Ma 2019. március 27. szerda,    
Hajnalka napja van.    
Látogatók száma : 40414072    
Honlapkeszites

Közel félezer álláskereső volt kíváncsi a Nagykanizsai Javítóintézetre

A Medgyaszay Házban került sor a májusban induló Nagykanizsai Javítóintézet leendő munkatársainak toborzására. A zsúfolásig megtelt nagyterem volt a bizonyítéka annak, hogy emberek százai gondolják úgy: ez egy kiváló munkalehetőség, és az intézetben szeretnének dolgozni. A toborzást a Debreceni Javítóintézet vezetősége: Nagy Kálmán és Oláh Péter igazgatóhelyettesek, valamint Antal Gábor utógondozó „vezényelték” le.
Míg folyt a toborzás, és a tájékoztató fórum, addig kérdéseinkkel a nagykanizsai városvezetéshez, Dénes Sándor polgármesterhez, Tóth Nándor alpolgármesterhez és Cseresnyés Péter, a térség országgyűlési képviselőjéhez fordultunk.


– Örülök annak, hogy elérkeztünk egy hosszú folyamat végére, és itt állunk a Nagykanizsai Javítóintézet megnyitásának „kapujában” – szögezte le Dénes Sándor polgármester. – Mindenki, a városunk, a leendő munkavállalók és az idekerülő gyerekek is profitálni fognak az intézet által nyújtott és elvégzett munkából. Azt gondolom, hogy főként és elsősorban az intézetbe kerülő fiatalok, hiszen ők is az Úr gyermekei, mint mi, mindannyian. Velük is foglalkozni, foglalkoznunk kell, őket nevelni, oktatni kell. Munkára, és a társadalomban való tisztességes életre kell megtanítanunk őket. Az, hogy a javítóintézeti büntetésüket letöltő fiatalok megtalálják a helyüket a társadalomban, ennek a nagy munkának a nevelők általi elérése nem kis feladat, hiszen gyakran a gyerekek egész személyiségét kell meg változtatni. Az eddigi, rossz beidegződéseket megszüntetni, illetve a hiányos, vagy a nevelés teljes hiányának következményeit jó irányba megváltoztatni. Ez lesz a leendő dolgozók, az oktatói és nevelői gárda elsődleges – de egyben nemes és nagyszerű – célja, feladata is – hangsúlyozta a polgármester.
 

– A másik nagyszerű hozadéka a Nagykanizsai Javítóintézetnek az, hogy száznál is több ember fog munkalehetőséget, egzisztenciát, akár karrierlehetőséget találni itt – folytatta Dénes Sándor. – Én arra biztatok minden érdeklődött: adja be pályázatát a meghirdetett álláslehetőségek valamelyikére, ha Nagykanizsa legújabb és legmodernebb intézménye dolgozói kollektívájának szeretne a tagjává válni. Arra felhívom a figyelmet, hogy a pályázatokat nem Nagykanizsára, az önkormányzathoz, hanem a Debreceni Javítóintézethez kell beküldeni. A postára adás határideje 2015. március 23. éjfél, erre ügyeljen mindenki, aki a javítóintézetben való munkavállalás gondolatával kacérkodik. A pályázatok elbírálása ezután fog megtörténni, amely kiválasztási folyamat több lépcsőben egy bizottság feladata lesz, mely a Debreceni Javítóintézet szakemberiből alakul majd meg.
 

- Az első pillanattól fogva támogatta a javítóintézet Nagykanizsára hozatalát. Változott a véleménye? – tettük fel a kérdést városunk első emberének.
 

– Nem, egyértelműen nem – kaptuk a választ. – Támogattam, és most is támogatom az intézet megépítését. Egyetértek a beruházással polgármesterként, de kiálltam mellette alpolgármesterként, képviselőként, tanárként és magánemberként, kiskanizsai lakosként is. Tanárként hiszek a nevelés, a tanítás erejében, képviselőként és politikusként a munkahelyteremtésben, magánemberként pedig az intézet biztonságos, problémamentes működésében. Nem kell tőle félni. Jártam Debrecenben, az ottani intézetben, ismerem a nagykanizsai intézmény terveit: meggyőződésem, hogy megnő a környék biztonsága attól, hogy elkezdi működését a javítóintézet. És úgy hiszem, ezt értik, érzik, tudják is az emberek.
 

- Még egy fontos kérdés: együttműködés, az intézet bevonása a város életébe. Magyari László, a Debreceni Javítóintézet igazgatója, a kanizsai intézet szakmai vezetője pozitívan nyilatkozott ebben a kérdésben. Ön, városvezetőként, hogy látja ezt a kérdést?”
 

– Nyitottak vagyunk az együttműködésre, sőt. Ahogy a város különböző iskolái, és egyéb intézményei bekapcsolódnak Nagykanizsa kulturális életébe, éppúgy szeretnénk, ha a legújabb és legfiatalabb intézet, a javító-nevelő is részese lenne városunk mindennapjainak. Ünnepségek, rendezvények, egyéb alkalmak: ahol mód és lehetőség lesz rá, ott biztosan szívesen fogjuk venni az intézetben nevelkedő fiatalok közreműködését, legyen szó egy színdarab előadásáról vagy versmondásról. Ebben jó példával jártak elő – már 2012 nyarán – a Debreceni Javítóintézet növendékei, hiszen akkoriban, a Medgyaszay Házban kedveskedtek az érdeklődőknek egy színes kis műsorral, színjátékkal. Igen, azt gondolom, hogy az ilyenfajta műsorokra, előadásokra a jövőben is szükség és igény lesz egy-egy ünnepség vagy más városi rendezvény keretei között. Csakúgy, mint a fiatalok segítő munkájára például az állatotthonban, az árva kutyák és macskák gondozása, ellátása terén: ahogy megkezdődik a munka a javítóintézetben, le fogunk ülni a vezetéssel, és meg fogjuk beszélni, ki fogjuk dolgozni az együttműködés részleteit, mikéntjét is.

- Örülök, hogy eljutottunk idáig, mert rengeteg munkám, de inkább küzdelmem van abban, hogy egy hónap múlva megnyílhat a Nagykanizsai Javítóintézet – hangsúlyozta Cseresnyés Péter, a dél-zalai térség országgyűlési képviselője. – Sajnos, az elmúlt évek során sok esetben érte nemtelen támadás azt a szándékot, hogy ez az intézmény ide kerülhessen Nagykanizsára. Ezek a támadások senkire és semmire nem voltak tekintettel, még azon nagykanizsai és környékbeli emberek érdekeire sem, akik itt, ebben az intézményben fogják majd megtalálni egzisztenciájukat és családjuk megélhetését. Ne felejtsük el: több mint 100 ember fog biztos jövedelemhez jutni ebben az intézetben. Mivel egy állami fenntartású intézményről van szó, így az itt dolgozókat nem fogja az a veszély fenyegetni, mint ami bizony fennállhat egy magánvállalkozás, cég vagy gyár, gyáregység esetében, ahol az üzleti környezet változásával akár rövid időn belül szűnhetnek meg munkahelyek. A Nagykanizsai Javítóintézet itt marad, és egy olyan biztonságos intézményként fog működni, amely – és ez nekem személyes meggyőződésem – a városrész, de fogalmazhatnék úgy is, hogy az egész város biztonságát is növelni fogja, hisz a rendőri jelenlét sokkal jelentősebb lesz a Camping utca és a Vár út környékén. Sőt, az eddig feltáratlan és tulajdonképpen hasznosítatlan Camping utcai területek ezzel a beruházással használatba lettek véve, így reményeim szerint, további szomszédos területek hasznosítása is várható. Példát említek: vállalkozások, vagy akár cégek is települhetnek a későbbiekben – a javítóintézeti beruházásnak köszönhetően – a Camping utcába, újabb és újabb munkahelyeket teremtve a városunknak – szögezte le az országgyűlési képviselő.

– A Nagykanizsai Javítóintézet, mint a város legújabb intézménye is azt bizonyítja, hogy Nagykanizsa földrajzi fekvése kapcsán jelentős helyet és szerepet tölt be Magyarország gazdasági és társadalmi életében, míg a térségi vezető szerepe is egyre inkább elvitathatatlan. Ennek a beruházásnak is köszönhetően, sőt, ennek okán is várható, hogy az elkövetkező időszakban akár intézményi szinten, akár vállalkozói, beruházói szinten egyre többen figyelnek föl arra a kedvező adottságra, és azokra a lehetőségekre, infrastruktúrára, amit Nagykanizsa tud kínálni.

– Kapcsolódva országgyűlési képviselőnk gondolatmenetéhez, két dolgot emelnék ki – vette át a szót Tóth Nándor alpolgármester. – Egyrészt a mai toborzáson megjelent több száz ember, másrészt a pályázók hasonlóan jelentős száma is azt bizonyítja: jól, jó irányba gondolkodtunk, mikor támogattuk az intézmény Nagykanizsai megvalósítását. Sokan érdeklődnek iránta, sokan szeretnének ott dolgozni, és egyáltalán nem utasítják el az emberek. Itt most nem szeretnék a Cseresnyés Péter által is említett nemtelen támadások részletezésébe belemenni: mindannyian tudjuk, kikről van szó. Elég csak annyit mondani: az előző, és a mostani városvezetés célkitűzéseit és elképzeléseit igazolta az élet” – jelentette ki Tóth Nándor.

– Én néhány mondatban a jövőről beszélnék inkább, és a Camping utcához köthető, várható fejlesztésekről. Ugyan külön autóbuszjárat nem fog az intézethez vezetni, de a Vár utcában, a DKG előtti autóbuszmegállóból kényelmesen elérhető a javítóintézet. Itt két dolgot vizsgálunk, amelyből az első könnyen megoldható, csupán szervezési kérdés: az egyes autóbuszjáratok menetrendjét az intézetben dolgozók igényeit figyelembe véve kell megállapítani. Illetve vizsgáljuk annak a lehetőségét is, hogy esetleg egy autóbuszmegállót az intézethez közelebb, például a Várkapu Emlékmű elé telepítsünk. A pletykákkal ellentétben természetesen gyalogjárda fogja összekötni a Vár utcát és a Nagykanizsai Javítóintézetet. Ennek mikéntje és kialakítása jelenleg a tervezés fázisában van, igazából több kérdés, illetve ötlet is felmerült – sorolta az alpolgármester. – Egyrészt, hogy a Camping utcának a nyugati, vagy a keleti oldalán vezessen majd a gyalogjárda, de fontos szempont lehet még, hogy a gyalogjárda mellett rögtön egy kerékpárutat is meg lehetne-e építeni az intézetig. Felvetődött olyan ötlet is, hogy akár pályázati lehetőséget keresve, a kerékpárutat és gyalogjárdát vigyük ki egészen a Vágóhíd utcáig, hisz így, a nemrégiben megépült kerékpárút-hálózathoz csatlakozhatna a Camping út is. A jelentős gépjárműforgalom miatt vizsgáljuk még a Camping utcai útburkolat felújításának a lehetőségét is. Ebben az esetben az egyik kiküszöbölésre váró probléma az, hogy az úttest nem a város, hanem a Magyar Közút Nonprofit Zrt. kezelésében van. Tehát, amint látható, a városvezetés folyamatosan dolgozik a terület további fejlesztésének a lehetőségein, amelyek persze a további beruházások idecsalogatása miatt is fontosak.
 

Kanizsa2015-03-22 08:45:00


További hírek:
A balatoni személyhajózás és a komp forgalma is nőtt
Indul a Filmklub
Egy gyújtogatót és egy verekedő bandát is bíróság elé állítanak holnap
Szabadidősport: a hangulatra sem lehetett panasz
Workania: a legrosszabbul fizetett ágazatokban nőttek a legjobban a bérek


GAZDASÁG ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül

A nap vicceállás Nagykanizsa, munka Nagykanizsa, Jooble
jooble