Ma 2019. március 20. szerda,    
Klaudia napja van.    
Látogatók száma : 40328003    
Honlapkeszites

Ferenczi György Szakmai Nap a javítóintézetben

Az Emberi Erőforrások Minisztériumának kezelésében lévő Debreceni Javítóintézet Nagykanizsai Telephelye szolgált az idei Ferenczi György Szakmai Nap helyszínéül.

A konferenciát megelőző sajtótájékoztatón rész vett Szarka Attila, a Ferenczi György Alapítvány Kuratóriumának elnöke, az EMMI Szociális- és Gyermekvédelmi Főigazgatóság főosztályvezető-helyettese, Gulyásné dr. Kovács Erzsébet a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság főosztályvezetője, Nagy Kálmán, a Debreceni, egyben a kanizsai intézmény igazgatója, valamint Gólya István a kanizsai intézmény igazgatóhelyettese, egyben telepvezetője.


Szarka Attila egyebek mellett elmondta: 21. éve járja a javítóintézetek és a speciális gyermekotthonok zárt világa ezt az utat, aminek a mostani állomása Nagykanizsára ért el. 21 éve azon dolgozik az alapítvány, hogy a fiatalon elhunyt jeles gyógypedagógus, javítóintézeti szakember, Ferenczi György érdemeit megőrizzék, ápolják. És ebben az őrzésben, értékvédelemben keresik az olyan munkatársakat, vezetőket, akikről azt látják, hogy munkásságukkal hasonlóképpen szolgálják a gyermekek érdekeit, jogait. Ezeket az embereket ezen alkalommal emléklappal és emlékéremmel jutalmazzák meg. A Ferenczi Díj nem állami kitüntetés, egy civil szervezet adja és talán éppen ez az egyik ereje is.

A konferencián megvitatják a szakma módszertani kérdéseit és jogi terét, és betekintést engednek e zárt világ terébe. Megnyílnak ilyenkor a kapuk jelképesen és konkrétan is. Nagyon sokan látogatják ezen a napon az intézményt. Az intézmények munkatársai mellett bírák, ügyészek, rendőrök, pedagógusok is részt vesznek. Gulyásné dr. Kovács Erzsébet elmondta, az ezekben az intézményekben elhelyezett nagyon nehéz sorsú, számos esetben nemcsak elkövető, hanem áldozat gyerekek érdekeit képviselte minden lehetséges fórumon Ferenczi György, akit még ő is ismert. Többek között az is az ő érdemei közé tartozik, hogy kezdeményezője volt annak, hogy a fiatalkorúak előzetes letartóztatását javító intézetekben is végre lehessen hajtani.

Nagy Kálmán igazgató hozzászólásában kiemelte: a nagykanizsai javítóintézet hazánk legfiatalabb javítóintézete. A javító-nevelő intézeti kultúra több mint 100 éves múltra tekint vissza, és az ezt követő 100 év után történt az a korszakos fejlesztés a gyermekvédelmi ágazaton belül, hogy speciálisan erre a célra, zöldmezős beruházásban megépült hazánk 5. javítóintézete. A szakmai ellátás megalapozása érdekében különleges szakmai összefogásra került sor. Az összefogásban részt vett az aszódi, a budapesti, Szőlő utcai, a rákospalotai és a debreceni javítóintézet. A szakmai közösség nemcsak azt tűzte ki célul, hogy a joggyakorlatokat és a korábbi szakmai tapasztalatokat adja át a legújabb telephelyi intézménynek, hanem azt is, hogy tudjanak megfelelni az új kihívásoknak, és a társadalmi elvárásoknak. A délutáni szekcióülésen egy irányvonalat mutatnak be, illetve az is fontos szempont lesz, hogy a javítóintézeti feladatellátást érintő jogi környezet folyamatos változására, az új kihívásokra miképpen tudnak reagálni. És ehhez milyen pedagógiai és nevelési célokat tudnak társítani valamint megvalósítani.

A javítóintézetek közösségének legfiatalabb tagjaként Gólya István megköszönte, hogy a patinás rendezvény házigazdái lehetnek.

A sajtótájékoztatót követő szakmai nap résztvevőit Dénes Sándor polgármester köszöntötte, és elismeréssel szólt az egy év alatt elvégzett munkáról.

B.E.2016-11-08 15:43:00


További hírek:
A balatoni személyhajózás és a komp forgalma is nőtt
Indul a Filmklub
Egy gyújtogatót és egy verekedő bandát is bíróság elé állítanak holnap
Szabadidősport: a hangulatra sem lehetett panasz
Workania: a legrosszabbul fizetett ágazatokban nőttek a legjobban a bérek


KRÓNIKA ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül

A nap vicceállás Nagykanizsa, munka Nagykanizsa, Jooble
jooble