Ma 2019. március 27. szerda,    
Hajnalka napja van.    
Látogatók száma : 40413990    
Honlapkeszites

Kód került az első várostörténeti táblára

A közelgő Műemléki Világnap alkalmából sajtóbemutatóra hívta a média képviselőit Czupi Gyula, a Halis István Városi Könyvtár igazgatója. Tarnóczky Attila közreműködésével elsőként a Fő út 9. szám alatti Weiser-házon lévő várostörténeti emléktáblán helyeztek el kódot. Ettől a perctől kezdve a tábla közvetlen kapcsolatba került az internettel.


A helytörténész elképzelése szerint az emléktáblák a város fontos épületeit díszítik, számuk meghaladta a százat. Ez lett az alapja a holmi.nagykar.hu internetes szolgáltatásnak. A „Hol, mi? Kanizsai házak és lakói” című elektronikus gyűjtemény Nagykanizsáról a város épületeihez kapcsolódóan szól. Az épületek utcákba rendezetten találhatók meg a honlapon. A figyelmes olvasó tehát nemcsak a város színes életével ismerkedhet meg, hanem a történeteket, adatokat, személyeket helyhez is tudja kötni. Csak kattintania kell baloldalt valamelyik utcanévre, vagy használnia kell a névmutatót.
Ha valaki szeretné letölteni a „Hol mi? Kanizsai házak és lakói” 2016-os könyvváltozatát, utcajegyzékkel, névmutatóval, csak kattintania kell.
Ez a munka tudja talán a legtöbbet ma a város történetéről, épületeiről. Egyben ez a könyvár internetes szolgáltatásainak egyik fontos darabja. A kódok felhelyezésével a táblák és az internetes szolgáltatás még szorosabb kapcsolatba került. A kód közvetlenül arra a sokrétű tartalomra mutat, mely az interneten elérhető, így okostelefon, tablet segítségével azonnal olvasható. A könyvtár ezzel a gesztussal a Műemléki Világnap eszméjéhez, az épített örökség kanizsai megbecsüléséhez kívánt hozzájárulni.
A könyvtár igazgatója arra is felhívta a figyelmet, hogy annak, aki ismeri e munka értékét, talán örömet okozna, ha egy-egy táblára feltehetné ezt a jelet. Éppen ezért, ezt a lehetőséget Nagykanizsa minden lakójának felajánlják.

B.E.2016-04-15 06:20:00


További hírek:
A balatoni személyhajózás és a komp forgalma is nőtt
Indul a Filmklub
Egy gyújtogatót és egy verekedő bandát is bíróság elé állítanak holnap
Szabadidősport: a hangulatra sem lehetett panasz
Workania: a legrosszabbul fizetett ágazatokban nőttek a legjobban a bérek


KRÓNIKA ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül

A nap vicceállás Nagykanizsa, munka Nagykanizsa, Jooble
jooble