Ma 2017. november 24. péntek,    
Emma napja van.    
Látogatók száma : 34563683    


Honlapkeszites

Stabil, kiegyensúlyozott és erős költségvetés, megfelelő tartalékokkal

Nagykanizsa 2017. évi költségvetését minden idők egyik legjobb költségvetéseként említették még az elfogadása előtt, a bizottsági szakban a Humán Bizottság tagjai. Dénes Sándor polgármester részletekbe menő sajtótájékoztatóját hallgatva csakugyan ez a vélemény fogalmazódik meg mindenkiben, illetve egy tényszerű megállapítás: Nagykanizsának idén jól kiszámított, stabil és erős költségvetés adatott meg, megfelelő tartalékokkal tervezve. Az sem mellékes szempont, hogy mindezt úgy érték el városunk vezetői, hogy közben adót sem kellett emelni.


– Az elmúlt héten összehívott soron kívüli közgyűlés 10 igen, 2 nem és 1 tartózkodással, csütörtökön fogadta el az idei, 2017. évi költségvetését a városunknak – kezdte sajtótájékoztatóját Dénes Sándor, Nagykanizsa polgármestere. – A költségvetés megalkotásának előkészítő feladatai rengetegmunkát jelentettek nekünk, képviselőknek és a hivatal szakembereinek is, de megérte. Meggyőződésem, hogy bárki egy stabil, kiegyensúlyozott és erős költségvetést lát maga előtt, megfelelő tartalékokkal tervezve, ha elolvassa a számadatokat, és ez egyértelműen a hatékony és takarékos, előre megtervezett gazdálkodásunknak köszönhető.Gazdaságfejlesztés, munkahelyek létrehozása és egyéb fejlesztési feladatok megvalósítása, sport, kultúra és szociális ágazat működtetése: minden szegmens számára jól kigondolt, megfelelő források állnak rendelkezésre – szögezte le Dénes Sándor. – Összességében 17,2 milliárdos költségvetésből gazdálkodhatunk idén, és azt rendkívül fontosnak gondolom megjegyezni, hogy ennek a 17,2 milliárdnak körülbelül a fele az, ami működésre fordítható, és nagyjából a fele az, ami fejlesztésre, tehát az elmúlt évekhez képest jelentősen növekedett a fejlesztési céljaink megvalósítására költhető keretösszeg. Ez annak is köszönhető, hogy az idei költségvetésünk számadataiban a kormánytól fejlesztésre kapott pénzek, vagyis a TOP-források, illetve az útfelújításokra és a Modern Városok Programra adott összegek is megjelentek.Hiánya nincs a költségvetésnek, hitelt sem terveztünk bele, és szeretném kiemelni, hogy adót sem kellett emelnünk – hangsúlyozta a dél-zalai város polgármestere.

 

– Nézzünk meg közelebbről is néhány költségvetési számadatot – mondta Dénes Sándor, majd a költségvetési „sorokban” szereplő sok millió forint néhány konkrét tételét sorolta fel a sajtó munkatársainak. – Az út, híd és járdafelújításokra, infrastruktúra fejlesztésre költhető keretösszeget kiegészíti az a kétmilliárd forintnyi „extra pénz”, amelynek elnyeréséről nemrég számoltunk be a sajtóban. Intézmények felújítására 116 millió forint áll rendelkezésre, itt bölcsődei, óvodai és közművelődési intézményi felújításokra, valamint a múzeum felújítására gondolok. Az iskolákat már nem kell említenem, hiszen azok elkerültek a működtetés szempontjából a várostól. A vállalkozások munkahely-teremtési támogatására, akár csak az elmúlt évben, most is 60 millió forintot terveztünk, ingatlanok vásárlására pedig 70 millió forintot. Itt jegyzem meg, hogy úgy terveztük az idei költségvetésünket, hogy tudjunk átcsoportosítani, ha a szükség úgy hozná – hívta fel a figyelmet a városvezető. – A város üzemeltetésére 757 millió forint van betervezve, verseny és élsport támogatására 62 millió forint, míg a diáksport finanszírozására pedig 17 millió forint áll idén rendelkezésre. A kulturális alapba 20 millió forint került, és természetesen a civil szervezetek programjait is támogatjuk, erre 21 millió forintot különítettünk el – sorolta Dénes Sándor.

– A nagykanizsai egyetemi kampusz működtetését 20 millió forinttaltudjuk az idei évben támogatni, míg a Soós Ernő Víztechnológiai Kutató-fejlesztőközpont támogatására ennek az összegnek a felét, 10 millió forintot szántunk. Továbbra is hozzájárulunk a különböző ösztöndíjakhoz, így aBursa Hungarica ösztöndíjat 8 millióval, a felsőoktatási ösztöndíjat pedig két és fél millióval támogatjuk. A szakképzési ösztöndíj támogatását, amely a hiányszakmák elsajátítását vállaló fiatal tanulókat segíti, erre az ösztöndíjformára 13 millió forintot tudunk az idén fordítani. Játszótér felújításra 16 millió forintot szánunk: itt inkább elhasználódott, megrongálódott játékelemek megjavításában és pótlásában gondolkodunk, nem pedig új játszóterek telepítésében – emelte ki Nagykanizsa első embere. – Mivel nagyon fontosnak tartom, tartjuk a város megfelelő közbiztonságát is, ezért a térfigyelő kamerarendszer felújítására, fejlesztésére további 20 millió forintot különítettünk el. Megemlíteném még, hogy az állatjóléti szempontokat is figyelembe vettük, így a gyepmesteri szakszolgálat működtetésére 3 millió forintot, az állatmenhely támogatására pedig 5 millió forintot terveztünk be. Végül pedig a tartalékkeretünketemlíteném, ami az idén 70 millió forint. Még egyszer szeretném hangsúlyozni, hogy a költségvetés gazdaságos működést kíván a város intézményeitől, a hivataltól: ennek optimális elérésére is törekedni kell az idei év folyamán – zárta gondolatait Dénes Sándor, Nagykanizsa polgármestere.

Dr. Papp Attila2017-02-15 05:43:00


További hírek:
A balatoni személyhajózás és a komp forgalma is nőtt
Indul a Filmklub
Egy gyújtogatót és egy verekedő bandát is bíróság elé állítanak holnap
Szabadidősport: a hangulatra sem lehetett panasz
Workania: a legrosszabbul fizetett ágazatokban nőttek a legjobban a bérek


GAZDASÁG ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül

A nap vicceállás Nagykanizsa, munka Nagykanizsa, Jooble
jooble