Ma 2018. szeptember 22. szombat,    
Móric napja van.    
Látogatók száma : 37652992    
Honlapkeszites

Ismertté tenni Nagykanizsát a vízügyi kutatások által

– Többek között az is a célom, hogy Nagykanizsát ismertté tegyük a vízügyi kutatások által, és a kanizsaiak büszkék lehessenek arra, hogy a Soós Ernő Víztechnológiai Kutató – Fejlesztő Központ a városukban működik – ezzel a törekvéssel irányítja dr. Galambos Ildikó kutatásvezetőként a Soós Ernő Víztechnológiai Kutató – Fejlesztő Központban folyó munkát.


Ahogy megtudtuk, Galambos Ildikó születésétől fogva Nagykanizsán nevelkedett, kezdetben Bajcsán, majd öt éves korától a város északi részén. Az általános iskolát követően a Batthyány Lajos Gimnázium nyelvi specializációs osztályába járt. Az érettségit követően az akkori Kertészeti és Élelmiszeripari Egyetemet (ami azóta sok egyéb mellett a közelmúltig a Budapesti Corvinus Egyetem keretein belül, jelenleg pedig a Szent István Egyetem részeként működik) választotta, ahol az Élelmiszertudományi Karon folytatta tanulmányait a Gellért-hegy oldalában. Szakirányként a folyamattervezést választotta. Majd egy év kitérő következett, ugyanis az USA-ban töltötte a gyakorlati időszakát. Ezt követően írta meg diplomamunkáját, melyben a kútvizek arzénmentesítésével, illetve a főleg az alföldi területeken jellemző huminsavak eltávolításával foglalkozott.
– Az egyetem befejezése után PhD hallgatóként tovább foglalkoztam az ivóvizekben található szennyezések eltávolításával. A laborkísérletek mellett félüzemi méretben végezhető, illetve a „terepen végzett” kísérletek voltak számomra fontosak, és a tudományos munkámat is elsősorban gyakorlati szemszögből foglaltam össze – részletezte Galambos Ildikó.
A doktori munkája eredményeképpen egy membrántechnikán alapuló komplex eljárást dolgozott ki (arzén és huminsav eltávolítására koncentrálva), mely segítségével a kútvízből egészséges ivóvíz állítható elő, és a keletkező hulladékvíz is részben visszaforgatásra, kezelésre kerül, így csak nagyon kis mennyiségű szennyvíz elvezetése mellett működhetne a rendszer.
– 2006-ra fejeztem be a doktori munkámat, abban az időszakban Magyarországon kiemelt szerepet kaptak az arzéneltávolítással kapcsolatos munkák, melyek eredményeképpen mára már ez a probléma részben megoldódott. Sajnos, a rengeteg negatív hír hatására a csapvíz fogyasztása erősen visszaesett annak ellenére, hogy például Nagykanizsán és környékén is jó minőségű a szolgáltatott ivóvíz, csupán az esetlegesen a csővezetékekből bekerülő szennyezőanyagokat illetve a maradék klórt lenne szükséges igény esetén házilag eltávolítani – emelte ki. Hozzátette, ezzel az eljárással az ásványvízfogyasztásból eredő nagy mennyiségű hulladék keletkezése is megakadályozható lenne.
2014 szeptemberétől, a központ indulásától dolgozik a Pannon Egyetem Mérnöki Kara, a Hidrofilt Kft. és Nagykanizsa Megyei Jogú Város Önkormányzata által alapított Soós Ernő Víztechnológiai Kutató – Fejlesztő Központban kutatásvezetőként. Azt mondja, örömmel dolgozik együtt a jelenlegi kiváló csapattal. A kollégák között vegyész, biológus, hidrogeológus, gépész és élelmiszermérnök is van, illetve a Pannon Egyetem Nagykanizsai Kampuszán dolgozó, a pályázatokért illetve a titkári teendőkért felelős munkatársak is segítik a mindennapi teendőkben.
– Nagy öröm számomra, hogy három kolléga is az elmúlt másfél évben szerezte meg a PhD fokozatot, mindannyian kiváló eredménnyel, így Gerencsérné Berta Renáta, Rácz Gábor és nemrégiben Kaszás Nikoletta – hangsúlyozta a kutatásvezető – illetve talán még az idei évben Berkesné Rodek Nóra is csatlakozik a körükhöz.
Kiemelte, szeretné, ha még az idei évben sikeresen pályáznának egy vagy két kutatási témával. Tervezik, hogy ezekbe a projektekbe minél több helyi vállalkozást is bevonnak. A tavalyi évhez hasonlóan tovább kívánják bővíteni az ipari partnereik körét, és további ipari megbízásokat elnyerni.
– Referenciáink között szerepel többek között a Tiszai Vegyi Kombinát Zrt. vízelőkészítő rendszerének felülvizsgálata, értékelése, Szombathelyen a Falco Zrt. hulladékvizének és csapadékvíz kezelő rendszerének vizsgálata is, és jelenleg is több nagy céggel folyamatban van ipari kutatási megbízás egyeztetése – részletezte Galambos Ildikó.
Annak érdekében pedig, hogy nemzetközi kapcsolataik is erősödjenek, idén is céljuk a magyar diákok mellett külföldi diákok foglalkoztatása nyári gyakorlat keretében. Jelenleg is már több jelentkező van erre. Nemzetközi szinten erősíteni szeretnék a hagyományosan októberben megrendezett Soós Ernő Tudományos Konferenciát, melynek fő célja, hogy a tudományos élet és az ipari szereplők részére találkozási lehetőséget biztosítsanak, és a gondolatcsere mellett a közös munka lehetőségét megteremtsék.
– Hosszú távú terv pedig, hogy még 20 év múlva is egy erős kutatóintézet működhessen itt, Nagykanizsán, széleskörű kutatási témákkal, és nemzetközi kapcsolatokkal. A munkatársakat tekintve pedig a jelenlegi kollégákat megtartva még legalább 10-15 emberrel bővülve szeretnénk dolgozni– zárta beszélgetésünket Galambos Ildikó.

V.M.2016-04-24 12:58:00


További hírek:
A balatoni személyhajózás és a komp forgalma is nőtt
Indul a Filmklub
Egy gyújtogatót és egy verekedő bandát is bíróság elé állítanak holnap
Szabadidősport: a hangulatra sem lehetett panasz
Workania: a legrosszabbul fizetett ágazatokban nőttek a legjobban a bérek


GAZDASÁG ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül

A nap vicceállás Nagykanizsa, munka Nagykanizsa, Jooble
jooble