Ma 2018. november 21. szerda,    
Olivér napja van.    
Látogatók száma : 38657671    
Honlapkeszites

Dr. Vlasics Antal, egy bíró, akinek túl kevés adatott

Az 1973-ban, a Marcali Járásbíróság tárgyalótermében tragikus körülmények között elhunyt fiatal bíróra, dr. Vlasics Antalra emlékezett közösen a Kaposvári és a Zalaegerszegi Törvényszék. A 2016. május 11-i, két megyén átívelő múltidézésen dr. Darák Péter, a Kúria elnöke is jelen volt.


Délelőtt a Kaposvári Törvényszék szervezésében emlékülésre került sor Marcaliban, ahol bemutatták a somogyi törvényszék kiadványát dr. Vlasics Antalról. Dr. Hajnal Éva, a Kaposvári Törvényszék elnöke és dr. Sütő László Marcali polgármestere köszöntötte az egybegyűlteket, köztük dr. Darák Pétert, a Kúria elnökét, dr. Makai Lajost, a Pécsi Ítélőtábla elnökét, dr. Rendeki Ágnest, a Pécsi Törvényszék elnökét, dr. Csullag Józsefnét, a Szekszárdi Törvényszék elnökét, valamint dr. Sorok Norbertet, a Zalaegerszegi Törvényszék elnökét. A megnyitó után a kiadvány szerzői, dr. Horváth Zsolt, a Lenti Járásbíróság elnöke és dr. Tavaszi Renáta, a Fonyódi Járásbíróság fogalmazója mutatta be a bíró életútját, illetve a tragédia napjának eseményeit.Dr. Horváth Zsolt – egykori levéltáros - kutatómunkája során dr. Vlasics Antal zalai kötődését, családját, gyermek- és ifjú éveit tárta fel. Vlasics Antal 1937. november 20-án a Zala megyei Becsehelyen született, édesanyja két elveszített kisgyermeke után érkezve. Ám a családot újabb tragédia érte: az alig 10 éves Antalt kerékpározás közben a faluban elgázolta egy motoros. Jobb lába súlyosan megsérült a balesetben, s az orvosok lába térde alatti amputálása mellett döntöttek. Ez zárkózottá és kirekesztetté tette a fiatal Antalt, de egyben tudatosította a munkás családból származó fiúval, hogy szorgalmával, eszével kell majd boldogulnia.

Az élettörténet részeként megismerhettük az ifjú Vlasics barátságait, osztálytársaihoz, tanáraihoz való viszonyát, a műláb okozta nehézségeit, de az első szerelmének nevét, sorsát is megtudhattuk. Olyan érdekességek is napvilágra kerültek, mint hogy - noha testi fogyatékkel élt - jeles volt testnevelésből. Mint kiderült, az akkori kanizsai gimnáziumi igazgató szerint senki sem volt felmenthető, így a fiatal Antal elméleti testnevelést tanult, s ezért évekkel később is tudta például az olimpiai bajnokok nevét, vagy a focicsapatok összeállítását. A későbbiekben marcali járásbírósági bírói munkáját is a pontosság, alaposság, magas színvonalra törekvés jellemezte. Az 1973. október 29-i tragikus napról és az azt követő történesekről Történelmi korkép? címmel dr. Tavaszi Renáta, a Fonyódi Járásbíróság fogalmazója tartott előadást, feltárva Horváth Kulcsár Ferencnek, a bíró gyilkosának életét, és bemutatva a tragédiához vezető okokat, következményeket. Mint kiderült a tragédia eredője a Horváth Kulcsár Ferenc és Budvig János osztatlan közös tulajdonában álló telek használatával kapcsolatos vita volt.

A két szomszéd összeveszett, például azon, hogy ki szedte le ringlószilvát, vagy hogy miért nem lehet autóval bejárni az udvarra. A viták a bíróságon folytatódtak, s az egyik per vesztese Horváth Kulcsár Ferenc lett. A férfi – veterán kommunista, volt munkásőr - olyannyira képtelen volt feldolgozni ezt, hogy 1973. október 29-én saját önvédelmi fegyverével lelőtte szomszédját, majd a helyi tanácselnök és a tanácsi ügyintéző eredménytelen keresése után a fegyverrel bement a Marcali Járásbíróságra, s a 6. számú tárgyalóterembe lépve annyit mondott: „Elérkezett a leszámolás órája!”, és lőtt. A bíró 3 lövést kapott, amelyből már az első halálos sebet ejtett. H. Kulcsár ezután kisétált a bíróság épületéből, a folyosón kalapot emelt és elköszönt. A kutatás során kiderül: az elkövető nem most lőtt először: 1958-ban már megsebesítette az akkori szomszédját. Ebben az ügyben azonban kegyelmet kapott.

Ezúttal pedig - mivel beszámíthatatlannak nyilvánították – kényszergyógykezelésre ítélték. Ennek folyamán, 1974 októberében hunyt el A '73-as tragédia után a bíró édesanyja visszaköltözött Zalába, azonban nem bírta egyetlen gyermeke nélküli magányát, ezért még egy utolsó döntést hozott személyét illetően: fia koporsóját Marcaliban történt eltemetése után 1974 nyarán kihantoltatta, és a Becsehelyen, a polai temetőben temette el.A Becsehely község polai falurészében található sír felújítására a Zalaegerszegi Törvényszék vállalkozott, elnyerve az Országos Bírósági Hivatal (OBH) bírósági történelem és hagyományápolás tárgyú pályázatán az OBH támogatását. A síremlék ünnepélyes avatására az emlékülés, illetve a Marcali Járásbíróságon dr. Vlasics Antal emléktáblájának megkoszorúzása, s a tragédia helyszínének megtekintését követően a nap folyamán délután Becsehelyen került sor.

A felújított síremléknél dr. Sorok Norbert, a Zalaegerszegi Törvényszék elnöke mondott emlékező beszédet, majd a zalai törvényszék nevében dr. Sorok Norbert elnök és dr. Csanádi Lajos elnökhelyettes, a Kaposvári Törvényszék képviseletében dr. Hajnal Éva elnök és dr. Király Péter elnökhelyettes koszorúzta meg a sírt. Dr. Vlasics Antal egykori munkahelye, a Marcali Járásbíróság nevében dr. Trombitás Gábor elnök és dr. Kostyák Krisztina, címzetes törvényszéki bíró, a Nagykanizsai Járásbíróság részéről pedig dr. Hajdu Ildikó elnök és Kovács Lászlóné, igazságügyi alkalmazott helyezett el koszorút. A társszervezetek részéről a Zala Megyei Főügyészség koszorúját dr. Kondákor Ferenc főügyész és dr. Pirger Csaba főügyészségi ügyész, a Magyar Jogászegylet Zala Megyei Szervezetéét pedig dr. Szabó Ernő elnök és dr. Németh Mária egyleti tag, a Zalaegerszegi Törvényszék büntető kollégiumának vezetője helyezte el. A tragikus körülmények között elhunyt bíró leszármazottai koszorúval, s a jelenlévőkkel együtt gyertyaújítással adóztak dr. Vlasics Antal emléke lelőtt.

          Dr. Vadócz Attila                                                                  Dr. Beznicza Árpád

              sajtószóvivő                                                                           sajtószóvivő

       Kaposvári Törvényszék                                                       Zalaegerszegi Törvényszék2016-05-12 12:01:00


További hírek:
A balatoni személyhajózás és a komp forgalma is nőtt
Indul a Filmklub
Egy gyújtogatót és egy verekedő bandát is bíróság elé állítanak holnap
Szabadidősport: a hangulatra sem lehetett panasz
Workania: a legrosszabbul fizetett ágazatokban nőttek a legjobban a bérek


REND-ŐR ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül

A nap vicceállás Nagykanizsa, munka Nagykanizsa, Jooble
jooble