Ma 2019. február 19. kedd,    
Zsuzsanna napja van.    
Látogatók száma : 39942095    
Honlapkeszites

Tovább a hagyományőrzés jegyében – a Kiskanizsai Polgári Olvasókör útjai

Évértékelő közgyűlést tartott a Kiskanizsai Polgári Olvasó Kör. Elfogadták az elnök, Salamon Sándorné beszámolóját a kör elmúlt évi tevékenységéről, valamint megvitatták és elfogadták az idei évre kitűzött feladatokat. Új titkárt is választott a tagság Hartainé Bobai Éva személyében, aki mindenki örömére elvállalta ezt a megbízatást.


A részletekről, az elnöki teendőket 7 éve ellátó (előtte 3 évig titkár) Salamon Sándornéval beszélgettünk.
– Az önkormányzat pályázatán nyert pénzből eszközöket is vásároltunk, hiszen az orvosi előadásokat egészségügyi, vérnyomás-, koleszterin-, és vércukorszint mérés előzi meg. Sikeres pályázatunk összegét használhattuk fel az Árvácska Dalkör ruhatárának frissítéséhez, míg a Kulturális Alapból kapott támogatást a kulturális kapcsolataink ápolására költöttük el. Rendszeres az együttműködésünk a szlovéniai társklubbal és az Olvasókörök Országos Szövetségével, mely szervezetnek a Dunántúl területéről a mohácsiak mellett csak mi vagyunk a tagjai. A többiek az Alföldről vannak, illetve a határon túli magyarságot képviselik a szövetségben.
A nyáron – augusztus 12-14-ig –, mi leszünk a soros, háromnapos országos találkozó szervezői, lebonyolítói – sorolja az elnök a fontosabb teendőiket. Ezeknek az összejöveteleknek nemcsak az a célja, hogy megismertessük a többi olvasókörrel a kiskanizsait, hanem az, hogy mi is megismerjük egymást, azokat, akik megtisztelnek bennünket azzal, hogy ellátogatnak hozzánk. Hasonló a gondolkodásunk a kulturális és szabadidős rendezvények szervezésénél. Mi is figyelmet fordítunk a helyi hagyományok őrzésére és továbbadására, egészségmegőrző és ismeretterjesztő előadások szervezésére. Akkor kapja meg olvasókörünk a szövetség vándorbotját, melyet ünnepi műsor keretében veszünk át. Ezt a vándorbotot egy éven át birtokoljuk, műsorainkban mint az összefogás szimbólumát szerepeltetjük, majd 2017 nyarán továbbadjuk az akkori nyári találkozót rendező olvasókörnek.
Távolibb településekről, az Alföldről és más országrészekből utaznak hozzánk. Kevesen ismerik városunkat, éppen ezért igyekszünk a legjobb programokkal megörvendeztetni őket. Szállásuk a Cserháti kollégiumban lesz, illetve kaptunk szóbeli támogatást a Tourinform Iroda vezetőjétől, valamint Száraz Csilla múzeumigazgatótól, mert szeretnénk közösen meglátogatni a Kiskastélyt, a Magyar Plakát Házat, a múzeumot. A programba iktatunk egy városi sétát is, melynek során megmutatjuk Kanizsa nevezetességeit. Őnekik a hegy nem azt jelenti, mint nekünk, zalaiaknak, éppen ezért az egyik olvasókörös tagunk felajánlására eltölthetünk egy napot a hegyi birtokán. A rendezvény sikeres lebonyolítása érdekében arra kérjük valamennyi olvasóköri tagunkat, és Kiskanizsa lakosságát, hogy álljanak mellénk, és segítsenek bennünket.
– Visszatérve a beszámolóhoz, az egyesület művészeti csoportjának a munkáját is jónak értékelték. Az Árvácska Dalkör sok fellépést tudhat maga mögött, pedig csak a hétvégéken, vagy munkaidő után vállalnak szereplést, mivel a tagok többsége dolgozik. Egy kivételével valamennyi dalos találkozóra szóló meghívásnak eleget tudtak tenni. Többször elutaztak Gyertyánosba, a Lendva közelében lévő szlovéniai településre, ahol énekeltek a falunapon és a borkóstolóval egybekötött húsvéti rendezvényeken. Ők a lendvai székhelyű, „Hajnal” Művelődési Egyesület keretén belül tartják összejöveteleiket az egyesület anyagi támogatásával.
– Kölcsönösen örülünk a találkozásoknak, az évek során kialakult jó kapcsolatnak –újságolja Salamon Sándorné. – A jó „szomszédolást” jelzi jelenlétük a lendvai szüreten és a kézimunka kiállításon, valamint a Málé Napon, ahol a kukoricás ételek széles választékát mutatták be a nagyközönségnek az ottaniak. A málésütő versenyre ugyan nem nevezetek be, de ennek ellenére vittek magukkal Kiskanizsán készült kukoricamálét, amit egy gyertyánosi recept alapján készítettek el az asszonyok. A lendvai közönség körében nagy tetszést arattak vele, amit az is jelzett, hogy egy-kettőre mind elfogyott a tálcákról. Hozzájuk hasonlóan, a szlovén olvasókörösök is gyakran jönnek a zalaiakhoz vendégségbe, az évfordulós ünnepségekre, a kiskanizsai búcsúba, a dalos találkozóra és a Dödölle fesztiválra.
Most azonban egy közelebbi eseményre kell figyelniük. A Kiskanizsai Polgári Olvasókor 146. évfordulójára készülnek, melyet március 19-én ünnepelnek meg. Ez alkalomból szintén három főt részesít erkölcsi elismerésben a tagság. A díjazottak személyéről is döntöttek a közgyűlésen. Aztán tavasszal egy hosszabb út vár az olvasókör tagjaira. Áprilisban, az országos szövetség találkozójára, Hódmezővásárhelyre várják a hagyományőrzőket. A főbb megbeszélnivalók mellett elhangzott még egy felvetés a közgyűlésen. Méltánytalannak tartja mindenki – mondta az elnök, hogy fizetni kell terembérletet, illetve a terembérlet áfa-ját az önkormányzat felé, akkor, amikor a Kiskanizsai Olvasókör épülete a kiskanizsai emberek adakozásából, felelősségvállalása alapján épült fel, hiszen elődeik, dédapáik ott jeleskedtek az építésénél. – Voltam a polgármesteri hivatalban és bíztam benne, mi más elbírálás alá esünk, mint a többi civil szervezet, de nem tudták elengedni. Így a saját pénzünkből kell kifizetni ezt az összeget. Így, ha a meglévő húzóerő, az életkora miatt lassan „elfogy”, nem hiszem, hogy a fiatalok felvállalják, és tovább viszik ezt a feladatot. Mi a magánéletünkből, a szabadidőnkből olyan sok időt áldozunk erre a hobbinkra, amit egy mai huszonéves nem biztos, hogy vállalni tud. Javaslom a képviselőtestületnek, hogy gondolják át még egyszer a kérésünket, mert nagyon sok civil szervezet vegetál éppen az anyagiak miatt. Sokuknál nem látok elég aktivitást. Tartanak ugyan taggyűlést és egy-egy rendezvényt, s mivel nem tudnak költeni ilyesmire, jó idő esetén elmennek valamelyikük családi birtokára, vagy például a templom közösségi házába. Itt nálunk a Sarlós Boldogasszony Templom plébánosa, dr. Páhy János úr mindig nagyon szívesen a rendelkezésükre bocsátotta a helyiséget – foglalta össze az olvasókör közgyűlésén elhangzottakat Salamon Sándorné elnök.

B.E.2016-03-05 11:20:00


További hírek:
A balatoni személyhajózás és a komp forgalma is nőtt
Indul a Filmklub
Egy gyújtogatót és egy verekedő bandát is bíróság elé állítanak holnap
Szabadidősport: a hangulatra sem lehetett panasz
Workania: a legrosszabbul fizetett ágazatokban nőttek a legjobban a bérek


KULTÚRA ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül

A nap vicceállás Nagykanizsa, munka Nagykanizsa, Jooble
jooble