Ma 2019. május 19. vasárnap,    
Ivó, Milán napja van.    
Látogatók száma : 41137976    
Honlapkeszites

Kórustalálkozót rendezett a BLG

- Nagy dolog, hogy itt lehetünk, találkozhatunk és a zene varázslatos nyelvén ünnepelhetjük azt, hogy városunkban 250 évvel ezelőtt gimnázium alapíttatott. Időben és térben nagy utat kell ma megtennünk, hogy gondolatban mindenkihez eljussunk a hála és a köszönet virágaival az évtizedek, évszázadok kitartó és lankadatlan munkájáért. Ezek a virágok keljenek ma útra a zene szárnyán.


Barátokkal, rokon lelkekkel találkozni mindig nagy öröm. Különösen akkor, ha ez az együttlét csak ritkán adatik meg. Ilyen különleges alkalom a mai hangverseny, melyen három város énekelni, zenélni szerető és tudó középiskolásai és karnagyai mutathatják meg újra tehetségük legjavát – egymás és mindnyájunk nagy örömére. Köszönjük, hogy Pécs és Veszprém városa is képviselteti magát a mi szép ünnepünkön. – köszöntötte a résztvevőket Tislérné Tóth Zsuzsanna igazgatóhelyettes, akitől Dénes Sándor polgármester, maga is batthyánys tanár vette át a szót, hogy azt követően kezdetét vegye a majd kétórás örömmuzsikálás.

Indulásként egy szép ajándékkal gazdagodhattunk, hisz a veszprémi Lovassy László Gimnázium és a szintén veszprémi Vetési Albert Gimnázium kórusainak közös előadásában Bárdos Lajos Veszprémi jelhang című művét hallhattuk. A folytatásban a veszprémi Vetési Albert Gimnázium vegyeskarától Bárdos Lajos Erkel Szózata című műve csendült fel, majd Giuseppe di Marzi Az Alpok éneke című műve következett. Folytatták a Kóristák című francia film egy szép részletével és egy spirituáléval. A kórust Tóth Zsuzsanna tanárnő vezényelte.

A Lovassy László Gimnázium műsorában a gimnázium zenekara is fellépett, Vivaldi E-moll versenymű négy szólóhegedűre című művének két tételét hallhattuk. A vegyeskar a Tüzed, Uram, Jézus majd Esterházy Páltól a Veni Sancte spiritus, végül Gordon Young Alleluja című művével örvendeztett meg minket. Karnagyuk Tóth Mária tanárnő. A veszprémi kórusok és a Lovassy Zenekar által együttesen előadott utolsó mű Vivaldi Gloria című művéből az In memoria aeterna és a Quoniam tu solus tételek voltak.

Bár családi gondok miatt idén távol maradni kényszerült a tulajdonképpeni jubiláns, a nagykanizsai Piarista Iskola vegyeskara, a Mathia, azért méltón képviselte egy 10. évfolyamos tanulója, Paulik Flóra. Marchesi Ave Mariáját előadásában vastaps fogadta.

A folytatásban Pécs városának képviseletében a Ciszterci Rend Nagy Lajos Gimnáziumának kórusai következtek. Először a 16 fős Laudate fiú kamarakórus gregorián Salve Reginája varázsolt el bámulatos erejű pianoival. Karnagyuk Havasi Gábor tanár úr. Tomás Luis de Victoria O magnum Mysteriumját már lányokkal kiegészülve adták elő, majd a teljes vegyeskartól Halmos László: Hogyha az Úr nem építi házát, aztán József Attila - Vedres Csaba: Kész a leltár, befejezésül pedig Charpentier Tollite Hostias című műve volt hallható.

Ezt követően a vendéglátó nagykanizsai Batthyány Lajos Gimnázium Virág Benedek ifjúsági vegyeskarának műsora következett, karnagyuk Cseke József. Delibes Messe Bréve című művéből a Kyrie, az O salutaris hostia és az Agnus Dei tételeket Mozart Ave verum corpus című műve követte. Piotr Janczak Kyrie című darabja után pedig Daróci Bárdos Tamás – Keresztúry Dezső A szeretet himnusza című darabja adta meg a (majdnem) végkicsengést.

Az ezután szólásra emelkedő piarista igazgató, Nyeste Pál atya a háláról szólt és a békéről, Isten békéjéről. Felidézte: a 2011-től kezdődő jubileumi évtized a 18. században sorra alapított piarista iskolákra emlékeztet.

Az ünnep méltó zárásaként a közel 250 énekesből álló összkar Kodály Zoltán - Berzsenyi Dániel A magyarokhoz című művét énekelte, Cseke József vezényletével. És amint az iskola FB oldala hírül adta: a kórustalálkozó ünnepi része után a just dance, a kvízvetélkedő és a táncház igazi helikonos hangulatot biztosított a fiataloknak.

Fotó: Facebook - Batthyány Lajos Gimnázium hivatalos oldal

Kanizsa

 


 2015-04-20 09:10:00


További hírek:
A balatoni személyhajózás és a komp forgalma is nőtt
Indul a Filmklub
Egy gyújtogatót és egy verekedő bandát is bíróság elé állítanak holnap
Szabadidősport: a hangulatra sem lehetett panasz
Workania: a legrosszabbul fizetett ágazatokban nőttek a legjobban a bérek


KULTÚRA ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül

A nap vicceállás Nagykanizsa, munka Nagykanizsa, Jooble
jooble