Ma 2019. március 20. szerda,    
Klaudia napja van.    
Látogatók száma : 40328643    
Honlapkeszites

Főszerepben a könyvtár és az olvasók

Idén (lesz) immár 15 éve, hogy megépült a Halis István Városi Könyvtár Kálvin téri épülete. Így a 2016-os esztendőben – rendezvénysorozat jóvoltából – közös „nosztalgiázásra”, múltidézésre invitálja az olvasókat a városi bibliotéka csapata.


- Milyen lehetőségeket kapott a kanizsai olvasóközönség 15 évvel ezelőtt? Hogyan alakult a könyvtárhasználat az új épületben az elmúlt másfél évtized során? S vajon megkapták-e az olvasók ebben az időszakban mindazt, amit a modern könyvtár adni képes? Hogyan vált a kanizsaiak köz-életének helyszínévé a Halis bibliotéka? Többek közt ezekre a kérdésekre is meglelhetik a választ, sőt, maguk az olvasók is elmondhatják személyes, „könyvtáras” élményeiket a jubileumi év jóvoltából.
Czupi Gyula, a könyvtár igazgatója keddi sajtótájékoztatóján nem csak a különleges esztendőre, illetve annak egy-egy momentumára hívta fel a figyelmet. Számtalan érdekességről is szólt, amik szintén tanúbizonyságot adnak arról, a „kortalannak tűnő épület” külcsínét, belbecsét bizony nem kerülte el a változás, a megújulás szele. Ha már csak azt nézzük, hogy változtatta az épületen belül helyét egy-egy részlet, illetve, például, hogy modernizálódtak a különböző adathordozók.
S miként változott a nagy látogatottságnak örvendő könyvtári honlap, vagy a holmi.nagykar.hu – Tarnóczky Attila helytörténész munkáját dicsérő, kanizsai virtuális felfedező, információs oldal.
Most pedig már akár azt is megtudhatják az érdeklődők, milyen volt városunk időjárása az elmúlt 150 évben – mindezt Varga Géza, az Országos Meteorológiai Szolgálat észlelőjének jóvoltából, aki a másfél évszázad helyi meteorológiai adatait dolgozta fel, 1873-tól 2014-ig.
A nagykanizsaidojarastortenet.nagykar.hu – n elérhető, letölthető 30 oldalas tanulmány nem pusztán hőmérsékleti, csapadékmennyiségi számadatokat tartalmaz. Mint Varga Géza elmondta, egy-egy érdekes, akár rendkívüli, vagy épp’ szélsőséges „égi eseményről” is olvashatnak az oldalon. Megtudhatják, melyik volt az az esztendő, amikor 122 cm hó esett, átlagosan, a téli hónapokban, ám azt is, melyik volt a legforróbb esztendő Nagykanizsán… Annyit elárulunk, a hírekkel ellentétben nem a tavalyi nyáron dőltek meg a hőmérsékleti rekordok….

Sz.Zs.
 2016-01-05 12:34:00


További hírek:
A balatoni személyhajózás és a komp forgalma is nőtt
Indul a Filmklub
Egy gyújtogatót és egy verekedő bandát is bíróság elé állítanak holnap
Szabadidősport: a hangulatra sem lehetett panasz
Workania: a legrosszabbul fizetett ágazatokban nőttek a legjobban a bérek


KULTÚRA ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül

A nap vicceállás Nagykanizsa, munka Nagykanizsa, Jooble
jooble