Ma 2019. február 21. csütörtök,    
Eleonóra napja van.    
Látogatók száma : 39965542    
Honlapkeszites

Solymász bemutató
Gasztonyi Dániel solymász tartott bemutatót szombaton délután a hagyományok találkozópontja alcímet viselő város napi rendezvénysorozat keretein belül. Mint ismeretes a solymászatnak hagyománya van hazánkban. A bemutatóra meghívott solymászt arról kérdeztük, hogy milyen indíttatást érzett az vadászat ősi formája iránt?

- Tizenhárom éve foglalkozom ragadozó madarak idomításával. Vadász családból származom. Négyéves koromban már érdeklődéssel figyeltem a különböző ragadozó madarakat. Mindig egyre közelebb akartam kerülni hozzájuk. Aztán most négy éve sikerült is, mivel főállású solymász lettem.

- Meg lehet ebből élni?
- Igen, mivel nem csak a bemutatókból áll a solymászat. Igaz iskolákban az oktatás részeként is tartok bemutatókat. Filmekben, reklámfilmekben gyakran kapok felkérést. Egyébiránt ez a ragadózó kitűnően alkalmas rágcsálók irtására, különböző vadak elriasztására. Az országban csak hárman foglalkozunk aktívan solymászattal.
Nekem ez lett az életem, nem is tudnék nélkülük élni.
- Védett madárról van szó. Nem jelent ez hátrányt?
- A jogi szabályozások elég szűkteret adnak nekünk. Igaz nem vagyunk sokan, akik rendszeresen vadászunk, ám az érdeklődés annál nagyobb. A természetvédelmi törvény csak a solymászok számára teszi lehetővé, hogy ilyen madarakat tartsanak, idomítsanak, tenyészthessenek. Ez kizárólagosan hagyományápolás céljából történhet.
- Többféle sólyom létezik. Az Ön birtokában hány fajta van?
- Kerecsensólymom nincs. Ezt az előbb említett törvény nem teszi lehetővé.
- Egy ilyen bemutatón a madarak tudásából mennyit lehet szemléltetni?
- Az mindig a helytől függ. Itt elég behatároltak a lehetőségek, egy szabadabb helyen látványosabb, sokszínűbb lenne a bemutató. Egy igazi sólyomreptetéshez szűk ez a tér, ám egy solymásznak mindig alkalmazkodnia kell a területhez és a rendezvény típusához. Ennek függvényében választom ki a madarakat is.
- A zaj a tömeg nem zavaró a madarak számára?
- Amint látszik is nem nagyon zavartatják magukat.
- Sokat kellett őket fegyelmezni?
- Fegyelmezni kell, de nem úgy, mint más állatot. Itt kifejezetten csak pozitív megerősítésekkel, ingerekkel érhetünk el eredményeket.
Czene Csaba


2009-04-28 09:39:25


További hírek:
A balatoni személyhajózás és a komp forgalma is nőtt
Indul a Filmklub
Egy gyújtogatót és egy verekedő bandát is bíróság elé állítanak holnap
Szabadidősport: a hangulatra sem lehetett panasz
Workania: a legrosszabbul fizetett ágazatokban nőttek a legjobban a bérek


MAGAZIN ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül

A nap vicceállás Nagykanizsa, munka Nagykanizsa, Jooble
jooble