegi európai bajaink legnagyobb forrása. Hungarikumok gyűjteménye már van 8 kategóriában:agrár- és élelmiszergazdaság, egészség és életmód, épített környezet, ipari és műszaki megoldások, kulturális örökség, sport, természeti környezet, turizmus. Zalaiságunkat is megélhetjük a pannon dombok lágy lankái között Lendvától Füredig, Sümegtől Kanizsáig…

A sok-sok körülölelő érték: hungarikum, zalaikum és kanizsaikum közül hadd hívjam fel a figyelmet a számunkra legfontosabbakra: a KANIZSAIKUMOKRA! Hiszem, hogy számunkra, igazi kanizsaiak számára Kanizsa a világ közepe – feltéve, ha otthon vagyunk benne… Remélem, sok lokálpatrióta érzi így, akit a „kanizsai gőzös” füstje megérintett. Megtisztelő, hogy távolról jövőként is elmondhatom: milyen fontos a szülőföld, a lakóhely, ha karakteres, ha rá lehet ismerni, ha vannak „évgyűrűi”, ha bocsát ki magából „szeretethullámokat”. Nagykanizsa ilyen. Jó lenne, ha lehetne közös szenvedélyünk Kanizsa!

Van egy álmom! Kanizsai jövőképemben szemem előtt lebeg, amint… Egy gőzösről is láthatóan a Csónakázó-tavon sárkányhajó úszik, rajta egy lovon Erdőssy Eugénia (híres operaénekesnőnk), miközben dödöllét, répát és fánkot eszik, kanizsai sört iszik és kiskanizsai lilahagymát árul, s ezt a parton versmondók, jazz-zenészek és igricek, irodalmárok kórusa kíséri, s még a sáskák árvácskái is dalra fakadnak… Ideinteget a Nagy-Magyarország-emlékmű, a Zsinagóga és a Szentháromság-szobor is! Sőt integet Batthyány Lajos, Hevesi Sándor, Kaán Károly, Virág Benedek, Deák Ferenc, Thúry György is „a Zrínyiek városában”! S mindezt a pannon dombok lágy lankái között, a zalai erdőben fekvő, 5 út kereszteződésében álló, 91 útmenti kereszttel szegélyezett, 3Δ-alakú belvárosi térrel és 150 eklektikus szép házzal megáldott Kanizsa (mint iskolaváros, katonaváros, kereskedőváros, sok tömbudvaros „sakkfőváros”, híres piac és kulturális központ) – szóval mindezt Kanizsa -lakói és az idelátogató vendégek révén - tiszta, jó szívvel figyeli a Kanizsa-vár visszaépülő romjai felett. KANIZSA VÁR VISSZA…! Mert még a janicsárok is szeretik a kaporillatot, és mert KANIZSAINAK LENNI JÓ…!

Ugye, érzi, látja, érti, milyen gazdagok vagyunk azáltal, hogy magyarok, kanizsaiak vagyunk…?!

Balogh László a Humán Bizottság elnöke2017-02-17 11:35:00


További hírek:
A balatoni személyhajózás és a komp forgalma is nőtt
Indul a Filmklub
Egy gyújtogatót és egy verekedő bandát is bíróság elé állítanak holnap
Szabadidősport: a hangulatra sem lehetett panasz
Workania: a legrosszabbul fizetett ágazatokban nőttek a legjobban a bérek


JEGYZET ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül

A nap vicceállás Nagykanizsa, munka Nagykanizsa, Jooble
jooble