Ma 2019. február 19. kedd,    
Zsuzsanna napja van.    
Látogatók száma : 39942101    
Honlapkeszites

Aktok, fények és egy első díj

A 34. Életünk Országos Fotópályázat első díját vehette át Bábmester című alkotásáért Varga Szilárd, a Kanizsa Fotóklub tagja. Beküldött öt képéből kettő került a falra, melyek közül a városi karácsonyváró rendezvényen készült fotója nyerte el a zsűri tetszését.


Az „Életünkre” most nevezett második alkalommal. Jobbára a nemzetközi megmérettetésekre jelentkezik, mert úgy tartja, odakint egyszerűbb a versenyzés módja, és nagyobb közönséget ér el. Ezt támasztják alá eredményei is. A fotósnak öt éve útitársa a fényképezőgépe, és ugyancsak öt éve annak, hogy rendszeresen látogatja a fotóklub összejöveteleit. Képeivel mindössze másfél éve versenyez. A Nemzetközi Fotóművészeti Szövetség által patronált pályázatokon, valamint a fotóklub keretein belül, az ő képei is indulnak a (Magyar Fotóművészeti Alkotócsoportok Országos Szövetsége), a MAFOSZ Szalon fotópályázatán. Műveit eddig 11 országban állították ki.
Pályakezdőként digitális grafikával foglalkozott, s onnan csöppent át a fotózás területére. Még a grafikához vásárolt egy egyszerű, olcsóbb digitális gépet, s munka közben úgy érezte, őneki valójában a fotózás tetszik. Aztán egyre komolyabban kezdett el foglalkozni a fotózással, ami hobbi szinten kitölti az egész szabadidejét.
– Nikon D800-as vázzal és régi nagyfényerejű, filmes objektívekkel dolgozom. Mindent a használt piacon szereztem be – vallja a fotós eszközeiről Varga Szilárd, majd kedvenc témáira tér át, melyek között az akt és a tájkép áll az első helyen. – Néha véletlenül magával ragad egy riport téma is, mint amilyenekkel a kiállításon szerepeltem, de nem ez a fő csapásirány.
– Aktfotóival tavaly találkozhattunk a Kiss Nándorral közös kiállításán a HSMK-ban.
– A fény és a forma érdekel az aktban. Csak a szín és a kontraszt szintjén avatkozok be a képekbe, a képelemeket esetleg lágyítom, de más módosítást nem teszek. Az adott természetes fényt kedvelem, és amatőr modellekkel dolgozom. Festői hatás elérésére nem törekszem, inkább a dokumentum jelleget tartom elsődleges szempontnak – avat be a titkaiba. – Azt vallom, hogy a helyszínen kell elrendezni a képelemet, hogy utólag ne kelljen bármit is változtatni az elkészült felvételen. A külföldön szerzett díjaimat jórészt aktokkal nyertem, csak két tájképemet díjazták eddig – tette hozzá.
Otthon a szobája falát csak egyetlen saját képe díszíti. Azt cseréli le alkalmanként újabbakkal. A korábban elektromos területen, ma a kereskedelemben tevékenykedő fotós archívumában rengeteg felvétel vár kidolgozásra. A legújabbak Norvégiában készültek az elmúlt hónapban. Kalandos, tíz napos norvégiai kiránduláson vannak túl három fotós barátjával. Sok jó képpel tértek haza annak ellenére, hogy az időjárás cseppet sem volt kegyes hozzájuk. Az eléjük tárult látvány, a dolomitok, az északi fény szavakkal leírhatatlan. Van mihez nyúlnia egy kiállításnyi anyag összeállításához, melynek izgalmas történeteket mesélő kezdő képsorait alkotójuk már eldöntötte...

B.E.2015-11-22 09:35:00


További hírek:
A balatoni személyhajózás és a komp forgalma is nőtt
Indul a Filmklub
Egy gyújtogatót és egy verekedő bandát is bíróság elé állítanak holnap
Szabadidősport: a hangulatra sem lehetett panasz
Workania: a legrosszabbul fizetett ágazatokban nőttek a legjobban a bérek


KULTÚRA ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül

A nap vicceállás Nagykanizsa, munka Nagykanizsa, Jooble
jooble