Ma 2018. március 22. csütörtök,    
Beáta napja van.    
Látogatók száma : 35647892    


Honlapkeszites

Kreatív városok – fenntartható vidék: Kraft-pont nyílt városunkban is

A Pannon Egyetem Nagykanizsai Kampusza (PEN), a Nagykanizsai Vállalkozók Innovációs Klubja, a Nagykanizsai Kereskedelmi és Iparkamara, valamint a Zala Megyei Kereskedelmi és Iparkamara által közös szervezésében workshopot tartottak a PEN-en.


2014 januárjában a kormány támogatásával lehetőség nyílt a Kraft koncepció új fejlesztési stratégiaként történő tesztelésére. Az eredeti javaslat a Kőszeg – Szombathely városi együttes fejlesztését tűzte ki célul, de azóta Keszthelyen, majd Veszprémben április 21-én pedig Nagykanizsán is nyílt Kraft-pont. A helyi koordinátora Dr. Keller Krisztina, a Pannon Egyetem Nagykanizsiai Kampuszának egyetemi docense lett.

A „Kreatív város – fenntartható vidék”, a Kraft-projekt témakörében szervezett workshopot Dénes Sándor, városunk polgármestere nyitotta köszöntőjével, majd szakmai prezentációk következtek. Elsőként Dr. Miszlivetz Ferenc, egyetemi tanár, a kőszegi Felsőbbfokú Tanulmányok Intézetének megbízott főigazgatója mutatta a projekt születésének körülményeit és azokat az elveket, amelyek alapján működni fog. Elmondta, a kezdeményezés egy komplex, innovatív fejlesztési koncepció, amelynek kiindulópontja az a fajta másként gondolkodás, amely által az adott térség egyfajta összefogással, hálózatosodással növekedésnek indulhat, s ezáltal versenyképesebb lehet. Rámutatott, hogy a Kraft újszerűsége abban áll, hogy az úgynevezett „puha” tényezőket állítja előtérbe, mint a kreativitás, a bizalomra épülő kapcsolati, társadalmi tőke. Ezek véleménye és a kutatások szerint ma már sokkal fontosabb tényezők, így együttesen fejlesztendők az eddigiekben középpontban lévő kemény tényezők mellett, amilyen a megfelelő infrastruktúra, az energiagazdálkodás, és egyéb objektíven mérhető összetevők. A kétféle eszközrendszer együttes fejlesztése által a városok és mikrorégiók fenntartható fejlődési pályára léphetnek, és összefogva jövőjüket érdemben befolyásoló kreatív városokká válhatnak. Ehhez a kezdeményezéshez csatlakozott Nagykanizsa is.

A workshop folyamán ehhez kapcsolódva rövid előadások hangzottak el a technológiai kihívások és innováció témakörében. Előbbiről Dr. Háry András, a Zalaegerszegi Technológiai Centrum vezetője, a PEN szeptember induló duális képzésének közreműködője szólt, utóbbiról Dr. Birkner Zoltán egyetemi docens, a Pannon Egyetem Nagykanizsai Kampuszának igazgatója mondta el gondolatait.

A workshopot kötetlen szakmai beszélgetés zárta.

H.T.2016-04-22 09:10:00


További hírek:
A balatoni személyhajózás és a komp forgalma is nőtt
Indul a Filmklub
Egy gyújtogatót és egy verekedő bandát is bíróság elé állítanak holnap
Szabadidősport: a hangulatra sem lehetett panasz
Workania: a legrosszabbul fizetett ágazatokban nőttek a legjobban a bérek


GAZDASÁG ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül

A nap vicceállás Nagykanizsa, munka Nagykanizsa, Jooble
jooble