Ma 2019. április 24. szerda,    
György napja van.    
Látogatók száma : 40788139    
Honlapkeszites

A modern jazz gyöngyszemei a Móriczban

Azt hiszem minden kockázat nélkül állíthatjuk, hogy Budapesten világviszonylatban is magas színvonalú  jazz-élet folyik manapság. Elég, ha csak a heti programokat átnézzük, amik a legnagyobb sztárok műsorára hívogatnak. Ezzel szemben vidéken – a jazz fesztiválokat leszámítva - jó ha egy tucat igényes koncertet láthatunk évente. Ezért is volt ünnep, az év eddigi legkiemelkedőbb jazz eseménye a Szabó Dániel Quintet Móricz Művelődési Házban adott koncertje.


Az alkalmi formáció vezetője Szabó Dániel zongorista, aki nem régen doktorált Los Angelesben, ahol zeneszerzést, hangszerelést és filmzenei tanulmányokat folytatott, tanított. Társai között a két Egyesült Államokban végzett zenészt Bacsó Kristófót (tenorszaxofon) és Juhász Mártont (dob) köszönthettünk. A zenekarvezető különböző formációkban játszó partnerei közé tartozik még a tenorszaxofonon játszó Zana Zoltán és Szandai Mátyás (bőgő). Ők valamennyien a nemzetközi jazz élvonalához tartozó jazz muzsikusok, akik hasonló zenei nyelvet beszélnek.

A csütörtök esti koncerten Szabó Dániel saját kompozícióit mutatták be. A mainstream jazz programban azért olyan ritkán hallható John Coltrane szerzemény is elhangzott, mint a Miles mode. Külön köszönet érte! A modern jazz számok között túlsúlyban voltak a lírai szerzemények: a Lebegés, a La plage, és a Gyermektánc. A két eltérő habitusú és játékstílusban játszó szaxofonosok jól kiegészítették egymást és külön élményt nyújtott a tenor és szopránszaxofon együttes hangzása. Szabó Dániel kiválóan minden manír nélkül óriási zongorázott. Felsőfokon említhetjük a ritmusszekcióban játszó Szandai Mátyás karakteres bőgőzését és Juhász Márton óramű pontosságú dobolását. Köszönjük a nagyszerű élményt a Szabó Dániel Quintetnek és a szervezők részéről Godinek Ibolyának!

H.Gy.2016-06-18 05:52:00


További hírek:
A balatoni személyhajózás és a komp forgalma is nőtt
Indul a Filmklub
Egy gyújtogatót és egy verekedő bandát is bíróság elé állítanak holnap
Szabadidősport: a hangulatra sem lehetett panasz
Workania: a legrosszabbul fizetett ágazatokban nőttek a legjobban a bérek


KULTÚRA ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül

A nap vicceállás Nagykanizsa, munka Nagykanizsa, Jooble
jooble